Derde overwinning op rij voor Goes 2

Zaterdag werd in de lagere regionen van de Hoofdklasse een wedstrijd gespeeld tussen de twee onderste teams: Goes 2 ontving thuis De Zwarte Dame 1. De vorige ronde wisten we nipt te winnen met het kleinst mogelijke verschil, dus de twee teams waren aan elkaar gewaagd. Eliza kon dit keer niet meedoen, maar gelukkig kon Joris invallen.

Goes 2 1709 - De Zwarte Dame 1 1644 5-3
1 Joey van de Braak 1844 - Peter van der Borgt 1846 0-1
2 Erwin Kloosterman 1816 - Eric Clarisse 1810 0-1
3 Hans Welten 1837 - Bram Koeman 1694 1-0
4 Mark Paul 1720 - Cor Heijboer 1672 1-0
5 David de Feijter 1692 - Ton van Vliet 1646 1-0
6 Niels de Feijter 1697 - Rinus den Hollander 1605 1-0
7 Jo Tholenaar 1654 - Gayan den Hollander 1450 1-0
8 Joris Verburg 1408 - Herman Schoonakker 1430 0-1

Mark was vrij snel klaar, hij speelde een gambiet en de extra activiteit betaalde zich uit. Mark wist met zijn paard een toren te slaan, het paard werd hierbij wel ingesloten. Onze speler begon toen een bevrijdingsactie en kon daar uiteindelijk de vruchten van plukken. Als ik het me goed herinner ging het paard wel verloren, maar won Mark met een penning weer een loper terug. Bij deze ook even een oproepje van Mark: Voortaan allemaal gambietjes spelen, anders moet hij zo lang wachten tot iedereen klaar is.

Helaas werd toen de stand weer gelijkgetrokken, Joris dolf het onderspit op het onderste bord. In een stelling waar onze speler slechter stond, maar misschien nog niet hopeloos verloren zag Joris het niet meer zitten. Het zal ook meegespeeld hebben dat Joris met griepverschijnselen kampte.

Jo speelde een scherpe opening, onze senior offerde een stuk tegen een pion voor een pionvorkje op twee stukken. Maar Gayan offerde hierop weer een stuk terug door met zijn loper op f7 te slaan. Materieel gezien bleef het gelijk maar Jo's koning stond wat op de tocht. Maar onze speler wist dit probleem op te lossen en wikkelde af naar een gelijke stelling. Jo wist ergens een pion te winnen en ruilde toen alle stukken af. Een verbonden vrijpion beslechtte de partij: 2-1.

Erwin had wat problemen op het tweede bord, zijn stukken waren wat minder actief dan die van zijn tegenstander. Toen er een stuk verloren dreigde te gaan werd opgegeven.

Hans trok de match weer onze kant op. Onze teamcaptain leek het initiatief te hebben met een koningsaanval, maar er kwam niet direct iets uit. Het punt kwam pas onze kant op toen Hans met een paardvorkje opeens een volle toren won.

Joey had het ook lastig op het eerste bord. Allereerst met het op tijd komen en daarna ook op het bord zelf. Joey kwam een kwaliteit achter te staan en had niet genoeg spel om het tij nog te keren: 3-3

Niels stond toen al een tijdje gewonnen. Door een onnauwkeurigheidje van de DZD'er was de oudste Feijter broer een pion voor komen te staan. In tijdnood kwam daar nog een tweede pion bij. Alle lichte stukken waren afgeruild, beid spelers hadden nog wel twee torens en een dame. De koningsaanval van de gastspeler werd geneutraliseerd en Niels begon op te stomen met zijn vrijpion. Uiteindelijk werden de dames gedwongen afgeruild, niet lang daarna wist Niels nog een pion te winnen. Dit was te veel om nog door te spelen: 4-3

David moest, net als vorige keer, zorgen voor de winst. In het begin van de partij ging het mis en kwam David zonder compensatie een pion achter te staan. Een voordeel had onze speler wel: qua tijd stond hij ruim voor. Hij hield het daarom zo complex mogelijk in de hoop op een fout. Met behulp van een penning draaide David de rollen weer om en won twee pionnen terug. Uiteindelijk bleef een dame eindspel over met een pion meer voor David. Het remiseaanbod sloeg David af, hij kon zonder risico voor winst spelen. Op het laatst wist David dameruil te forceren waarna een gewonnen pionneneindspel overbleef. 5-3

Goes 2 lijkt eindelijk op stoom, na een moeilijk begin hebben we nu al vier wedstrijden niet verloren. Met nog drie ronden te gaan lijken we goede kansen te hebben om in ieder geval in de middenmoot te eindigen.