Goes voldoet aan opdracht

Inmiddels waren de bordpunten gaan vliegen in de avondcompetitie. Souburg valt niet meer te pakken. Kortom... De eigen wedstrijd dient gewonnen te worden en daarna moet er van Souburg gewonnen worden voor de titel. Of dat met 2,5-1,5 of met 4-0 gebeurde tegen DZD maakte dus niet uit. De matchpunten kwamen geen moment in gevaar maar de bezoekers konden na afloop van de derby wel een half bordpuntje mee naar huis nemen.

En dat kwam gelijk op bord 1 tot stand in de partij tussen Peter van der Borgt (1966/1902N) en YT. Peter had 'in een geel boekje' wat gezien en speelde g3 in de Alapin. Blijkbaar hetzelfde gele boekje waar Maarten Westerweele eens bijna mee wist te winnen van uw verslaggever. In de opening was er niet veel aan de hand. Voor mijn gevoel equalizede zwart makkelijk al geeft Houdini wit constant een plusje. Peter investeerde veel meer tijd dan uw verslaggever wat bij 60'+30'' van belang kon zijn. In de partij had ik een interessant dameoffer kunnen brengen wat Houdini ook redelijk waardeert. Het voorzichtiger alternatief uit de partij was ongeveer even goed volgens het sterk uitgevallen digitale telraam. Beide gevallen +=. Zwart mis speelde het echter en liet een sterk paard op d6 toe met een slechte loper op c8 die niets kon... ten kostte van een wit pionnetje. Deze fase speelde Peter heel sterk. Dat kostte hem wel heel veel tijd. Uiteindelijk kwam hij dan ook een pion voor in het eindspel. Gezien zijn tijd bood de teamcaptain van DZD remise aan wat YT vliegensvlug aannam. Mijn 'stellingsbeoordeling' bleek niet echt op orde. Ik dacht bij de opening al een tikje beter te staan. niet waar. a6?! werd benoemd als krukzet in de analyse door beiden. Eerste keus van Houdini. b5? werd benoemd als blunder. Eerste keus van Houdini. Zwart had simpelweg Pf7 ipv Pd3 moeten doen. De slotstelling beoordeelde ik als dramatisch. Het geplande Td8 was slechts +0,5 volgens de engine die dus nota bene compensatie voor de pion ziet... Enfin een enerverend partijtje. Gezien de andere 3 potjes moest het wel gaan lukken.

Er kwam dit maal een overtuigend punt op bord 4 van Louis. Herman Schoonakker (-/1466N) kon het ratingverschil niet overbruggen. Louis schoof netjes in de opening en won een pion ten kostte van het loperpaar. Zwart probeerde wat op de damevleugel en met zijn zwartveldige loper maar wit zette vlot een aanval op met paard loper en h-pion. Dat leverde het eerste volle punt van de avond op.

Jos bracht de matchpunten binnen door aan bord 3 Rinus den Hollander (1931/1655N) te kloppen. De partij leek mij redelijk in evenwicht en ook in de analyse achteraf leek het wel te gaan voor wit. Ergens ging het toch mis voor de DZD'er.

Sven tot slot versloeg met wit aan 2 Ton Hertogs (-/1729N). Dat ging best soepel al duurde het even. Wit had vlot een sterk centrum te pakken. Zwart kreeg een zwak pionnetje op de c-lijn wat uiteindelijk dan ook viel. Zwart maakte daarop de fout om een pion op a5 terug te slaan in plaats van een eindspel met een pion minder te spelen. Sven rekende alles goed door en vond een geforceerde win.

Een ruime 3,5-0,5 overwinning. Volgende ronde tegen Souburg gaat het erom.