“SponsorKliks,
  • image
  • image
Previous Next
Goes aan kop PDF Afdrukken E-mail
  
zondag, 08 oktober 2017 00:44

Goes 1

2019

-

De Baronie

2022

6

-

2

Grochal, Joey

2227

-

Oomen, Rens

2100

1

-

0

Stange, Sven

2161

-

Van der Put, Frank

2245

0

-

1

Nieuwenhuijse, Louis

2035

-

Van Berkel, Rob

2104

½

-

½

Le Clercq, Maxim

1959

-

Dijksman, Sebastiaan

1868

1

-

0

Van de Braak, Remco

1993

-

Hemmers, Carlos

2042

1

-

0

Burgerhoff, Rinus

1942

-

Van der Linden, Willem

2016

½

-

½

De Bock, Rien

1932

-

Antonissen, Michel

1936N

1

-

0

Van de Braak, Joey

1904

-

Ooms, Kees

1863N

1

-

0

Goes heeft uitstekende zaken gedaan tegen de Baronie. In het eigen bowlingcentrum werd zeer overtuigend gewonnen met maarliefst 6-2. Zo vaak winnen we niet zo ruim! Zodoende staan we na 2 speeldagen gedeeld bovenaan met het favoriete DSC Delft 2. Het was lekker druk in Goes want ook Goes 2 en 3 speelden thuis. Dat paste allemaal netjes in onze hele ruime speelzaal. Het door teamleider Hans aangekondigde kinderfeestje van half 5 viel alleszins mee en ook de biljarters hielden zich rustig met hun caramboles. Bij Goes 1 andermaal een verzwakking want Jos was er weer niet bij. Ook nu was het JoeyB die weer op bord 8 mocht aanschuiven bij de matadors van het eerste. En dat deed hij met verve. Het was al met al een hele prettige middag voor Goes tegen de gasten uit Breda.

De wedstrijd begon… opmerkelijk. De mobiel van de tegenstander van Remco ging af. Tja… Dan lijkt het er overduidelijk wat er gaat gebeuren. Maar bij Goes hebben we dan Joris als wedstrijdleider. Joris was blijkbaar de enige die het geluid niet had gehoord en omdat beiden gewoon wilden doorspelen heeft Joris het maar laten gaan. De enige die hierdoor een hele tijd uit de concentratie was was YT… Op ‘ander’ niveau waar ook geschaakt wordt is dit onmogelijk. Ik begrijp Remco wel die heeft ook geen zin om zo snel te winnen en komt om een partij te spelen. Ook het argument dat het voornamelijk om misbruik gaat is correct. Maar ja je hebt ook teamgenoten…. Nu liep het in ieder geval goed af. Wellicht was bijvoorbeeld een half uur tijdstraf of iets dergelijks een redelijke straf geweest. Maar ja… dat staat niet in het reglement. Dat is namelijk heel helder.  Ook enkele bezoekers van Landau konden de verwondering nauwelijks onderdrukken maar goed er werd in ieder geval gewoon doorgeschaakt.

 

De eersten die uitgeschaakt waren, waren Rinus en zijn opponent Willem van der Linden (2016/1906N). De 20 zetten werden hier niet gehaald. Rinus kreeg remise aangeboden en de opening was niet een dusdanig succes dat doorspelen echt heel verstandig leek.

 

Niet veel later kwamen we op voorsprong. Invaller JoeyB kegelde Kees Ooms (-/1863N) van het bord af. Of nou ja… Zwart blunderde in al hele goede stelling voor wit. B ging voor het London system en vloog zwart gelijk naar de keel. Een leuk zetje was het insluiten van de eigen loper. Slaan had tot een mataanval geleid. Zwart mistte een simpel detail en kon gelijk opgeven maar anders had B ook heel goed gestaan. Zie de partij: http://www.viewchess.com/cbreader/2017/10/8/Game1962394938.html

 

De punten bleven in het vervolg maar komen bij Goes. Eigenlijk ging het alleen mis bij Sven. Die had in Frank van der Put (2245/2237N) dan ook duidelijk de sterkste tegenstander. Er kwam hier een Lf4 Grunfeld op het bord. Sven leek uitstekend uit de opening te komen. Hij wist na de partij ook te melden dat wat zwart speelde niet zo goed was… maar hij wist niet meer waarom. Waarschijnlijk had Sven gewoon Dd2 moeten doen met een gelijke stelling maar na het gewaagde Kf1 sloeg zwart zomaar een pion op b2 (Gligoric draait zich om in zijn graf?!) waarop Sven de dame opjoeg. Het werd echter niks. Zwart kon maar stukken blijven ruilen terwijl het witte initiatief verwaterde. Er werd afgewikkeld naar een toreneindspel waarin weinig eer meer te behalen was voor onze speler.

 

Maar zoals gezegd… De punten kwamen in het vervolg en masse binnen. Zo was daar Rien die een overtuigende overwinning boekte op Michel Antonissen (-/1936N).  In zijn bekende Draak had de Eindhovenaar al vlot de betere kansen op de damevleugel terwijl wit nooit aanval had.  Rien wist af te wikkelen naar T+5 tegen T+3 op dezelfde vleugel. Dat was simpel gewonnen.

 

Ook succes voor Maxim tegen Sebastiaan Dijkhuizen (1868/1966N). Maxim speelde een rustige opening met ook hier een vroeg Lf4. Hij wist ergens een pionnetje buit te maken waarop de strijd in tijdnood echt lost barstte. De kansen waren duidelijk in het voordeel van wit echter. De zwarte koning raakte verzeilt in een heus matnet met torens en paard wat al vlot tot een vol punt leidde.

