“SponsorKliks,
  • image
  • image
Previous Next
Promotie / degradatie PDF Afdrukken E-mail
  
zaterdag, 10 juni 2017 19:48
Vandaag was het dan zover, de belangrijkste wedstrijd van het seizoen (voor Goes 2 dan) werd gespeeld. In een onderlinge strijd moesten Goes 2 en DZD 1 uitmaken wie het komende seizoen de Hoofdklasse onveilig mocht maken. Hans had zijn best gedaan een zo sterk mogelijk team op de been te brengen en deze mensen werden (mede vanwege Erwins deelname aan de Ride for the Roses) in een enigzins tactische opstelling achter de borden gezet.

Op bord vijf werd het nooit echt spannend. Niels verwisselde wat zetten in de opening en hierdoor kreeg tegenstander Heijboer een klein plusje. Na een zet van de thuisspeler (Lf5) die door beide spelers als ongelukkig beschouwd werd kwam Niels weer iets terug. Overigens vond de computer deze zet helemaal niet verkeerd. In een erg gesloten stelling werd remise aangeboden, maar de oudere Feijter broer wilde het nog even proberen. Na nog wat gemanouvreer werden er een aantal stukken afgeruild en was er voor geen van beide spelers nog door te komen. 0.5-0.5

Jo wist Goes op een voorsprong te zetten. Tholenaar speelde zoals we van hem gewend zijn: erg aanvallend en bijzonder snel. Den Hollander werd in het nauw gedreven, zowel op het bord als op de klok. Uiteindelijk brachten de verbonden vrijpionnen van de Goese senior het punt binnen, een goed begin van de match!

Helaas werd toen de stand gelijk getrokken. Mark, die eerder in de partij een kwaliteit wist te veroveren verslikte zich in zijn Kruiningse opponent. Onze speler dacht nog een kwaliteit te winnen door zijn loper op een diagonaal te zetten waar de tegenstander zijn dame, toren en koning op gezet had. Helaas werd met deze zet een belangrijke verdediger weggehaald waarna de sympathieke Kappellenaar mat gezet werd.

Erwin was direct doorgekomen van de Ride for the Roses. Samen met zo'n 3000 anderen fietste de Leeuwedorper zo'n 120.000 euro bij elkaar voor het goede doel (chapeau!) alvorens aan te treden op het schaakbord. Nog gekleed in fietstenue nam Kloosterman plaats achter het bord met een half uur achterstand. Maar door snel te zetten wist onze speler dit nadeel al gauw te neutraliseren. Er kwam een eindspel met L vs P op het bord. De vrijpion van Erwin kon helaas nog net onderschept worden door het paard waarna niets anders restte dan gelijkspel. 2-2

Yoran had deze zaterdag zonder twijfel de partij met het meeste vuurwerk. De koningsaanval die Wisse opzette werd kortstondig onderbroken door een paardvork, maar Yoran aarzelde niet en offerde zijn dame tegen een stuk. Hierna betrok Yoran nog een extra toren bij zijn aanval. De Kruininger had toen waarschijnlijk zijn dame terug moeten offeren voor een toren, maar hij zette in plaats daarvan zijn dame (ogenschijnlijk veilig) aan de rand. Maar Yoran had goed gezien dat de dame hier ingesloten was, waarna ook de Kruininger zijn dame tegen een stuk moest ruilen. Uiteindelijk bleef aan beide kanten een loper (ongelijke kleuren) en een toren over. Yoran kreeg remise aangeboden en nam dit ook aan.
2.5-2.5.

Teamcaptain Hans had zichzelf op het eerste bord neergezet en kwam daar Peter van der Borgt tegen. Mark zei over deze partij dat het net Halma was: de stukken van de een stonden op wit terwijl de ander zich voornamelijk voortbewoog over de zwarte velden. Helaas ging het ook mis op dit bord, ik geloof dat de dame van Hans opeens ingesloten was. 3.5-2.5

Matthias weerde zich kranig op het tweede bord. Hij had de hoogst gerankte opponent van de dag tegen zich. Lange tijd leek het remise te worden, maar het is toch ergens misgegaan. De analyse van Bliek was kort, maar doeltreffend: Waarschijnlijk had je ergens remise. 4.5-2.5: definitief niet gepromoveerd.

