“SponsorKliks,
  • image
  • image
Previous Next
Doelstelling bereikt: Goes gehandhaafd PDF Afdrukken E-mail
  
zaterdag, 01 april 2017 22:33

T

Goes

2025

Overschie

1979

4

4

1.

Joey van de Braak

1847

Erik Brandenburg

2165

0

1

2.

Louis Nieuwenhuijse

2000

Henk Ochtman

2083

0

1

3.

Maxim le Clercq

1904

Maurits de Jong

1992

0

1

4.

Joey Grochal

2258

Karel Looijmans

2017

1

0

5.

Jos van der Kaap

2183

Albert Segers

1998

1

0

6.

Sven Stange

2099

Willem Hajenius

1876

1

0

7.

Rinus Burgerhoff

1963

Henri Krop

1905

½

½

8.

Remco van de Braak

1949

Ronald Verbeek

1799

½

½

Gelukkig… Het is al met al niet het seizoen waarop we gehoopt hadden maar het degradatiespook kan met lakens en al naar de Randstad afreizen. Zoals te doen gebruikelijk dit seizoen ging het niet helemaal goed maar het behaalde matchpunt was, door het uitblijven van een stunt van DD2, toch al met al voldoende om behoud veilig te stellen. Dat het überhaupt zo ver heeft moeten komen… De gasten van Overschie mogen in een rechtstreeks duel met het eerder genoemde DD2 uitmaken wie er in de 3e klasse blijft. Goed, ons blijft die Hoofdklasse dus verschoont en dat is maar beter ook… Voor ons en de teams daar die zo lekker gelijkwaardig zijn… Toch ging het weer niet allemaal helemaal soepel in het Bowlingcentrum zoals uit de uitslag af te lezen valt. Voor de gelegenheid waren de Goese toppers op de borden 4-6 geposteerd. De bedoeling was dat dit 2,5 a 3 uit 3 zou worden… De anderen hadden dan nog maar een  ‘beetje’ nodig voor het matchpunt. Deel 1 van het plan kwam uit maar dat de borden 1-3 allemaal het schip in gingen was een ,hoogst onnodige,  tegenvaller. Net zoals tegen DD2 kwam de opponent terug, zelfs van 4-1 achter, naar een matchpunt. Het onwaarschijnlijke gebeurde niet, DD2 verloor gewoon, en zo zijn we toch gehandhaafd. Een overwinning in de slotronde levert nog een degelijk 5e plaats in de eindrangschikking op. De match:

 

We kwamen al vlot op 1-0. Sven was veel te sterk voor Willem Hajenius (1935/1876N), die niet geremd leek te zijn door enige kennis van het Hollands. De opponent speelde het uiterst dubieuze h6? tegen Sven’s nieuwe variant en stond eigenlijk gelijk verloren. Allemaal zwaktes in het zwarte kamp op de witte velden, ontwikkelingsvoorsprong. Zwart voorkwam de onmiddellijke knock-out maar verloor gewoon wel een pion met slechte stelling. Sven ontwikkelde zijn stukken en kon wellicht zaken gaan doen op de e-lijn. De tegenstander zag zich genoodzaakt om Ta7 te spelen om de 7e rij te verdedigen maar had even overzien dat er nu gewoon een paard op b8 in kwam te staan. Het eerste simpele punt, zoals gehoopt en gepland.

 

Ook een punt voor Jos die met zwart zijn voorbereiding op het bord kreeg tegen Albert Segers (1990/1998N). Volgens mij speelde wit het iets anders dan wat Jos op vrijdag nog had laten zien… Dat zal dus dan wel minder goed voor wit geweest zijn. Zwart behield ieder geval zijn pion voorsprong maar wit had ook zijn kansen. Het zag er volgens mij zelfs even hachelijk uit toen zwart h6 moest doen maar Jos had goed gezien dat alles kon. Uiteindelijk was het zwart die op de koningsvleugel een koningsaanval op wist te zetten. De witte monarch kwam open en bloot te staan wat uiteindelijk tot stukwinst leidde. Ook hier dus een overtuigende overwinning.

