Promotie / degradatie

Vandaag was het dan zover, de belangrijkste wedstrijd van het seizoen (voor Goes 2 dan) werd gespeeld. In een onderlinge strijd moesten Goes 2 en DZD 1 uitmaken wie het komende seizoen de Hoofdklasse onveilig mocht maken. Hans had zijn best gedaan een zo sterk mogelijk team op de been te brengen en deze mensen werden (mede vanwege Erwins deelname aan de Ride for the Roses) in een enigzins tactische opstelling achter de borden gezet.

Op bord vijf werd het nooit echt spannend. Niels verwisselde wat zetten in de opening en hierdoor kreeg tegenstander Heijboer een klein plusje. Na een zet van de thuisspeler (Lf5) die door beide spelers als ongelukkig beschouwd werd kwam Niels weer iets terug. Overigens vond de computer deze zet helemaal niet verkeerd. In een erg gesloten stelling werd remise aangeboden, maar de oudere Feijter broer wilde het nog even proberen. Na nog wat gemanouvreer werden er een aantal stukken afgeruild en was er voor geen van beide spelers nog door te komen. 0.5-0.5

Jo wist Goes op een voorsprong te zetten. Tholenaar speelde zoals we van hem gewend zijn: erg aanvallend en bijzonder snel. Den Hollander werd in het nauw gedreven, zowel op het bord als op de klok. Uiteindelijk brachten de verbonden vrijpionnen van de Goese senior het punt binnen, een goed begin van de match!

Helaas werd toen de stand gelijk getrokken. Mark, die eerder in de partij een kwaliteit wist te veroveren verslikte zich in zijn Kruiningse opponent. Onze speler dacht nog een kwaliteit te winnen door zijn loper op een diagonaal te zetten waar de tegenstander zijn dame, toren en koning op gezet had. Helaas werd met deze zet een belangrijke verdediger weggehaald waarna de sympathieke Kappellenaar mat gezet werd.

Erwin was direct doorgekomen van de Ride for the Roses. Samen met zo'n 3000 anderen fietste de Leeuwedorper zo'n 120.000 euro bij elkaar voor het goede doel (chapeau!) alvorens aan te treden op het schaakbord. Nog gekleed in fietstenue nam Kloosterman plaats achter het bord met een half uur achterstand. Maar door snel te zetten wist onze speler dit nadeel al gauw te neutraliseren. Er kwam een eindspel met L vs P op het bord. De vrijpion van Erwin kon helaas nog net onderschept worden door het paard waarna niets anders restte dan gelijkspel. 2-2

Yoran had deze zaterdag zonder twijfel de partij met het meeste vuurwerk. De koningsaanval die Wisse opzette werd kortstondig onderbroken door een paardvork, maar Yoran aarzelde niet en offerde zijn dame tegen een stuk. Hierna betrok Yoran nog een extra toren bij zijn aanval. De Kruininger had toen waarschijnlijk zijn dame terug moeten offeren voor een toren, maar hij zette in plaats daarvan zijn dame (ogenschijnlijk veilig) aan de rand. Maar Yoran had goed gezien dat de dame hier ingesloten was, waarna ook de Kruininger zijn dame tegen een stuk moest ruilen. Uiteindelijk bleef aan beide kanten een loper (ongelijke kleuren) en een toren over. Yoran kreeg remise aangeboden en nam dit ook aan.
2.5-2.5.

Teamcaptain Hans had zichzelf op het eerste bord neergezet en kwam daar Peter van der Borgt tegen. Mark zei over deze partij dat het net Halma was: de stukken van de een stonden op wit terwijl de ander zich voornamelijk voortbewoog over de zwarte velden. Helaas ging het ook mis op dit bord, ik geloof dat de dame van Hans opeens ingesloten was. 3.5-2.5

Matthias weerde zich kranig op het tweede bord. Hij had de hoogst gerankte opponent van de dag tegen zich. Lange tijd leek het remise te worden, maar het is toch ergens misgegaan. De analyse van Bliek was kort, maar doeltreffend: Waarschijnlijk had je ergens remise. 4.5-2.5: definitief niet gepromoveerd.

David wist het het langst uit te houden. Tegen Willy stond de jongere Feijter broer lange tijd gedrongen, maar er was nog geen man overboord. Op zet 28 hadden beide spelers een blackout. Willy blunderde waarna David een kwaliteit tegen een pion kon winnen. Maar ook David had even een minder helder moment en zag pas wat hij gemist had toen hij al een zet gespeeld had. In de partij moest David een paard tegen een pion geven. Er werd nog lang doorgespeeld, maar uiteindelijk betaalde het materiele overwicht zich toch uit: 5.5-2.5

DZD 1
 Goes 2