David wist het het langst uit te houden. Tegen Willy stond de jongere Feijter broer lange tijd gedrongen, maar er was nog geen man overboord. Op zet 28 hadden beide spelers een blackout. Willy blunderde waarna David een kwaliteit tegen een pion kon winnen. Maar ook David had even een minder helder moment en zag pas wat hij gemist had toen hij al een zet gespeeld had. In de partij moest David een paard tegen een pion geven. Er werd nog lang doorgespeeld, maar uiteindelijk betaalde het materiele overwicht zich toch uit: 5.5-2.5

 DZD 1
1758
 Goes 2
1697
5.5-2.5
1
Peter van der Borgt
1887
-
Hans Welten
1838
1-0
2
Wouter Bliek
1959
-
Matthias Luitwieler
1700
1-0
3
Ton Hertogs
1685
-
Mark Paul
1727
1-0
4
Willy Meulblok1887
-
David de Feijter 1713
1-0
5 Cor Heijboer
1654
-
Niels de Feijter 1725
0.5-0.5
6 Bram Koeman
1697
-
Erwin Kloosterman 1846
0.5-0.5
7 Rinus den Hollander 1654
-
Jo Tholenaar 1686
0-1
8
Ton van Vliet
1642
-
Yoran Wisse 1341
0.5-0.5


Laatst aangepast ( zaterdag, 10 juni 2017 19:54 )
 

Reacties  

 
#10 Joey Grochal 13-06-2017 18:26
Ja ja TUURLIJK joh... Goes 2 verdient promotie.. Omdat ze KAMPIOEN zijn geworden. Als je promotie/degradatie hanteert dan moet de kampioen promoveren.

Het systeem is debiel, uiterst oneerlijk voor teams die willen PROMOVEREN. Dat is in de huidige constructie VRIJWEL onmogelijk gemaakt. Alles is tegen in dit geval Goes gericht.

VROEGER was er gewoon een hoofdklas van 10 teams en had je deze waanzin niet. TOEN konden Goes 2, Souburg 3, DZD2, Middelburg 2 ed allemaal niet meer een achttal formeren. Ook Zierikzee / Denk en Zet slaagden daar niet meer in. Toen is dus die klasse van 6 teams noodgedwongen geformeerd. AANVANKELIJK was er VRIJE inschrijving voor deze klasse...
Om mij volkomen onduidelijk redenen is er toen TOCH nog een promotie/degradatie regeling verzonnen... Aanvankelijk promoveerde WZV, na Goes genaaid te hebben door Simon Provoost 1 partijtje op te stellen, en toen is er dus, omdat de gepromoveerde ploeg toch een representatief 8 tal moet op kunnen stellen, die constructie met een play-off bedacht...
Nou guess what Goes 2 KAN een representatief team opstellen. Zeker op rating veel sterker dan Scheldeschaak dat dankzij die ene truc nu al jaren in de hoofdklas acteert. Zoals gezegd betekent dit dat mensen als Hans en Erwin weinig motivatie hebben om te spelen in de ZSB-competitie... Het is de moeite niet.
Kijk gemakshalve maar eens naar de topscorerslijst van de promotieklasse. Hans heeft met 7,5/9 zelfs nog een kleine minscore. Dit geeft het niveauverschil aan. Feit is dat Goes 2 niets in die klasse te zoeken heeft... Kijk maar naar de lijst 1,2,3,4.... De constructie van promotie/degradatie had helemaal nooit moeten bestaan. VRIJE inschrijving was het idee... Maar ja vanwege WZV is dat toen toch verzonnen...
Is het ook nog zo dat wij met 9 spelers in Goes 1 moeten rouleren omdat je het een eerste team speler nu eenmaal niet kunt aan doen om in die promotieklasse te moeten gaan spelen... Dat is een klasse die voor de lol 'recreatie' dient te zijn. De naam promotieklasse is mijns inziens volkomen verkeerd gekozen. Het had beter de geen promotieklasse kunnen heten.

Fijn dat deze onzin volgend jaar voorbij is en Goes 2 gewoon met een 8-tal kan gaan spelen in een 4e of 5e klasse...
Dat de KNSB helaas, itt de Belgen, niet tot kleinere lagere klassen over gaat is heel nadelig voor een krimpregio als Zeeland maar dat is een ander verhaal.

Ik blijf die dispensatierege ling uiterst dubieus vinden. Alsof er al niet genoeg voordelen bestaan voor de hoofdklasseploe g! Als je in 2 onderbonden speelt OK.. maar dan mag je dus niet invallen in de KNSB. Dat slaat nergens op.
Citeer
 
 
#9 Rene 13-06-2017 17:58
De regels van de ZSB zijn in elk geval beter te begrijpen dan de gedachtenkronke ls van de heer Grochal. Suggereert hij nu echt dat Goes 2 promotie verdient omdat ze VOLGEND JAAR een sterk team hebben?! En beklaagt hij zich er nu over dat Hans tegen 1300-minners moet spelen? Dat is twee keer gebeurd .... nota bene tegen het eigen Goes 3! Hans' score van 1,5 uit 2 in die partijen zou ik ook niet direct "prakken" durven noemen.

