Revanche met een hoofdletter `R`

Nu ik een paar jaar in het Zeeuwse met stukken schuif, ga je langzaam ook dezelfde tegenstanders opnieuw treffen. Maar voor hier verder op in te gaan, eerst even terug naar vorig seizoen. Na het seizoen daarvoor al de promotie vanuit de 1e klas naar de Hoofdklasse te hebben misgelopen met Goes 2, bereikten we in het seizoen 2016-2017 dan eindelijk de Promotie-Degradatiewedstrijd met als inzet een plaats in de Zeeuwse Hoofdklasse. Als ik over mijzelf praat stond er eigenlijk best wat druk op. Al gauw speelde ik mijn tegenstander gedegen van het bord, die in een scherpe stelling nog iets probeerde, maar het punt was al bijna geteld. Totdat ik mij pardoes in 1 zet op g2 mat liet zetten door de zwarte dame……. Zware teleurstelling was het gevolg, waarbij ik ook wat moeite had met de (overigens begrijpelijke) juichstemming van mijn tegenstander. Maar goed ; niets dan respect voor de opponent en ik riep tenslotte de onheil zelf over mij af.

Dan volgt de uitwedstrijd tegen DZD1 op 9 april 2018 en daar bood zich ineens een mooie gelegenheid tot revanche, omdat aan de andere kant van het bod wederom met zwart Ton Hertogs (daar ging de inleiding dus over) plaatsnam.

Of de voorgeschiedenis meespeelde weet ik niet maar het werd een 18-zetten durend gevalletje van “van dik hout zaagt men plakken” om niet te zeggen “Klits-Klets-Klander van d’eene bil op de andere”.

Mark Paul – Ton Hertogs

DZD 1 – Goes 2

1. e4 e6 2. Pf3 c5 3. Pc3 Pc6 4. d3 Ld6?

Beetje rare opzet van zwart, helemaal omdat deze zet gevolgd werd door een Dc7 en een Pge7 oftewel het inkapselen van de loper op d6, wat ook heel rap grote onoverkomelijke problemen gaat opleveren

5. g3 a6 6. Lg2 Dc7 7. 0-0 Pge7 8. Le3 Tb8 9. d4 cxd4 10. Pxd4 Pe5?? 11. Pdb5

In een zet stort echt de hele zwarte stelling totaal in elkaar. Afmaken ging ook vlotjes

11… axb5 12. Pxb5 Da5 13. Pxd6+ Kf8 14. Dh5 P7g6 15. f4 Pc4 16. f5 f6 17. a3 Pge5 18. De8 mat

Voor de rest als eerder gemeld alle respect voor mijn tegenstander en wie weet kunnen we een volgende keer de best-of-three afmaken! Maar dan wel net zo’n potje als deze!

Mark Paul