Goes 2 verliest van SVWZV on steroids

De nummer 1 en 2 van de Promotieklasse speelden afgelopen zaterdag tegen elkaar. Met nog twee wedstrijden te gaan had Goes 2 een lichte voorsprong (anderhalf bordpunt) op SVWZV en daarom was gelijkspel voor ons waarschijnlijk voldoende voor het kampioenschap. Zover zou het echter niet komen. Tot onze verbazing zagen we dat in plaats van Henry Flikweert (1186) Simon Provoost (2225!) een keer mee deed. Met afstand de hoogst gerate speler in de promotieklasse dit seizoen. Goes had zo'n troef niet achter de hand, wat op voorhand een spannende wedstrijd leek te worden leek nu al bijna beslist. Op elk bord hadden we een ratingachterstand, op twee borden (1 en 4) zelfs meer dan 300 ratingpunten.

Goes 2
 SVWZV
18741-3
Hans Welten
Simon Provoost
Niels de Feijter
Jan Damen
David de Feijter
Johan de Meester
1-0
Joris Verburg
Gerard de Winter
0-1

Joris delfde als eerste het onderspit. De goesenaar kwam niet lekker uit de opening en kreeg verschillende dubbelpionnen en een vreemd gepositioneerde toren op a3. Later verloor Joris een stuk. Joris probeerde nog een aanval op te zetten, maar werd zelf mat gezet.

David bracht de stand weer in evenwicht. De jongste Feijter creeerde meer ruimte voor zichzelf en begon een aanval op de damevleugel. Zijn tegenstander manoeuvreerde al zijn stukken daarom naar de damevleugel, waarna David overschakelde naar een aanval op de rokkadestelling op de koningsvleugel. Deze aanval werd onderschat, uiteindelijk was mat niet meer te voorkomen en ging het punt naar Goes.

Hans had het op het eerste bord lastig tegen verrassing Provoost, de teamcaptain kwam wat passief uit de opening. Hans had al een slechte loper en toen zijn actieve stukken werden afgeruild kreeg hij het nog lastiger. Hoe het verder verlopen is heb ik gemist, maar het punt ging naar de gasten.

Laatste kans om gelijk te komen lag nu bij Niels. In de symmetrische variant van het Engels verbrak zijn tegenstander de symmetrie en nog wel op een verkeerde manier. Niels kreeg een sterk veld in handen waar hij een paard op zette. Niels heeft zeker beter gestaan, maar hapte twee keer in een min of meer vergiftigd pionnetje. Uiteindelijk ging de partij verloren. Bij een andere stand had Niels wellicht eerder voor remise gespeeld, maar bij 2-1 achterstand was alleen winst voldoende.

Met twee matchpunten voor lijkt het kampioenschap SVWZV niet meer te kunnen ontgaan, alleen als ze volgende ronde verliezen kunnen we ze nog inhalen. Gelukkig was er ook nog goed nieuws die dag, David kan niet meer ingehaald worden als topscoorder in de promotieklasse! Met 7.5 uit 9 (en nog 1 ronde te gaan) loopt hij minstens 1.5 punt voor op zijn achtervolgers.