Joey Grochal prolongeert titel in Zierikzee

Voor het 2e jaar op rij en voor de 3e keer in totaal heeft uw verslaggever het OSK van Schouwen weten te winnen. Dit jaar smaakte deze overwinning extra zoet doordat het evenement gesponsord werd door LENOS. Dit betekende dat er naast de wisselbeker ook gespeeld werd voor prijzengeld. De 1e plek was 150 euro dus dit was mooi meegenomen. Helaas voor Zierikzee had de sponsor niet het gewenste effect. De gehoopte toestroom van sterke 2000+-ers uit de regio bleef uit. De line-up was vergelijkbaar met andere jaren. Voor Goes deden naast uw verslaggever ook Ron, Maxim en JoeyB mee. Zij presteerden allen ook goed. Een mooie prestatie over de hele breedte voor de Goese Schaakvereniging hier:

Concurrentie mocht verwacht worden van Charlois-speler v/d Ouden (2030), Aangeenbrug (1904) en Seeleman (1953), maar ik zou mezelf toch te kort doen als ik niet afgetekend zou winnen. Dat een ongeluk in een klein hoekje zit bleek echter de voorgaande avond in de Beker wel dus toch oppassen geblazen. Nadat in ronde 1 Paauwe werd weggeblazen in een Phillidor met 3…Lg4?! (ondanks dat hij met 7 uur ipv 7 minuten begon, jaja DGTs het is nog even wennen in Zierikzee e.o denk ik!) volgde in ronde 2 een niet in goede doen verkerende Michael Wise die in een simpele aftrekaanval trapte en een stuk en de partij verloor. In ronde 3 moest JoeyB eraan geloven. Het werd een Sveshnikov met wit voor mij. B miste een dubbele aanval wat hem een stuk en de partij kostte, ondanks dat hij nog best aardig doorspeelde. In ronde 4 het belangrijkste duel met grote concurrent v/d Ouden. In een Catalaan met zwart kreeg ik de touwtjes in handen en sloeg ook remise af. Helaas viel ik vervolgens ten prooi aan een trucje met paardvork dat mij een stuk kostte. Gelukkig zat v/d Ouden zo krap in zijn tijd dat ik toch nog remise wist te maken. In ronde 5 werd Zierikzee-kopman Aangeenbrug met wit geklopt in een zeer scherpe Draak. Wie er beter stond geen idee maar uiteindelijk won ik op tijd en domineerde ik ook wel op stelling omdat Hans zijn zwartveldige loper kwijt was. In ronde 6 de laatste grote concurrent op voorhand Seeleman, een oud-speler van Zierikzee. Ook dit werd een ingewikkelde pot (Sveshnikov met zwart) waarin ik zeker niet beter stond aanvankelijk. Bij het laatste deel van de partij bleek ik toch scherper en wist Seeleman in een matnet te krijgen. 5,5 uit 6 bij de pauze dus en een gedeelde koppositie met v/d Ouden. Ron deed het ook alleraardigst en had al 2,5 uit 6 weten te behalen met ondermeer een remise tegen Bandsma. JoeyB en Maxim hadden beiden een paar misperen gehad en stonden er met 4/6 desondanks behoorlijk goed voor. Maxim verloor na blunders van v/d Ouden en de Korte terwijl B naast de nederlaag tegen yours truly ook verrassend verloor van DEZ-speler v/d Berge. Na de pauze zou de beslissing dus gaan vallen al waren alle topduels al geweest. In ronde 7 werd Alex Jonkheer fraai van het bord geveegd in een Franse partij met wit waar Alex vergat h6 te doen en ik spel kreeg op de konings- en damevleugel. Hier kon de zwarte monarch niet zo goed tegen en toen zijn echtgenote in het doosje ging verdwijnen gaf Alex er maar de brui aan. In ronde 8 had ik een van mijn zwaarste potten tegen Maxim. Het werd een Chebanenko-ruilvariant van het Slavisch waarbij ik wat problemen had met mijn witveldige loper. Uiteindelijk ging Maxim voor een aanval op mijn koningsstelling terwijl mijn dame in het midden van het bord Maxim’s koning onder vuur nam. In tijdnood schakelde Maxim mijn paard uit wat net niet kon. Er kwam na een hoop gehak (denk ik geforceerd) een eindspel van D+3p vs D+1p op het bord wat vrij makkelijk won voor mij. Hierna was het de beurt aan Martin Krijger. Net als tegen Hans kreeg ik weer een scherpe draak te bekampen. Martin koos op een gegeven moment denk ik niet de beste Db6?! ipv f6!? met stukwinst maar een open koning en 3 pionnen voor wit. Hierdoor had ik gewoon 2 pionnen meer + een veel betere stelling. Dat Martin vervolgens zijn dame inzette beëindigde de partij alleen maar sneller. In ronde 10 moest DEZ-speler Koedoot er aan geloven. Hij dacht een ruilcombinatie in te gaan maar hij miste dat mijn dame aan het einde hiervan mijn loper dekte waardoor hij gewoon een paard verloor. De rest was techniek. V/d Ouden had ondertussen ondermeer tegen B wat laten liggen en had een puntje minder door 2 remises. In de laatste ronde volgde hierop het bekende recept. Een snelle remise met wit tegen Bijmolt (een adept van de Leeuw) na een zet of 7 waardoor de toernooizege en de enveloppe met inhoud voor mij waren. V/d Ouden remiseerde ook maar in de slotronde om de 2e plek zeker te stellen. Niet nodig want Aangeenbrug verloor van Gutkind. Hierdoor kon B met een overwinning op Seeleman nog 3e worden (a 50 euri). Hij kwam ook een pion voor maar verslikte zich in een pionneneindspel waardoor hij zelfs nog verloor.  Maxim versloeg in de slotronde V/d Berg waardoor hij ook in het peleton op 4-9 met 7/11 kwam. Jeugdspeler Gutkind wist dit ook te maken waardoor ze gelijk eindigden. Gelukkig had Maxim meer WP en mocht hij de 25 euri meenemen ondanks dat de wedstrijdleiding de prijs eerst aan Gutkind toekende. Na wat aanhouden van Martin le Clercq (althans zo werd Maxim genoemd) belandde de envelop toch op het juiste adres. Terecht want Maxim won na de pauze ondermeer fraai van Seeleman. Ron Blok speelde in de luwte maar wist wel stilletjes 5,5/11 te maken. 50% voor Ron dus die hiermee best tevreden mag zijn! Al met al weer een leuk toernooi met een nieuw accent. Benieuwd of er volgend jaar wel toppers aanwezig zijn. De verwachtte aanwezigheid van bijvoorbeeld een Erik van den Doel bleef immers uit. Zal zo even kijken waar zaterdag meer verdiend kon worden want daar zal deze GM wel rondgehangen hebben!!