“SponsorKliks,
  • image
  • image
Previous Next
OZZJK 2017 PDF Afdrukken E-mail
  
maandag, 26 juni 2017 20:22

Afgelopen zaterdag 24-06 was het weer de tijd voor het Open Zeeuws Zomer Jeugd Kampioenschap (OZZJK). Voorgaande jaren werd dit vaak hernoemd naar het Zwem-Schaken, iets wat toen mogelijk was dankzij de locatie in het omnium. Dit jaar zijn we als club echter verhuisd, en na de tweede verhuizing neergestreken in de Bowling in Goes. Dus wat is er dan toepasselijker dan een Schaak-Bowling toernooi er van te maken.

Helaas was het aantal deelnemers dit jaar minder dan voorgaande jaren (tja toets weken zijn soms ook belangrijk) maar dat wist de pret gelukkig niet te drukken.

Met ook dit jaar weer 8 deelnemers kon er een enkele Round Robin worden gespeeld in de AB groep. Onze enige Goesse heer in het gezelschap was Carlo Geerste had helaas nog wel werkverplichtingen in de ochtend waardoor hij pas na de middag aan wist te schuiven en tegen de top 4 zijn punten moest zien te behalen. Iets wat niet lukte.

Plaats 6 en 7 waren voor de Middelburgse debutanten, Yousef en Kiaresh, met een bye en een overwinning gelijk op weerstand maar de Sonneborn Berger punten waren dankzij een overwinning op Xander in het voordeel van Kiarash. Op plaats 5 de andere debutant uit het Middelburgse was Houyar, die van de andere twee had gewonnen, i.c.m. een bye. Dan op de vierde plaats Kylion, die met een halfje achter net buiten de top eindigde. Xander had door het extra verlies punt tegen Kiarash de aansluiting met Eliza (onze Goese hoop in deze groep) verloren waardoor hij derde werd en zij tweede. Achter de onbetwiste winnaar Wouter Lahousse die met een 100% het toernooi af wist te sluiten.

 

Dan de C-groep. Ook hier dit jaar een Round Robin door dat er maar 9 spelers waren. De weerstandspunten zijn hier erg mooi  verdeeld, namelijk iedereen op 40.5, dus de Sonneberg puntjes waren ook hier veelal doorslaggevend bij gelijke standen. Althans voor de plaatsen 6 t/m 9, waar Patrick (8ste) en Lukas (9de) op twee punten eindigden, Yamairo (6de) en Kim (7de) einde alle twee op drie punten. Dan op vijf met vijf punten Tom, net achter Boran die vierde werd met zes punten. En waar Kim dus zevende was van de vier dames in de C groep, werd de top drie gevuld met de overige drie dames, waarbij Laura met 7 punten als derde eindigde net achter Nina met acht punten. Maar met ook hier een 100% score is Zofyra de winnares van de C’s. Onze eigen Goesse C’s (Patrick en Kim) hadden helaas dus weinig in te brengen in deze groep.

Dan de D-categorie. Samen met de E,F en GH’s de grootste van de dag met 13 deelnemers. Dankzij de heer Bye is Robbin niet op een 0 geëindigd, maar het was niet voldoende om hoger dan plaats dertien te komen. Achter Sebas die met twee punten twaalfde is geworden.  Na Robbin is Lars de tweede Goese naar die de top 10 niet wist te halen, met 3.5 uit 9 was hij elfde. Net achter onze Davey die met 4 punten de hekkensluiter van de top tien is geworden op plaats tien. Net achter Stan (9de), Thomas (8ste) en Jari (7de) die met 4.5 punt op weerstand elkaar moesten ontlopen. Jari was daarmee dus de sterkste Goessenaar in deze groep. Calvin is met vijf punten zesde geworden.  Net achter Wannes (5de), Lowie (4de) en Frodo (3de) die met zes punten eindigden. Waarbij Frodo op weerstandspunten de winnaar is geworden. Vincent wist met zeven punten de tweede plaats te bemachtigen. Maar ook in deze groep was er één persoon oppermachtig door met een 100% score de dag te eindigen. En dat was Sven.

