Goes eindigt seizoen matigjes

We wachten weer op een tabel van de NOSBO

Goes heeft het zo goed begonnen seizoen beëindigd met een matige reeks. Uit de laatste 3 wedstrijden werd slechts 1 matchpuntje gepeurd. Het was maar goed dat we zo hoog stonden?! Op een warme en zonnige lentedag had menigeen wel wat anders willen doen dan schaken (YT niet overigens…) maar dat belette beide teams niet om met een sterke opstelling voor de dag te komen. Een toppositie stond immers nog op het spel! Of nou ja… we konden eens een keer allemaal dit keer. Dat is dit jaar te weinig voorgekomen eigenlijk. De sympathieke tegenstanders uit Rijswijk misten 1 basisspeler. Op voorhand toch een redelijk gelijke strijd. Het bleef de hele middag dan ook spannend maar, zoals YT toch wel een beetje zag aankomen, ging de winst uiteindelijk toch met het kleinst mogelijke verschil naar de Zuid-Hollanders.

Het eerste resultaat zagen we op bord 6. Rinus leek daar met wit tegen Frans Hoynck van Papendrecht (2024/2003N) toch best aardig spel te hebben in een manoeuvreerpartij. Toen de stelling open ging, ging het echter snel mis. Rinus had gewoon de dames kunnen ruilen met een plusje maar overzag wat en was opeens zomaar een stuk kwijt.

Net even daarvoor had Remco een remiseaanbod gekregen aan 5 tegen Roel Leezer (1986/1935N). Die ging een interessante verwikkeling in en bood remise aan op dat moment. Remco nam goed zijn tijd en concludeerde dat er een stelling met 2P vs T op het bord zou komen maar dat wit door zijn vrije h-pion eerder beter zou staan ondanks de kleine materiële achterstand. Hij nam het aanbod dan ook aan.

Bij Jos was er ondertussen ook remise overeengekomen aan 1 tegen Michael van Liempt (2051/2081N). Jos kwam weer eens met een originele variant maar toen hij een simpel zetje naliet kreeg wit toch een fijn plusje met spel over de d-lijn tegen een zwakke zwarte pion op d6. Wit was echter niet even kordaat. Hierop vervlakte de partij snel naar remise.

Ook bij het andere bord naast mij werd het punt gedeeld. Sven kwam enigszins goed weg tegen Alexander Cupido (2100/2082N). Sven had geen behoefte aan een scherpe variant en kwam snel uit in een wat rustigere opening. Wit speelde het heel onhandig maar zwart liet na te profiteren en zo kwam de Rijswijker toch in het voordeel. Blijkbaar kon de witspeler toeslaan. Wat Sven speelde had op een mat in 5 kunnen uitdraaien… Alexander miste het echter en daarmee was het gevaar wel geweken. Het leek mij nog even dat Sven meer had maar dat viel tegen. Remise.

Ook een narrow escape bij Maxim tegen Thomas de Ruiter (1906/1922N). Maxim zat ook heel onnauwkeurig te spelen wat hem uiteindelijk een stuk kostte. De nul leek in de maak maar zwart zat ook niet goed op te letten en plots kon Maxim met een torenoffer eeuwig schaak bereiken.

Het zal allemaal dus niet tegen. Was het aan YT om de score op gelijke hoogte te brengen. Tegen Rob van Helvoort (2124/2145N) lukte dit na een matig begin. De tegenstander verraste mij in de opening en ik had niet zo een zin in een mainline die ik niet goed kende. Daarop werd ook uw verslaggever creatief maar toch iets te. Een paard op d2 kwam nogal misplaatst te staan. Enkel zwart kon daarop beter staan. Gaandeweg de partij kwam wit er steeds beter in en na een onnauwkeurigheid van zwart had hij weinig meer dan naar een slecht eindspel afwikkelen. In plaats daarvan probeerde de Rijswijker tactisch de boel op te lossen. Hij had echter een tussenzet gemist waarna het gelijk uit was, zwart liep mat.

Zo kwam het eens een keer aan op de staartborden. Eigenlijk had uw verslaggever al de hele middag het gevoel dat het lastig ging worden en dat was nu nog zo. Rien stond een pion achter in een eindspel, Louis een pion voor. Bij Rien was de situatie echter heel wat minder prettig dan die bij Louis goed was… Terwijl men in de analysezaal aan het vluggeren was werden de eindspelletjes langzaam uitgespeeld. Louis had dus een pion meer tegen Peter Monte (2018/1902N), maar die was weinig waard in een eindspel met Toren en gelijke Loper…. Louis had een do or die poging kunnen doen met een kwaliteitsoffer. Dat had een tweede pion opgeleverd. Hij durfde het echter niet aan waarop remise overeengekomen werd.

Kwam het voor het matchpunt dus aan op Rien met zwart tegen invaller Harry van der Stap (1808/1785N). Rien was terecht gekomen in een toreneindspel met pion minder… Inmiddels had hij hem weer terug maar daardoor stond zijn koning wel slecht. Rien ging voor het plan ‘ten koste van alles koning voor pion krijgen’. Dat was remise.. maar ook moeilijk voor elkaar te krijgen. Rien heeft een beetje een historie met toreneindspelen dus het was typisch dat juist hij weer zo een eindspel kreeg. Ik was te druk met vluggeren om het allemaal te volgen maar hoorde van mensen die wel wat van toreneindspelen wisten (Jos en Sven) dat het allemaal wel te houden leek… TBH zag ik de bui al een beetje hangen. Wellicht had Rien beter voor het plan ‘rennen met f-pion ondersteund door koning geef toren voor d-pion’ kunnen gaan… Dat heb ik niet uitgerekend moet ik zeggen… Nu werd er uiteindelijk gewoon een theoretisch verloren toreneindspel bereikt… Hier was de afwerking van wit niet heel overtuigend maar hij kreeg het punt wel binnen.

Zo verloren we met het kleinst mogelijke verschil. Een beetje een matig einde van het seizoen. We zijn in 3 rondes naar plaats 5 gezakt. Weliswaar met evenveel MP als de nummer 3…

TEAMTABEL VOLGT OOK NOG