Goes naar de finale!

Goes 1 heeft de bekerfinale gehaald! In een heuse Vorentscheidung werd het sterk opgekomen HWP met 2,5-1,5 geklopt. Nu is het de vraag of Hans een 2e verslag met deze titel kan (laten) posten want Goes 2 speelde tegen Middelburg. In ieder geval was dit heel duidelijk de sterkste halve finale. HWP kwam immers ook met enkel KNSB spelers aanzetten. Er trad zelfs een heuse IM aan in de ZSB-beker. Voor het eerst een IM op Zeeuws niveau? Toch was de wedstrijd qua rating redelijk in evenwicht en we lieten ons door de sterke opstelling van HWP er dan ook niet van weerhouden om de winst te pakken.

Jos was als eerste klaar. Met wit aan bord 2 tegen Hans Groffen (2135/2109N) werd het punt vlot gedeeld. Jos had blijkbaar heel duidelijk koffie nodig en zat er niet zo mee. In een Scandi (?) ging er vlot een hoop vanaf en zagen we een dubbeltoreneindspel waar weinig meer te ondernemen viel. Men had er althans geen zin in.

Toen kwamen we op voorsprong. Louis leek gehakt te gaan maken van de Pool Janusz Dudka (1909/1900N) die een dubieuze opening op het bord bracht. Hij liet de zeer vlot spelende Oostblokker echter ietwat ontsnappen. Daarop werd een stuk 'geofferd' op d5. Het leek hard te winnen maar na een handig zetje van Janusz was het allemaal net wat minder duidelijk... Hoe het af was gelopen zullen we nooit weten want toen ging de telefoon van Dudka af. Tja... In de avondcompetitie is dit geen 0 maar in de beker zit geen uitzondering en dus was het verloren. Hierop konden wij allemaal ons Pools wat bijspijkeren want de HWP'er begon toch het nodige te vloeken in deze taal. Moet zeggen dat er weinig is blijven hangen.

Daarop stonden we er dus zeer goed voor. De stelling bij Sven leek volstrekt gelijk waarop YT wel wist dat een halfje tegen IM Tom Piceu (2362/2347N) wel moest gaan volstaan. Er zat voor uw verslaggever (met zwart UITERAARD volgens mij is het inmiddels iets van 4 wit - 18 zwart voor mij in de beker, leuk dat loten!) wellicht wel wat meer in echter in een Dame-Indier... Tom miste een handig zetje van zwart waarop ik het loperpaar kreeg en een makkelijke stelling. Gezien de structuur moest het allemaal nog wel redelijk gelijk zijn maar de IM schoot ook iets van een bok en gaf zo een pion weg. Gezien de matchontwikkelingen koos ik voor dameruil ipv het op het bord houden van de dames. Objectief was dames op het bord houden beter maar hier had zwart geen enkel verliesgevaar en kon vrijuit op winst spelen. Na het handige Ld8! na een wit a5 was het wellicht wat geworden maar nu werd afgewikkeld naar een toreneindspel met pluspion dat toch wel redelijk ruim binnen de remisemarge bleek te zijn. Toen mijn pluspion ook weer van het bord zou gaan en er 3 vs 3 op dezelfde vleugel zou overblijven werd er remise overeengekomen.

Tot slot dus Sven. Die haalde met zwart netjes een half binnen tegen FM Gunter Deleyn (2200/2183N). Ook hier volgens mij een Dame-Indier (en volgens mij was bord 4 een vaag Scandinavisch dus dat was wel grappig) die eigenlijk de hele partij op remise leek af te stevenen. Sven bleef solide en hield dat ook vol tot het toreneindspel waarin voor beide spelers weinig eer te halen viel. De Belg probeerde het gezien de stand natuurlijk nog wel maar heel veel zat er niet in.

2,5-1,5 en naar de finale! Vraag is of Joris al een klok mag bijschrijven of dat Middelburg nog verslagen moet worden.