Goes A maakt aan alle onduidelijkheid een einde

Dankzij een minieme overwinning op De Zwarte Dame op een maandagavond in Kruiningen heeft Goes in ieder geval de taak voor het aankomend treffen met Souburg duidelijk gemaakt: ook dit jaar moet gewonnen worden. Teamcaptain Hans was erbij als vervanger van Jos en had ook de nodige invloed op het tot stand komen van deze duidelijkheid. De thuisclub had voor de gelegenheid een leuk teampje samengesteld en de captain van de Kruiningers wist toch te melden dat zij voor alles behalve een 0-4 gingen. Wij gingen natuurlijk wel voor de 0-4.

De doelstelling van DZD werd wel heel snel behaald want Sven en Eric Clarisse (-/1810N) speelden snel remise. Sven ging weer eens voor zijn bekende systeem maar dat speelde de opponent blijkbaar (vroeger?) ook altijd aldus Hans. Hij wist dan ook snel aan te sturen op een zetherhaling. Sven kon deze alleen uit de weg gaan ten koste van een slechte stelling. ‘Ik ga toch niet expres verliezen’ aldus Sven. Verkeerde openingskeus dus.

De matchwinst leek echter niet zo een probleem. Uw verslaggever won in ieder geval betrekkelijk simpel van Peter van der Borgt (1936/1846N). Peter verraste met een zeldzame variant die ik ook niet kende. De door mij gekozen variant blijkt in ieder geval ook de keuze van Houdini. Wit kreeg een duidelijk strategisch voordeel met het veld c5 en de c-lijn. Zwart had hierdoor wel een wat vlottere ontwikkeling. Peter bracht een pionoffer wat op zich niet genoeg / goed was maar best tot een interessante stelling had kunnen leiden, maar hij liet zomaar dameruil toe. Het eindspel met pluspion en goed paard tegen slechte loper met torens was wel aan YT besteed. Uiteindelijk stonden alle witte stukken en pionnen behalve de toren op zwart en kon de koning zomaar naar d6 lopen waarna nog meer materiaalverlies zou gaan volgen.

Vrijwel gelijktijdig bracht Louis de matchwinst binnen. Opponent Ton Hertogs (-/1704N) speelde vol op remise. Alles wat een beetje naar voren kwam probeerde Ton af te ruilen. De stelling leek mij ook in evenwicht. Louis gooide daarop zijn f-pion helemaal naar voren en dat leidde zowaar binnen no time tot een mataanval en beslissende materiaalwinst.

Tot slot Hans. Die leek tegen Rinus den Hollander (1931/1605N) toch goede papieren te hebben. Hij had een ruimtevoordeel en wist bovendien een sterk paard op e3 te posteren. Dat was het moment om toe te slaan door het andere paard ook in de strijd te werpen. Dat liet Hans na waardoor zijn paard op e3 weer afgeruild werd. Er ontspon zich een spannend tijdnoodduel met een grotendeels gesloten stelling. De zwarte stukken stonden er maar wat bij op de damevleugel terwijl wit een duidelijk plan had met g5 en koningsaanval. Dat is ook nog eens makkelijker in tijdnood. Het is wellicht beter om geen engine los te laten op de strijd want bijna elke zet zal zo ongeveer foutief geweest zijn van beiden. De witte stelling bleek echter makkelijker en toen Hans met nog een paar seconden op de klok echt een hele slechte deed bleek de zwarte stelling totaal onhoudbaar.

Een nipte overwinning dus. Wel de matchpunten binnen en het is ieder geval volstrekt duidelijk dat we moeten winnen tegen Souburg want die gaan tegen Middelburg niet gelijk spelen natuurlijk.