 

En ook subdeel 3 van het eerste deel van het plan kwam uit want uw verslaggever won met wit van Karel Looijmans (2029/2017N). Ook dit was overtuigend te noemen. In een Slavische partij vermeed ik de hoofdvariant ten faveure van een sideline met h3, die wit ook een miniem plusje belooft. Het geheel bleek allemaal al een aantal keer gespeeld te zijn. Zwart liet na om actief spel te zoeken en werd gaandeweg de partij steeds meer weggedrukt. Een wit paard belandde op e5 waar het uncontested was. Na c4-c5 volgde dan zelfs Pc4-d6. De stelling was al heel vervelend toen zwart blunderde met Pd5. Na Lxd5 zou zowel cxd5 als exd5 tot een doorlopende pion leiden. Een paar zetten later ging de tegenstander in volstrekt verloren stelling door de tijd.

 

Deze 2 overwinningen kwamen kort na elkaar. Op beide borden was al even duidelijk dat we gingen winnen. Iets eerder kwamen Remco en Rinus dan ook allebei remise overeen om maar op die 4 te komen. Rinus deed dat met zwart tegen Henri Krop (1930/1905N). In zijn bekende systeem had hij, zoals verwacht door YT bij het maken van de opstelling, nooit enige problemen. Sterker nog, de zwarte stelling leek mij zelfs een tikje prettiger. Wel was het zo dat wit het loperpaar had terwijl zwart het moest doen met het paardenpaar. Na wat verwikkelingen op de koningsvleugel leek de partij in evenwicht waarop Rinus zijn kans schoon zag en een puntendeling op het bord zette. Of de tegenstander of Rinus het aanbood weet ik niet maar slecht uitkomen deed het ons niet.

 

En datzelfde geldt voor het halfje van Remco tegen Ronald Verbeek (1776/1799N). Op papier zeker een partij met kansen maar ok. Remco kwam volgens mij niet al te best uit de opening, zwart kreeg ondermeer een sterke ‘Drakenloper’ (al was de opening niet echt een Draak meen ik). Toch had wit ook zijn kansen. Zoals Remco zelf ook al zei… 4 was in principe genoeg. Jos en YT stonden heel goed en dus was Remco content met een halfje. Dat gold blijkbaar ook hier voor de tegenstander.

 

Alles bij elkaar genomen stonden we dus 4-1 voor met de borden 1,2 en 3 nog bezig. Op voorhand waren daar wellicht wel een paar nulletjes ingecalculeerd maar dat laatste halfje ging er toch zeker wel komen? Het viel tegen… Maxim liet het liggen tegen Maurits de Jong (2012/1992N). In een Schotse partij bleek de bekende van Lutz toch weer niet helemaal bekend met de theorie.  Zo liet hij d5 na in de variant met g3. Jos liet na afloop zien hoe het wel moet, dus we kunnen er van uit gaan dat onze Rotterdammer het volgende keer beter speelt. Toch was de stelling die zwart kreeg helemaal zo slecht nog niet. Op een gegeven moment kon zwart volgens mij gewoon met een Toren van d3 pion g3 slaan met een mooie stelling. Blijkbaar zaten er toch haken en ogen aan en werd dit niet gespeeld. Het partijverloop was echter uiterst gunstig voor wit die een eindspel met een paar pionnen voor op het bord toverde. De zwarte pionnen op de damevleugel gingen net zo snel van het bord als de zetels van Lutz en co. Maxim probeerde het wel maar het eindspel was hopeloos. Toch dat Txg3 moeten proberen, het leek mij kansrijk… De tegentreffer. 4-2. Telt u mee?