 

Ook ‘gewoon’ een vol bij Remco die Carlos Hemmers (2042/1912N) helemaal zoek speelde. Wit begon al vlot zijn aanval op de koningsvleugel door de zwartveldige lopers te ruilen. Probleempje… de koning stond nog op e8. De witte koning stond al wel onveilig op de damevleugel. Remco koos echter voor positioneel spel met 0-0-0 en ging vervolgens al zijn stukken goed zetten op de damevleugel alvorens door te breken. Dit resulteerde in een gewonnen eindspel. Daarmee kwam de winst binnen.

 

Louis had immers even eerder al remise gespeeld tegen Rob van Berkel (2104/2016N). Hier zagen we via via een Lb5 Siciliaan (?) waarbij Louis met b terugsloeg op c6. Ditmaal werkte dit echter heel aardig en kreeg hij behoorlijk spel over de lange diagonaal. Wit ging, niet geheel verrassend, voor een aanval op de zwarte koning maar Louis was wel bij de les en wist de boel dicht te houden. Daarmee was hij echter wel net wat te druk om aan de andere kant van het bord nog op winst te gaan spelen. Ook gezien de matchontwikkelingen met menig gewonnen stelling elders was een halfje gewoon ok.

 

Tot slot uw verslaggever die aan 1 een overtuigende overwinning op Rens Oomen (2100/2031N) boekte. In een Taimanov zagen we een interessante variant waarbij zwart al vlot minimaal gelijkspel had. Wit ging echter voor een aanval op de koningsvleugel met opstormende pionnen. Nu MOET wit dat ook spelen in deze variant zo zien we ook in enkele grootmeesterpartijen.  Ik dacht de boel mooi op te lossen met het handige f5. Dat is volgens vriend Houdini echter een lelijke misser maar de goede variant met groot voordeel voor wit was heel moeilijk te vinden… Dus op ‘gepeupel’ niveau was het goed… Het door mij afgeserveerde pionwinst en de stelling opengooien bleek WEL goed aldus het ding!? De stelling ging in ieder geval dicht en de witte toren die ‘alvast’ ‘multifunctioneel’ op h3 stond, stond er opeens dom bij. Ook een volgende beslissing d5 kan de goedkeuring van de computer amper  wel dragen, het ding geeft wit bijna volle compensatie voor een pion minder. Zoals het ging echter werd een 2e pion  gewonnen terwijl wit geen aanval had en zelfs dameruil moest toe staan. Zwart had 2 pluspionnen: een dubbel/vrijpion op de e-lijn. Er was nog enige accuratesse nodig voor de winst maar het eindspel werd netjes uitgeschoven.

 

Weer een soepele overwinning voor Goes dat het lekker doet in 3F. De volgende ronde is in november in het Brabantse Asten tegen de Combinatie. Ook een nieuwe tegenstander.

 

Overigens heb ik zelf even een tabelletje aangemaakt (met FIDE –ratings!) in plaats van die troep van de KNSB site te kopiëren. Het is mij nog altijd een raadsel hoe je een prachtige en goed functionerende site kunt inruilen voor een  prul zoals we nu moeten ervaren. Extra mouseclicks. Niet functionerende tabellen (hoe sorteer je op punten gevolgd door TPR / W-We ipv door ‘nummer’?!) Geen gemiddelde rating bij de tabel. Tabel valt niet normaal te kopiëren, ziet er niet uit. Onwaarschijnlijk. Nee dan hebben we het bij de ZSB beter voor elkaar met de oude look/lay-out!

 

Reacties  

 
#5 Joey Grochal 08-10-2017 19:19
Tja het zal wel iets met niveau te maken hebben. Iets soortgelijks met het mobiel verhaal...
In ieder geval is die site van de KNSB troep van een ongelofelijk formaat (nadat men voorheen een uitstekende site had!) Er staan niet eens GEMIDDELDE RATINGS in die tabelletjes van die dombos. EDIT: er staat niet eens een EINDSTAND in de tabel (!?, als je te lui bent om zelf te tellen (?!) mag je omhoog scrollen! en als je de stand van de klasse moet zien moet je naar een andere pagina.
Dan moet ik het zelf dus maar doen. En dan kies ik voor de FIDE ratings ja persoonlijk...
Citeer
 
 
#4 Peter van der Borgt 08-10-2017 17:59
Hoi Joey (G dus). Je hebt blijkbaar een oplossing (afschaffen KNSB-ratings). Maar welk probleem wil je oplossen? Ik zie het nergens staan. Je argument (Frankrijk heeft het ook afgeschaft) overtuigt me ook niet echt. En als je het over betrouwbaarheid hebt; de KNSB vertrouw ik meer dan de FIDE.
Citeer
 
 
#3 Joey Grochal 08-10-2017 17:47
Ja ik gebruik de echte ratings niet de kleuterratings. In Frankrijk zijn deze nationale ratings al afgeschaft. Misschien een ideetje voor de KNSB en dat geld dat overblijft dan steken in een normale website met fatsoenlijke lay-out!
Dat die echte ratings bij de meeste tegenstanders niet bijster betrouwbaar zijn omdat ze nog niet al te veel partijen hiervoor hebben gespeeld... tja daar kan ik natuurlijk ook niet aan doen.
Bij het verdwijnen van de KNSB ratings zou alleen de avondcompetitie niet meer mee kunnen tellen. Zelfs het PKS zou nog verwerkt kunnen worden (MOCHT het doorgaan natuurlijk)
Citeer
 
 
#2 Maxim 08-10-2017 17:29
G heeft een voorkeur voor het gebruik van FIDE ratings. Superlogisch in een KNSB-competitie :P
Citeer
 
 
#1 JoeyB 08-10-2017 01:19
Zo me rating is ineens 1904 geworden!?!? 8)
Citeer
 

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen

Puzzel van de dag

Hoeveel Goesenaren spelen deze zomer in Vlissingen?