Er valt best wat te zeggen voor een promotie-/ degradatiewedst rijd. Het feit dat je een sterk viertal achter de borden kan zetten, wil nog niet zeggen dat je ook een volwaardig achttal hebt. De flinke 5,5-2,5 nederlaag tegen het team dat alleen vanwege die verfoeide ZSB-regels niet met 3 punten achterstand als laatste eindigde onderstreept dat nog maar eens.
Citeer
 
 
#8 Sven 13-06-2017 11:54
Hadden we dan ook dispensatie aan kunnen vragen voor de Goes 1 spelers die in KNSB gespeeld hebben om mee te doen, of mocht dat dan weer niet?
en waar zijn die regels te vinden?

Wat betreft promotie/degradatie, ik denk dat dit wel een goed idee is geweest toen we overgegaan zijn naar dit nieuwe systeem. In de hoofdklasse heb je nu ieder jaar 6 teams die bijna allemaal van elkaar kunnen winnen en verliezen, rechtstreekse degradatie is dan wel een erg zware straf voor degene die op het einde net onderaan staat.
Dit was in het begin ook niet zo'n issue, omdat we al blij waren als er 6 achttallen te vinden waren die hier wilde spelen.
Citeer
 
 
#7 Peter van der Borgt 12-06-2017 18:11
Joey,

1. De regels (promotie en dispensatie) zijn al jarenlang hetzelfde. Dan is het vreemd dat je er pas vorig jaar iets over bent gaan roepen.

2. Ik ken je medebestuursled en een beetje, maar dat zij het "vanzelfsprekend " met je eens zijn is een uitspraak die ik niet voor mijn rekening wil nemen; zijn ze echt zo volgzaam?

3. Een gewetensvraag: kende je die (al jarenlang bestaande) regels over dispensatie eigenlijk wel of kom je er nu pas achter na mijn reactie.

4. Dan zijn er misschien wel meer "onzinnige" regels die jij (en de rest van de wereld die het vanzelfsprekend met je eens is) nog niet hebt onderkend. Je zou de schaakwereld een bijzonder groot plezier doen door daar eens in te duiken en met aanpassingsvoor stellen te komen. Zo voorkom je ook dat je een regel "onzinnig" vindt als Goes er last van heeft. Je kretologie komt dan ook veel geloofwaardiger over.

O ja: jij krijgt het laatste woord.
Citeer
 
 
#6 Joey Grochal 11-06-2017 22:12
De regels zijn dan ook al jaren onzin. Ook vorig jaar heb ik dit al gezegd...

Het bestuur is het vanzelfsprekend met mij eens maar aangezien de boel volgend jaar toch omgegooid wordt is het niet de moeite er nog iets aan te veranderen en wordt het dus nog een jaar slikken / tijd verspelen voor Goes 2.
Citeer
 
 
#5 Peter van der Borgt 11-06-2017 20:05
Beste Joey, blijkbaar vind je de (reeds jaren bestaande) regels rondom promotie en dispensatie onzin. Dat kan.

Ik zie dat je in het bestuur zit van SV Goes. Je zult dit punt dus regelmatig ingebracht hebben in bestuursvergade ringen. Gezien het feit dat Goes nooit een verzoek tot aanpassing van de regels heeft ingediend kan ik concluderen dat je je medebestuursled en niet hebt kunnen overtuigen van je gelijk. Door hier het woord "onzin" telkens te gebruiken geef je dus aan te twijfelen aan de verstandelijke vermogens van je medebestuursled en. Ze zullen je dit zeker in dank afnemen.
Citeer
 
 
#4 Joey Grochal 11-06-2017 18:34
Dispensatie?! Spelen in KNSB en dan later in een competitie van een regionale bond met een ander team kan gewoon niet. Wat wel kan is in meerdere regionale competities spelen maar dan kun je dus niet invallen in de KNSB...
Toe maar! Als of er nog niet genoeg voordelen voor de gevestigde orde in de elitaire hoofdklasse bestaan!
Hoe dit idiote systeem ooit is goedgekeurd is mij een raadsel. Volgens mij heeft WZV daar iets mee van doen...

tja 2 basisspelers niet. Het zal best. Bij Goes was Erwin ook een half uur te laat door een ongelukkige planning.
Het is in ieder geval idioot dat een kampioen met zo veel overmacht NOG een jaar in dezelfde klasse moet spelen. Dat slaat nergens op. Hoezo mensen demotiveren om te blijven schaken?! Het is idioot. Kampioen = Promotie. Zo hoort het gewoon. Laatste = degradatie. Idem.
Dit systeem is debiel.
Voorheen was gewoon besloten dat de 2 klasses op zich stonden met vrije inschrijving en toen werd in 1x toch promotie aan gekoppeld. Het eerste jaar naaide WZV goes door met Simon Provoost op te komen dagen en men is er altijd in gebleven als combinatieteam. Volgend jaar is het afgelopen met deze afgeschermde klasse!

