Nuttige overwinning Goes B tegen Landau A

Mark Zootjes
Joey van de Braak
1838 0.5-0.5

Deze uitwedstrijd van afgelopen vrijdag 24 februari was in eerste instantie door Hans, ten onrechte, niet ingepland.

Hij kwam hier gelukkig nog op tijd achter maar had voor zichzelf al een theateravond gepland waar hij niet meer onderuit kon/wilde.

Joey van de Braak had gelukkig niets gepland deze avond zodat we compleet richting Axel konden afreizen.

Rinus was de chauffeur en haalde achtereenvolgens de spelers op in Goes, Lewedorp en ’s Heerenhoek. Dit had nog wel wat voeten in aarde omdat Lewedorp en ’s Heerenhoek van de aardbodem verdwenen leken.

Door carnaval waren deze plaatsen omgedoopt in ’t Kraaienist en Paerehat. Wat ook meespeelde was dat de TomTom van Rinus niet alle nieuwe wegen rondom ’s Heerenhoek kende.

Erwin was gelukkig plaatselijk bekend en ook Joey wist wel ongeveer waar zijn broer woont. Zo waren we compleet en wisten zonder verdere obstakels Axel te bereiken waar we ruim op tijd in de prinses Marijkeschool aankwamen.

De wedstrijd kon beginnen. Als we naar de uitslagen kijken dan lijkt het een degelijke overwinning met 2x winst voor wit en met de zwarte kleuren remise. Zo eenvoudig was het echter zeker niet.

Remco was als eerste klaar. Zo ver ik het heb kunnen volgen was dit een terechte puntendeling nadat de pionnen van beide zijden redelijk vast werden gezet en er weinig beweging in de stelling meer zat. Remco wist op de terugweg echter te melden dat hij in de analyse een winnend plan had met op een gegeven moment Td7. Dat het een combinatie was van 25 zetten diep maakt het wat discutabel of dit werkelijk gewonnen zou zijn.

Erwin was als 2e klaar. Heel lang was de remisemarge in deze partij niet verbroken. Na afruil van de witveldige zwarte loper tegen Erwin zijn paard op f3 had hij een wat open koningsstelling (dubbele f-pion) waar zwart echter niet direct aanknopingspunten tegen heeft. Vervolgens vond een grote afruil plaats waarbij een eindspel resteerde van 4 pionnen en een toren. Bij normaal spel van beiden zou dit op remise uitlopen.  Na afruil van de torens bleven 4 pionnen over. Erwin zat al enige tijd in tijdnood maar ook Theo zijn klok begon nu mee te spelen. Zijn plan om nu de witte b-pion op te halen bleek niet correct waarop de koningspionnen van wit (Erwin) een winnende aanval konden opzetten waarbij de eens achtergebleven f-pion eerder tot dame kwam dan de zwarte pionnen op b en h. Dit liet Theo zich echter niet meer bewijzen.

Terwijl Erwin in tijdnood was zag hij op het bord naast hem Joey een afgrijselijke loperzet (Lh6) produceren. Dit nam het laatste vluchtveld weg van zijn paard op f5. Na à tempo g4 van Mark was dus het paard ingesloten. Joey wist hier nog wel 2 pionnen voor te bemachtigen maar zowel de stelling als deze achterstand zagen er niet hoopvol uit. Groot was dan ook onze verbazing in de analyseruimte toen Mark kwam melden dat remise was overeengekomen. Hij was blijkbaar nog een 3e pion verloren en omdat Rinus ondertussen had gewonnen en de matchpunten voor Goes binnen waren geloofde hij het verder wel.

Rinus had dus ondertussen gewonnen door langzaam maar zeker Joop Maas verder terug te dringen en vast te zetten. Volgens Rinus begon de tijdnood van Joop mee te spelen omdat er toen mindere zetten uit zijn hand kwamen. Redelijk eenvoudig wist Rinus hierdoor de matchpunten voor Goes veilig te stellen.

Al met al een zeer nuttige overwinning. We stonden voor aanvang van deze wedstrijd namelijk wel netjes 4e maar we hadden slecht 2 matchpunten en 3 ½ bordpunt voorsprong op de nummer laatst. Nu staan we nog steeds 4e maar hebben nu 3 matchpunten en 3 ½ bordpunt meer met nog 2 wedstrijden te gaan.

De terugweg was tot slot nog omgeven met wat tumult omdat Rinus verrast was dat de tunnel tolvrij was. In verband met carnaval zou de tunnel namelijk zaterdag tolvrij zijn maar wij gingen echt op vrijdag (23.50 uur) door de poortjes.

De tunneldirectie was echter zo fideel de tunnel dus blijkbaar iets eerder tolvrij te verklaren. Door deze verrassing stuurde Rinus naar het rechter tolvrije poortje maar had daarbij niet in de gaten dat een veel te hard aanstormende Audi ook van plan was dit tolpoortje te passeren.

Luid toeterend wist de Audi ons te ontwijken en vervolgde luid toeterend zijn weg. Zonder kleerscheuren zijn we vervolgens thuis afgeleverd.