“SponsorKliks,
  • image
  • image
Previous Next
Goes dendert 3e Klasse F in PDF Afdrukken E-mail
  
zaterdag, 16 september 2017 22:17

   Schaakhuis                   2020

 Goes                          1980 2½

 

1. Marco van Straaten           2021

 Joey Grochal                  2210 0 

 1

2. Hans Zwartveld               2021

 Maxim le Clercq               1952 1 

 0

3. Mike Hoogland                2193

 Sven Stange                   2141 0 

 1

4. Ik Oei                       2027

 Rinus Burgerhoff              1942 ½ 

 ½

5. Raymond Liem                 2105

 Louis Nieuwenhuijse           1965 ½ 

 ½

6. Hans Hollander               1982

 Rien de Böck                  1878 0 

 1

7. Norbert Harmanus             1916

 Remco van de Braak            1920 0 

 1

8. David Jonkman                1897

 Joey van de Braak             1835 ½ 

 ½

Na de nodige jaren in 3G zijn we dit jaar gehusseld met Souburg en mogen het in de (veel en veel sterkere) 3e klasse F proberen. Dat de klasses volkomen uit balans waren was op voorhand al duidelijk maar we hebben genoeg vertrouwen in de eigen kwaliteit dat we toch denken in ieder geval niet te degraderen en dan is het ook leuk om eens tegen andere teams te spelen... We hebben het er dus maar bij gelaten. Zo in de eerste ronde mochten we dus ook gelijk tegen een voor ons nieuwe tegenstander. Schaakhuis uit Den Haag. En jawel... men speelde in een huis. Nog net wat kleiner en knusser dan bij Souburg het geval is... Er zaten nog de nodige haken en ogen aan de aanloop naar de match. Zo moest Jos verstek laten gaan. Gelukkig hebben we in JoeyB een sterke vaste invaller (3x dan toch). Omdat er ook in Goes 2 en 3 iemand afzegde en de jeugd weinig zin had (of niet kon) om mee te doen was er gelijk sprake van een spelerstekort en moest Goes 3 een NOG toestaan... Gelukkig gold dat natuurlijk niet voor het eerste. Met een ietsje verzwakte opstelling, zoals gezegd, vertrokken we naar de residentiestad. Remco had goed geconstateerd dat de snelweg afgezet was en dus reden we ouderwets over Zierikzee. JoeyG besloot eerst nog even te gaan checken of de snelweg ECHT afgezet was (zat even niet op te letten en ging naar links.... in plaats van naar rechts... Blame die rare John de Bever denk ik dan). Verder liep de reis voorspoedig en om 1 over 1 waren we bij het schaakhuis. Daar begon de ellende. YT vreesde er al voor. Jawel... Parkeerellende! Alle plaatsen waren bezet. Remco kon nog net een plaatsje buitmaken maar uw verslaggever moest HELEMAAL rond rijden (om paaltjes heen) om aan de andere kant te kunnen parkeren. Een speler van Schaakhuis wees ons de weg.. Zo waren we pas rond 13.30 daadwerkelijk in tha house. Zo kan het gaan. 3 partijen begonnen zo een half uurtje later. Al snel bleek dat ook de thuisclub niet op volle oorlogssterkte was opgekomen en 2 van haar sterkste spelers niet in de opstelling had. Een gelijke strijd dus wellicht. Het zou evenwel best soepeltjes gaan.

De Joey's waren 'als eerste gedaan' zoals ze dat in Vlaanderen zeggen. YT zette Goes op voorsprong met een overtuigende zege op Marco van Straaten (1990/2021N). Mijn tegenstander ging voor een vroeg Lb4 en kwam zo in via via in een Nimzo variant. Sven is beter thuis in deze specifieke systeempjes. Wat ik speelde beloofde een klein plusje door ontwikellingsvoorsprong. De opponent dacht tactisch zijn probleempjes op te lossen tot een gelijk eindspel maar had een detail gemist en bleef een vrijpion op de b-lijn achter. De conversie ging betrekkelijk soepel. Zwart gaf een stuk voor de pion en we kregen TP2p vs T3p met een zwarte vrije h-pion. Die bleek echter veel te traag. Het witte leger maakte een matnet en dat leidde tot het eerste punt van het jaar voor Goes!

JoeyB liet helaas na om de score te verdubbelen. In een Sveshnikov tegen David Jonkman (-/1897N) wist B net niet te winnen. De stelling leek in evenwicht toen wit ineens een enorme bok schoot die gewoon een stuk kostte. Vervolgens liet onze invaller na om het gepende stuk te slaan. Toen wit ineens Lxb7 kon doen realiseerde B zich pas dat er na Dxb7 geen penning meer zou zijn op het paard van e3. Zo werd het dus een ruil met ingewikkelde stelling. B kon een kwal winnen maar dan zou wit een gevaarlijke vrijpion + die loper krijgen. Hij koos eieren voor zijn geld en met naderende tijdnood werd het punt gedeeld.