Peter het is jullie gegund om ,zeker als niet combinatieteam, in die klasse te spelen maar waarom niet gewoon een grote hoofdklasse? Dus ZSC lekker er in laten blijven en Goes 2 toevoegen. Dan heb je 8 teams....
Enfin het is maar 1 jaar dan is deze onzin gelukkig voorbij.
Citeer
 
 
#3 Peter van der Borgt 11-06-2017 18:12
Allereerst veel dank Joey dat je ons deze zege gunt. Ik hoor je er overigens niet over dat er bij ons twee basisspelers (waarvan één 1800-plus) er niet bij waren. Ton Hertogs en Ton van Vliet zijn gewoon speelgerechtigd , omdat je bij aanvang van het seizoen daar dispensatie voor kan aanvragen, wat we gedaan hebben en door de ZSB is toegestaan. Overigens waren wij op papier ook één van de sterkste teams van de Hoofdklas, maar met 36 bordpunten op 80 maximaal werden wij laatst. Als ik jouw redenering volgt is het ook belachelijk dat je met zo'n percentage zou degraderen. Wij hebben zelfs een positieve score gehaald tegen de ploeg die gaat promoveren. Als ik jouw redenering volgt had de ZSB ons moeten vragen om te promoveren naar de KNSB 3e Klas. Hadden we kanonnenvlees voor Goes 1 geweest, een ploeg die dit jaar zo geweldig presteerde in die klas. O ja: voor Hans heb ik wel een oplossing: hij mag komend seizoen met DZD 1 mee spelen.
Citeer
 
 
#2 Joey Grochal 11-06-2017 17:49
En zo blijft het elitaire ons kent ons gezelschap der Hoofdklasse van den Zeeuwschen Schaakbond nog 1 laatste jaar in stand. En dus nog 1 laatste jaar tijdverspilling voor Goes 2. Hans had al aan te geven waarschijnlijk een jaartje over te slaan als basisspeler in de 'promotieklasse' (of beter de kan niet promoveren klasse) omdat hij geen zin heeft om al die zaterdagmiddage n op te offeren om 1300 (en lager) te prakken. Het is toch van de zotte dat wanneer je met zoveel overmacht kampioen wordt je nog niet promoveert! En het op 1 potje aan komt met een 8tal.... waarbij er vervolgens GEEN gebruik gemaakt mag worden van de 9e speler van Goes 1 en Speler X die volgend jaar allebei in Goes 2 in de hoofdklas zouden spelen. Dan zou het nog een overwinning voor DZD zijn geworden overigens aangezien ik aanneem dat Jo en Yoran niet mee hadden gedaan maar goed... Dan was het een gelijke strijd en kan het alle kanten op. Er was ieder geval ook een andere opstelling geweest. Ondertussen maakt DZD gebruik van Willy die 1 potje mee heeft gedaan dit jaar! Ok wij speelden met Matthias... Maar ja zoals gezegd normaliter maken Speler 9 en X deel uit van het team (en dan Eliza ipv Jo). Op papier daarmee 1 van de sterkste teams van de hoofdklasse... Maar ja. Nog een jaartje uitzitten voor Erwin (en Hans?) Gelukkig komt de helpende hand van de kant van de KNSB en mag Goes 2 met een Achttal in de 4e (of 5e...) klasse beginnen volgend jaar. Een eerlijke strijd waarbij een titel ook een kampioenschap oplevert gok ik.

Maar eh... Trouwens... Heeft Ton Hertogs niet voor BERGEN OP ZOOM gespeeld in de KNSB? Is die dan speelgerechtigd ?!
Geloof het NIET. Maar ja dan heeft DZD nog gewonnen.
http://svgoes.nl/senioren-extern/goes-1/1012-geen-zwarte-dag-voor-goes

Ja!! Hoe mag ie dan in vredesnaam HIER mee doen? Sorry hoor! Maar dat is 1-0 voor Goes... dus dan nog 4,5-3,5.
Citeer
 
 
#1 Mark 11-06-2017 09:58
Idd is het dus weer niet gelukt. Neemt niet weg dat het toch een gezellig seizoen is geweest met een kampioenschap en iets minder geslaagde afloop. Teamleider en teamgenoten en invallers bedankt! Volgend jaar wat mij betreft er gewoon weer tegenaan. Mark
Citeer
 

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen

Puzzel van de dag

Hoeveel Goesenaren spelen deze zomer in Vlissingen?