Schoolschaken

Afgelopen woensdag, 28-02-2018, was het weer tijd voor de Bevelandse voorronde van het Basisschoolkampioenschap. Met een totaal van vierentwintig deelnemende teams, verdeeld over het iet wat ongelukkige getal van dertien scholen was het een drukke bedoeling. Want met 4 spelers per team, plus een voorraadje reserves, was het met een goeie 100 spelers behoorlijk druk in de aula van het Ostrea aan de bergweg.

Vanwege het aantal deelnemers werden er 8 ronden in plaats van 7 gespeeld. En normaal kan er dan wel geschreven worden dat er niemand met 0 punten naar huis ging, maar helaas voor het vierde team van De Zuidvliet uit Kortgene (jawel, voor het eerst in mijn periode dat ik het indeel een team van een Noord-Bevelandse school) wisten ze maar 5 bordpunten te scoren. Maar de andere 3 teams wisten toch goed mee te doen. Vooral het eerste van de Zuidvliet wist met 17.5 bordpunten net niet de top 5 te halen die recht geeft op het Zeeuwskampioenschap, hiervoor kwamen ze een half bordpuntje te kort.

Een andere grap van de ranglijst is natuurlijk het eerste team van de Jan van Schengen, zij waren helaas toch iets sterker gedacht, maar bleken verkeerd qua teams te staan.

Dan de top 5, waarbij dat ik als wedstrijdleider toch nog twijfel of niet toch de weerstandspunten voor de bordpunten moeten worden gerekend. Maar goed, dat is helaas nu te laat voor mijn eigen viertal wat zevende werd, terwijl het eerste van De Reiger (getraind door Hanita) met 18 bordpunten, 10 matchpunten en 31.5 weerstandspunten op plaats 5 eindigde.

Een vierde plaats met net een half bordpuntje meer, plus wat meer weerstandpunten was het eerste van de Koelmanschool.

Dan op de derde plaats een team waar we 2 oude bekende op de bovenste borden terug zagen. Het team van de Koningin Julianaschool uit ’s-Gravenpolder had namelijk in de vorm van Robin van der Weele en Daan Elenbaas, twee oud leden in de gelederen.

Een ander team met een goeie schaker in het team was het eerste van De Kring, met een half weerstandspuntje meer dan de Julianaschool, werden zij, met Giovani Koolhoven aan het eerste bord, tweede net achter het eerste team van Het Noorderlicht, waar op bord 1 onze eigen Phong speelde en natuurlijk worden zij getraind door Joop.

Voor de foto's, klik hier

De volledige ranglijst en uitslagen zijn hier terug te vinden.