“SponsorKliks,
  • image
  • image
Previous Next
Verzwakt Goes redt het niet aan de IJssel PDF Afdrukken E-mail
  
zondag, 12 maart 2017 01:02

T

CSV

2079

Goes

1923

1.

FM Stefan Tabak

2205

Joey Grochal

2258

½

½

2.

FM Leon Koster

2281

Rien de Böck

1876

1

0

3.

Ton Dulk

1925

Hans Welten

1850

1

0

4.

Mark Vermeer

2109

Eliza de Jong

1435

1

0

5.

Roel Trimp

2056

Sven Stange

2099

0

1

6.

Jan Peter Bogers

2001

Louis Nieuwenhuijse

2000

1

0

7.

Richard Ammerlaan

2102

Maxim le Clercq

1904

½

½

8.

Reinoud Segers

1955

Rinus Burgerhoff

1963

½

½

 Het wordt nog spannend dit seizoen. Lukte vorig seizoen bijna alles, dit seizoen lukt er bar weinig voor Goes 1...  Vorig jaar werd het sterke CSV nog zowel in de beker als in de competitie geklopt. Dat zat er dit keer niet in. Helaas waren we ook verre van compleet daar aan de IJssel. JoeyB had zich netjes tijdig afgemeld. Jos kwam er wat laat achter dat hij zijn trouwdag had op de bewuste zaterdag... Remco kon door vervelende omstandigheden helaas op het laatst ook niet meer mee doen. Zo hadden we dus invallers nodig... Hans was duidelijk, Erwin was de andere kandidaat. Hij kon dus echter niet... Later bleek hij gelukkig nog wel thuis in Goes 2 te kunnen spelen. Ook Mark, Niels en David konden wel een thuiswedstrijd spelen maar geen verre uitwedstrijd. Zo mocht Eliza dus debuteren in Goes 1. Op voorhand ging het dus lastig worden, maar (geholpen door een licht tactische opstelling) kwamen er toch nog wat kansjes. Uiteindelijk wisten we zelfs geen krappe nederlaag neer te zetten door nonchalant en onhandig spel van de 2 resterende spelers, die beiden voor winst aan het spelen waren. Als het goed is gaan die bordpunten toch geen rol spelen. We hebben alles nog in eigen hand... Maar het wordt wel spannend...

Debutante Eliza was als eerste klaar. Mark Vermeer (2091/2109N) bleek duidelijk te sterk. De dag voordien had Jos nog wat dingen laten zien maar Mark speelde Italiaans. Eliza kende de finesses niet en kwam duidelijk minder te staan. Wit kon een paard op f5 zetten. Eliza gaf / verloor een kwaliteit voor rommelkansen maar daar kwam weinig van terecht. 1-0 voor de thuisclub. Helaas voor Eliza kreeg ze haar eten dus niet betaald door Yours Truly (wat was beloofd indien ze wist te scoren).

Ook weinig succes aan het andere hoge zwart bord. Rien kreeg in FM Leon Koster (2271/2281N) een sterke tegenstander. De opening leek wel goed te gaan want Rien kon wat zetten Draak theorie op het bord kwakken. Het leek me allemaal ok. Zoals wel vaker ging Rien weer voor een plan met a6-b5 (Dragodorf?) Dat laat wel een zwakte op c6 toen en ,sure enough net zoals YT in blitzpartijtjes wel eens voor elkaar kreeg, verscheen er paarden op d5 en c6. Rien kon materiaalverlies niet meer vermijden. Bovendien was hij zijn Draakloper ook al kwijt en dat gemis liet zich voelen. 2-0.

Sven speelde gelukkig een mooie partij en scoorde de aansluitingstreffer tegen Roel Trimp (2041/2056N). In een Wolga speelde Sven zijn bekende systeem (ik mag van Sven dan nooit zeggen wat precies omdat sommige toekomstige tegenstanders dat wellicht kunnen lezen dus bij deze...) en kreeg een mooie stelling. Toch leek zwart mij wel goed te komen staan op een gegeven moment... Maar zie.. Sven had beter gekeken en offerde een kwaliteit voor een compleet dominante positie. Wellicht niet geheel in zijn stijl maar wel netjes. Uiteindelijk wist Sven zelfs een Dame (tegen Toren) te offeren opdat zijn vrijpionnen door konden lopen. Zo haalde hij 2 nieuwe dames. Zwart kon ook nog even promoveren op het eind maar werd wel mat gezet door al dat witte zware geschut.

Toen zag uw verslaggever toch kleine kansjes. Hans leek kansrijk te staan tegen een andere invaller en ook bij de partijen van YT en Rinus was kans op een goed resultaat. Maxm en Louis stonden moeizaam maar nog niet hopeloos... Helaas ging het daarop mis.

Hans had een prachtige aanval opgebouwd in een aangenomen Slav tegen Ton Dulk (-/1925N). De zwarte pionnenformatie op de koningsvleugel was uiteen geslagen en wit had zelfs een paard op g6 weten te posteren. Toch was het allemaal niet zo duidelijk. Naar eigen zeggen ging het compleet mis in tijdnood met onze captain en dat bleek wel. De aanval liep stuk en er bleef een ruïne over... Jammer. Bij de analyse hoorde ik dat de opponent toch vooral uit was op remise deze partij. Hans ging er echter vol voor, dapper, maar het lukte net niet.... Zoals wel meer dit seizoen. Een hele dure. 3-1 voor de kampioenskandidaat.

