Eerste maximale overwinning voor Goes B in de eerste klas

Verslag: Hans Welten

Toen ik naar de wedstrijd fietste had ik drie spelers voor Goes B. Erwin had zich afgemeld vanwege familie omstandigheden. JoeyB moest werken. Mijn inschatting dat ik nog wel een vierde speler op de club zou vinden kwam uit. Matthias wilde wel spelen. Deze opstellingsperikelen vielen echter in het niet bij die van De Zwarte Dame. Van het basisteam was alleen Rinus den Hollander present. Beide teams hadden hun enige gespeelde wedstrijd met 1 – 3 verloren en een vrije ronde gehad.

Goes B
 De Zwarte Dame A
4-0
Rinus Burgerhoff
1942
Cor Heijboer
Remco van de Braak
1920
Rinus den Hollander
Hans Welten
Wilco Krijnsen
Matthias Luitwieler
Bram Boone

1-0

Rinus Burgerhoff stond al vrij snel beter. Ik heb niet veel van de partij gezien, omdat ik al mijn aandacht nodig had voor mijn eigen partij. Op een later moment zag ik een eindspel van Dame plus Toren waarbij Rinus twee pionnen extra had. Dat Rinus won was dan ook geen verrassing.

Remco had een boeiende partij. Ik had moeite met het beoordelen van de stelling. Remco had allerlei dreigingen in de stelling ingebouwd. Rinus den Hollander had een vooruitgeschoven dame, maar de vraag was of die sterk was of juist een mikpunt voor aanval. Het werd een mikpunt waardoor Remco een kwaliteit won met behoud van of zelfs met nog extra dreigingen. Die werden Rinus te machtig en hij feliciteerde Remco met zijn goed gespeelde partij.

Matthias opende de stelling en zette zijn stukken allemaal op de open lijnen gereed voor de aanval. Hij offerde nog een pion. Het zag er veelbelovend uit, al was mij niet gelijk duidelijk op welke wijze de aanval tot voordeel zou leiden. Even later werd mij dat goed duidelijk, toen (waarschijnlijk via schaak) de toren op a8 viel. Bram probeerde nog een mataanval op te zetten met behulp van een ver gevorderde pion. Maar Matthias had alles onder controle en even later stond zwart zelf mat.

Ik kwam passief uit de opening nadat ik niet adequaat reageerde op een doorgeschoven centrumpion die mijn stelling verlamde. Ik wachtte op een koningsaanval die uiteindelijk nooit kwam. Wilco onttrok de dekking van een paard op een loper, waardoor ik de loper zonder verdere ellende kon ruilen tegen een paard. Daarna kon ik ruimte winnen en de damevleugel open breken. Na afruil van de zware stukken had ik een klein eindspelvoordeel. Dit werd groot voordeel toen Wilco zelf het enige vrije veld voor de loper blokkeerde die ik vervolgens met een pion veroverde. Ik dirigeerde de koning richting de gedekte vrijpion om die in bedwang te houden. Mijn beide lopers kregen zo de bewegingsvrijheid om wit in zetdwang te brengen en de winst binnen te halen. Geen geweldige partij van mij, maar vooral geprofiteerd .

Aldus kwam de eerste maximale overwinning van Goes B in de eerste klas tot stand.