Goes C verliest... de strijd om de rode lantaarn

Helaas voor klok meister Joris is het Goes C gelukt om directe degradatie te voorkomen. In een direct duel tussen de onderste twee teams uit de Eerste Klasse wist Goes C in een thuiswedstrijd Denk en Zet A te verslaan.

Goes C 1685   Denk en Zet A 1715 3.5-0.5
1 Niels de Feijter 1697 - Sebastiaan Koedoot 1731 1-0
2 David de Feijter 1692 - Olaf van der Sloot 1855 0.5-0.5
3 Mark Paul 1720 - Rick van de Breevaart 1642 1-0
4 Eliza de Jong 1630 - Peter van de Breevaart 1633 1-0

David was na een zet of 20 al klaar. In een scherpe stelling mistten beide koningen een verdedigende muur van pionnen. Geen van beide spelers had een echt voordeel in deze stelling. Het kwam echter niet tot vuurwerk door een remise aanbod van Olaf. David wist dat Eliza wel goed stond en dus ging de jongste Feijter broer hier mee akkoord.

Mark, die eerder die avond nog tegen Niels op de gang vermeldde dat er van hem niets verwacht hoefde te worden, bleek toch beter te staan dan hij zelf dacht. Onze speler stond een pion achter, maar had wel aanvalskansen. De witte koning kwam helemaal open te staan en de zwarte dame danste er omheen. Alle stukken van wit stonden zo'n beetje in het midden van het bord, maar konden niks meer doen. Mark dreigde zoveel dat er maar werd opgegeven. Later vonden we nog in een vergeeld openingsboek dat Mark gewoon de juiste zetten gespeeld had (volgens de theorie van enkele decennia geleden dan). Over een partij tegen Muhring schreef Euwe over de zet Pg5 (gespeeld in deze partij) dat deze zet niet kan omdat zwart dan een tegenaanval kan beginnen.

Niels speelde op het eerste bord tegen Sebastiaan Koedoot. De spelers hadden samen 0 uit 11 gescoord in de Eerste Klasse, door deze pairing zou in ieder geval een van de heren van de nul af komen. De eerste helft van de partij ging vrij gelijk op, maar na een aantal mindere zetten van Niels pakte Koedoot het initiatief. De uitspeler kwam beter te staan, maar verbruikte hier wel veel tijd bij. De partij eindigde uiteindelijk in een anti-climax toen de DEZ'er een volle toren cadeau gaf.

Eliza speelde op het vierde bord en kwam een kwaliteit voor te staan. Later in de partij moest ze die volgens mij weer terug verliezen, maar blijkbaar is in de partij iets anders gebeurd. Want toen ik later keek stond Eliza nog steeds een kwaliteit voor. Later vergrootte Eliza haar voorsprong nog meer en uteindelijk wist ze de partij te verzilveren.

Met deze overwinning en het gelijkspel tegen Middelburg A zitten we nu op 3 matchpunten voorsprong op DEZ A. Een niet te overbruggen verschil met nog maar één ronde te gaan. We zijn daarmee in ieder geval veilig voor directe degradatie.