Ook bij Louis geen succes. In Jan Peter Bogers (1951/2001N) vond hij een speler van vergelijkbaar niveau tegen over zich. Zoals wel bekend is Louis geen openingsexpert en helaas speelde hij (toevallig) een strategisch dramatische variant van het Siciliaans. Dat zal hij in het vervolg vast niet meer doen... Nu zat hij in ieder geval met een uhm ROTstelling (hopelijk wordt dit archaïsche taalgebruik alom gewaardeerd) opgescheept. Louis verweerde zich dapper maar f5?!? kon zijn stelling waarschijnlijk niet aan. Verrassend snel was het voorbij... 4-1.

Daarop kreeg Maxim een remiseaanbod van Richard Ammerlaan (2132/2102N) om zijn oren. Dat kon onze eigen Rotterdammer met goed fatsoen niet weigeren. Hij stond 2 pionnen achter zonder een greintje tegen kansen... Maxim zijn opening mislukte en hij werd eigenlijk redelijk overspeeld. Veel keus was er gewoon niet. Maxim pakte het halve puntje dan maar.... Matchpunten wel gevlogen.

En toch had het nog best 4,5-3,5 voor de thuisclub kunnen worden... Zowel Rinus als YT hadden uitstekende winstkansen. Rinus was de eerste die de vis niet op het droge wist te krijgen. Tegen Reinoud Segers (1984/1955N) greep hij langzaam maar zeker de controle in een Franse partij. Er ontstond een toreneindspel met gelijke hoeveelheid pionnen. Rinus wist wel verbonden vrijpionen op a en b te krijgen. De witte koning stond ver weg. Het leek mij toch echt te winnen. Dat denk ik nog steeds overigens. In ieder geval wist wit ook (niet verbonden) vrijpionnen te maken en daarmee tegenspel. Net niet... Jammer.

Het was ook net niet bij Yours Truly die andermaal de ezel van de dag was door FM Stefan Tabak (2261/2205N) met remise te laten ontsnappen. De FM verweerde zich via het Damegambiet met de Stonewall. Gelukkig heeft uw verslaggever daarvoor inmiddels ook iets moois klaarliggen en dat bleek. Wit kwam met een mooi plusje uit de opening en wist uiteindelijk zelfs een plan, aanbevolen door Jos, uit te voeren met Pe5 en f4. Uiteindelijk kreeg wit het voor elkaar om via Tf3 Lxe4 Tg3 g5 en e5 de toren helemaal op e5 te krijgen. Of het ding nu sterk of zwak was was de vraag. YT wist de juiste stukken te ruilen en hield TP vs TL over. Een klein plusje. Het had remise moeten zijn maar zwart liet zijn loper vangen... Daarvoor kreeg hij wel 2 pionnen. Wit miste een fraaie winst maar hield voordeel. Toen zwart de ruil van pionnen f4 en h3 toe liet kwam wit simpel gewonnen te staan. Netjes werd de partij ook uitgespeeld. TOT het laatste moment waarop even gerekend moest worden. De domoor met wit zag dat zwart dreigde om het 'pad' van het paard met Kf4 af te snijden. Even doortellen en kijken had geleid tot een simpele winst... Dat zag ik ook gelijk na de partij... Tja dan is het te laat. Wit dacht 'eerst het paard even naar g1' maar was vergeten dat zwart ook met zn f-pion kon gaan lopen in plaats van met zn koning... Beetje dom. Enfin kijk zelf maar: http://www.viewchess.com/cbreader/2017/3/12/Game555929749.html

(voor de liefhebbers het is niet + zoveel... de engine geeft d6 met mat in 18...)

Te idioot voor woorden... Zo werd de eindstand 5,5-2,5 ipv 5-3... We houden 1 matchpunt en 5 bordpunten voor op Overschie dat net van Botwinnik won... We moeten echter tegen Overschie. Verliezen mag dus echt niet... Het goede nieuws is dat een 4-4 genoeg is voor handhaving MITS DD2 niet weet te stunten tegen CSV. Overschie en DD2 spelen immers nog tegen elkaar en hebben dan allebei een MP minder. Dan kan Overschie met een 4-4 nooit gelijk komen in bordpunten uiteraard zelfs als we met 8-0  van de Baronie verliezen... Het moet allemaal wel gaan lukken (2 kansen...) maar dat het zo ver moet komen. Het 'spook' doemt voorzichtig toch op. Laten we dat de kop in drukken tegen Overschie.

 

 

Laatst aangepast ( zondag, 12 maart 2017 02:36 )
 

Reacties  

 
#3 Sven 12-03-2017 12:27
Wel leuk dat we het tot het einde van het seizoen spannend houden.
Hopelijk deze keer niet net een bordpunt te kort.
Citeer
 
 
#2 Ton Dulk 12-03-2017 09:56
Ik was niet uit op remise, maar liet het aan mijn sympathieke tegenstander over om er een alles-of-niets-strijd van te maken of te kiezen voor een rustige positionele partij.
Citeer
 
 
#1 Marlies Kloos-kämink 12-03-2017 09:25
Jullie hebben je best gedaan. Dank je voor het verslag. Hoop dat jullie volgende keer compleet zal zijn en winst zullen hebben.
Overigens Joey mijn complimenten voor het keurige en mooie verslag. Dank je wel.
Citeer
 

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen

Puzzel van de dag

Hoeveel Goesenaren spelen deze zomer in Vlissingen?