De laatste groep van de dag was de EFGH-groep. Door het hoge aantal E-tjes (vijf stuks) het enkele    F-je en de zeven GH’s waren deze gecombineerd tot een grote groep. Ook hier was dus de heer bye aanwezig maar waardoor niemand met minder dan 1 punt naar huis zou gaan. Maar ook dat is niet het geval, want met ander half punt was Boas wel is waar dertiende maar als beginnend schaker wist hij wel al een halfje te pakken. Zijn broer Benjamin wist met drie punten wel iets meer te winnen maar was daarmee echter niet in staat verder te komen dan een twaalfde plaats. Dit was echter door de afwezigheid van meer F-jes voldoende voor de eerste plaats in deze categorie. Ook op drie punten waren de jarige Britt (11de) en Kai (10de) geëindigd. Op plaats negen is Jasper met vier punten net achter Berk op weerstand 8ste is geworden. Op de derde plaats bij de GH’s en zevende algemeen is Finn terug te vinden met 4.5 punten. Op plaat zes is met vijf punten Mert geëindigd, net buiten het podium van de E-tjes. Op plaats 5 algemeen, maar als derde bij de E-tjes met zes punten Jens geëindigd, net achter de tweede plaats bij de GH-tjes en vierde algemeen, die door de enige Goesse speler in het gezelschap Niels gewonnen is. Op de tweede plaats bij de E-tjes en derde algemeen (onderling resultaat en weerstand) is Brandon met 7 punten. Tweede algemeen, maar eerste bij de E-tjes is met 8 punten is Simon. Maar de grote winnaar van de dag was Giovanni die ook met 8 punten maar zowel ook hier onderling resultaat en weerstand de beste van de volledige groep en daarmee winnaar van de GH’s.

Een schaak-bowlingtoernooi kan natuurlijk niet zonder winnaars bij het Bowlen. Deze zijn bepaald op basis van de gemiddelde score per frame. Daarbij is onderscheid gemaakt in de EFGH’s die met hekjes mochten gooien, en de ABCD’s die het zonder moesten stellen.

Op baan 1 stonden Simon (102), Jens (108), Giovanni (77), Finn (106) en Kai (85) die gemiddeld een score van 7.35 uit 65 frames hadden en daarmee derde waren van de EFGH’s. Op baan 2 stonden Jasper (134), Mert (146), Brit (78) en Berk (110) die met een gemiddelde van 7.93 in 59 frames tweede waren achter baan 3. Waar Brandon (99), Niels (98), Benjamin (111), Boas (107) en Jula (103) met een gemiddelde van 8.35 in 62 frames het hoogste gemiddelde wisten te halen van de banen met hekjes.

Op baan 4 t/m 9 moesten ze het zonder hekjes doen, waardoor ook de scores dus gelijk wat lager waren. Baan 4 met Frodo (37), Jari (95), Stan (51), Lukas (60) en Wouter (88) haalden een gemiddelde van 4.47 in 74 frames. Baan 5 was met Eliza (103), Xander (64), Nina (97), Lars (31) en Robbin (98) op een gemiddelde van 5.38 gekomen uit 73 frames.

Op baan 6 stonden Houyar (150), Kiarash (103), Patrick (57), Sven (80) en Sebas (56) die met een gemiddelde van 5.79 uit 77 frames de beste score haalden. Op baan 7 wisten Kylian (84), Boran (67), Ton (73), Wannes (93) en Lowie (28) tot een gemiddelde van 4.79 uit 72 te komen. Baan 8 werd gevuld door Laura (78), Kim (97), Zofyra (110), Yousef (72) en Calvin (69) die samen een gemiddelde haalde van 5.53 uit 77 frames. En op baan 9 wisten Yamairo (89), Davey (82), Thomas (105) en Vincent (111) een gezamenlijk gemiddelde van 5.01 uit 76 te halen.

 

Na de loterij, waarbij iedereen prijs had, was het toernooi weer ten einde, en zal voor de schakers de zomervakantie begonnen zijn, waarbij iedereen hopelijk nog veel schaakplezier mag beleven.

 

 

Reacties  

 
#1 Joey Grochal 26-06-2017 20:42
Joris Weerstandspunte n zijn bij een Round Robin niet echt een gelukkig tiebreak criterium. Als je gelijk eindigt heb je immers exact dezelfde tegenstand gehad en dus evenveel weerstand. Vandaar dus SB... Dan tellen resultaten tegen mensen hoger op de ranglijst zwaarder mee.
Citeer
 

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen

Puzzel van de dag

Hoeveel Goesenaren spelen deze zomer in Vlissingen?