De score liep naar 1-2 voor de bezoekers door een remise van Rinus tegen de man met opvallende naam Ik Oei (2072/2027N), die heeft vroeger nog bijna 2300 gehad. In Rinus zijn bekende systeempje werden de pionnen in elkaar geschoven en de zware stukken geruild. Wit had wel een loperpaar maar kon daar door het gesloten karakter helemaal niets mee. Toen er echt niets meer van te maken was werd de remise bijgeschreven.

Daarop was het tijd voor Goes om uit te lopen naar een matchpunt. Sven won overtuigend van de sterkste speler van de dag van de thuisclub Mike Hoogland (2131/2193N). De opponent ging voor een zeer dubieuze variant van de Nimzo die wit heel goed spel belooft. Na enkel logische zetten in de opening van wit was het al +0,8 volgens Stockfish zo wist Sven (met behulp van Teamviewer op zijn telefoon / thuiscomputer) te constateren op de terugreis. Zwart kwam eigenlijk nooit terug in de partij en verloor zijn cruciale d5 pion. Sven moest nog wel even goed blijven opletten maar deed dat zeer netjes en haalde het punt binnen.

Rien bracht daarop het eerste matchpunt binnen. Tegen Hans Hollander (2018/1982N) was het eigenlijk lang niet duidelijk. Rien offerde (verloor?) ergens een pion maar kreeg daarvoor, ondanks dameruil, wel mooi spel. Een pracht paard op f4 met een witte dubbelpion op f3/f2 droeg daar onder meer aan bij. In tijdnood wist Rien notabene op de e-lijn een vrijpion te creëren. Wit stond dan wel een pion voor maar het mede door penningen en dergelijk lastig om het ding te stoppen. Dat lukte ook niet lekker. Wit zag zich genoodzaakt een kwal te geven. Het resterende T3p vs P3p was simpel gewonnen. Matchpunt binnen! 

En dat 2e ging ook wel komen... Enkel Maxim had het lastig maar uit de partijen van Louis en Remco moest toch wel 1,5 punt gaan komen. Dat kwam uit... Maxim verloor helaas inderdaad. Hans Zwartveld (2025/2021N) bleek met wit net te sterk. Hij speelde een topical line met Lf4 en c5 (gok ik). Lastig voor zwart met de a-pionnen nog op het bord. Zwart leek er door expansie op de koningsvleugel aardig uit te komen. Maar in wederzijdse tijdnood maakte wit gebruik van zijn ruimteoverwicht door te switchen van dame naar koningsvleugel. Wellicht was het met meer tijd droog te houden geweest maar nu kostte het een kwaliteit met een compleet verloren eindspel over voor Maxim. Dus ook een punt voor de thuisclub.

Vrijwel gelijktijdig waren de partijen van Remco en Louis klaar echter. Remco pakte ook daadwerkelijk het punt. Met wit werd Norbert Harmanus (2034/1916N) geklopt. In een stelling met zwarte stukken en ongelijke lopers wist Remco de opponent te trucen en zo een pion te winnen. In het vervolg kon hij vrijwel risicoloos op winst spelen. Dat deed hij dan ook netjes en zonder grote missers werd afgewikkeld naar een gewonnen pionneneindspel.

Tot slot Louis, die werd strategisch overspeeld door Raymond Liem (2024/2105N). In de Hubner variant van de Nimzo ging wit, met loperpaar voor het overhaaste e4. Na een zwart e5 stond zwart zoals wel vaker fantastisch. Gelukkig bleef Louis vechten en met goed verdedigen kwam een halfje binnen. Wit kon net alles bij elkaar houden omdat de zware stukken er af gingen.

Al met al een overtuigende overwinning zo om het nieuwe seizoen te beginnen!


(nog geen tabel we wachten even op de gedetailleerde competitiemailing met ,hopelijk, details. In haar oneindige wijsheid is de KNSB op het idee gekomen om een perfect functionerende site, als het gaat om de competiitie dan toch zeker, te vervangen door een, laat ik me diplomatiek uitdrukken, ZEER matige. Een ieder denkt er het zelfde over. Je vraagt je toch af wat men daar denkt? Ongetwijfeld ontworpen door een marketingbureau dat van toeten nog blazen weet als het om schaken gaat! We missen nu dus details per team, kruistabellen en hebben te maken met te veel mouseclicks voor informatie. Erg raar. Hopelijk luistert men en keert de oude lay-out terug.)

Het is dus een lelijke tabel geworden met dank aan de KNSB...

Laatst aangepast ( vrijdag, 22 september 2017 00:06 )
 

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen

Puzzel van de dag

Hoeveel Goesenaren spelen deze zomer in Vlissingen?