Middelburg geen angstgegner meer

Verslag: Hans Welten

Vorig seizoen was Middelburg de angstgegner voor Goes. Van de 9 onderlinge wedstrijden gingen er 6 verloren. Kampioen Goes A wist nog gelijk te spelen tegen Middelburg A en kampioen Goes 2 wist twee keer te winnen van Middelburg 2. De rest verloor, waaronder Goes B van Middelburg A. Tijd om wat recht te zetten. Na een uitstapje door de gemeente Borsele voor het oppikken van Erwin en Remco kwamen we op tijd aan in Middelburg.

Middelburg A 1766 - Goes B 1886 0.5-3.5
1 Maarten Westerweele 1791 - Rinus Burgerhoff 1942 0.5-0.5
2 Aart Kögeler 1784 - Remco van de Braak 1920 0-1
3 Marcel Nellen 1751 - Hans Welten 1834 0-1
4 Paul Koster 1737 - Erwin Kloosterman 1846 0-1

Rinus bereikte niet veel tegen Maarten. Die tijden in de avondcompetitie geven je ook niet veel tijd om eens uitgebreid de andere stellingen te beoordelen, zeker niet als ze niet direct naast je eigen bord plaatsvinden. Voordat ik die partij echt kon doorgronden was er al remise overeengekomen.

Remco had al in de opening voordeel bereikt. Er volgde pion winst, volgens mij nog een pionwinst en ik dacht daarna ook nog kwaliteitswinst. Ik kan me het niet precies meer herinneren (komt ervan als je denkt dat je door een gehackte website het verslag wel later kan maken). In ieder geval was het materiële voordeel van Remco en de betere stelling voldoende voor Aart om op te geven.

De partij tussen Erwin en Paul was constant in evenwicht. Remise zou dan ook het logische gevolg zijn geweest. Pas in het eindspel zag ik een heel klein overwicht voor Erwin, maar de vraag was of dat voldoende zou zijn. En toen blunderde Paul volgens mij een volle toren weg door een ieder bekend paardschaakje. Partij en match waren gelijk beslist.

Hans kwam geweldig uit de opening. De eerste zetten waren vliegensvlug op het bord. Het was een exacte kopie van de partij die Hans een week eerder in de zaterdagcompetitie van Bram Koeman won. Marcel had echter beter tegenspel en was blij dat Hans niet een zet speelde die hij vreesde. Marcel wist zijn stelling steeds te verbeteren. Beide gingen in de aanval, Marcel omdat hij inmiddels gewoon beter stond met zijn stukken en Hans om eeuwig schaak te dreigen. In tijdnood werden de beste zetten niet meer gevonden. Hans offerde onder andere uit noodzaak een kwaliteit. Maar dat was ook gelijk een geweldige zet, waarbij een doorgebroken pion dicht bij het promotieveld kwam. Na dame-ruil moest Hans nog wat dreigingen overwinnen. De pion promoveerde echter en het materiaalvoordeel was toen overweldigend waardoor Hans won.

Goes B gaat wel erg lekker dit jaar. Een derde plaats is in zicht.