 

En daar was de 4-3… Ook een ‘ingecalculeerde’ 0 van JoeyB tegen Erik Brandenburg (2179/2165N) maar zo heel duidelijk was dat allemaal niet… Dat je ‘geofferd’ wordt door de gedachtekronkels van YT aan 1 wil natuurlijk niet zeggen dat je je zomaar naar de slachtbank moet laten leiden… En dat deed B dus ook niet. Wie door de tekst hierboven nu een partij vol vuurwerk verwacht komt bedrogen uit. Nee, er ging een hoop af… Zwart kwam uit in een duidelijk minder eindspel maar uiteindelijk resteerde T+4 tegen T+3 op dezelfde vleugel. Zwart had echter niet h5/g6/f7 maar h6, g6 en… e6 over. Ja dan is het toch minder makkelijk. Sterker nog wellicht is het gewoon gewonnen voor wit met deze samenstelling? Het bleek in de praktijk ieder geval te lastig voor de man die ook wel eens dartpijltjes naar een bord gooit. Het was kiezen tussen een zwakke pion op h5 of h6 of een koning in de problemen. Het was al met al net voldoende voor de kopman van Overschie. 4-3….

 

En daarmee kwam het voor de winst aan op Louis wiens partij tegen Henk Ochtman (2113/2083N) door de schrijver dezes steevast op een ½ of een 1 was getaxeerd. Louis kwam zelfs nog even vragen of remise genoeg was.. Ja dat ging wel lukken. Toch? Louis verkeert helaas ietwat in een vormcrisis en zelfs de witte houtjes waren dit keer niet genoeg om dat af te wenden. Desondanks kwam hij dus wel goed te staan. Wit kreeg een pracht paard op d6 tegen structuur d7/e6/f7/g7/h7 terwijl wit met a3/b2/e4/f2/g2/h2 ook gewoon een pion voor stond. Het was eigenlijk de vraag of het won. Ik gok zo dat Louis vervolgens op remise is gaan spelen maar dat viel ietwat tegen. Het toreneindspel, dat remise had moeten zijn, werd kansloos verloren. Louis maakte de fout om niet eerst zijn koning te centraliseren. In plaats daarvan begon hij met h4 maar daardoor werd pion f5 zwak en die ging dan ook verloren… Dan had het wellicht nog remise moeten zijn maar dat lukte dus niet. Eindstand: 4-4.

Het verhaal van het seizoen al met al. Weer een wedstrijd waar de winst gemist wordt op vreemde wijze. Met dank aan CSV zijn we gelukkig wel veilig. Doelstelling behaald. Nou ja… Bijgestelde doelstelling. Kunnen we volgend jaar wel weer een gooi naar de titel doen? Te veel mensen waren dit seizoen niet in vorm daarvoor. Om zoiets te bereiken moet iedereen top zijn. Enfin, er resteert nog een uitwedstrijd in Breda tegen de Baronie. Met een overwinning eindigen we nog ‘in het linkerrijtje’.

 

Reacties  

 
#2 Joey Grochal 13-05-2017 17:31
Tja... De vaste verslaggever was na anderhalf uur vertrokken... Voor meer hierover zie het verslag van Goes 3...
Dus na vrijdag. Jos:
Er wonnen wat mensen, er verloren wat mensen en er speelden wat mensen remise.
Vervolgens liet hij het eindspel zien dat hij evt nog had kunnen verliezen.
Louis speelde blijkbaar een hele mooie partij met kwaliteitsoffer . Op de vraag of hij nog iet wilde schrijven zei hij wel andere dingen aan zn hoofd te hebben. dus thats it.
als je nog een keer op de club komt zal ik je mijn 'meesterwerk' laten zien.
Citeer
 
 
#1 Sven 13-05-2017 12:25
Waar is het verslag van de laatste ronde?
Citeer
 

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen

Puzzel van de dag

Hoeveel Goesenaren spelen deze zomer in Vlissingen?