“SponsorKliks,
Spannende eerste wedstrijd in Hoofdklasse PDF Afdrukken E-mail

zondag, 17 september 2017 18:24

We strijden er al 3 seizoenen voor en nu was het dan zover: onze eerste wedstrijd met Goes 2 in de Hoofdklasse! Het regelen van bemanning voor de eerste wedstrijd van ons nu achtkoppige team was even moeilijk gezien we Joey af moesten staan aan Goes 1 en basisspeler Eliza ook moest afzeggen. Gelukkig konden Joop en Jari ons team versterken. Hiermee kwam ook de grote wens van Jari in vervulling om een keer in Goes 2 te mogen spelen.

Landau 2
 Goes 2
4.5-3.5
Patrick Moens
Erwin Kloosterman
Iris Schelleman
Hans Welten
Ivo Lagendijk
Niels de Feijter
Arjo Arendse
David de Feijter
Niels Schelleman
Mark Paul
Koen Dhuyvetter
Jo Tholenaar
Theo de Putter
Joop van Ruler
Mark Zootjes
Jari Groen
0.5-0.5

Hans kwam de opening uit met een sterk blok pionnen in het centrum. Onze teamcaptain stond een pion voor en ook Hans' stukken stonden gunstiger. Hans voegde nog een kwaliteit toe aan de voorsprong zonder daarbij in te leveren aan de prettige stelling. Niet lang daarna werd de Zeeuws-Vlaamse koning omgelegd.

De partij van Jo leek de goede kant op te gaan. Onze senior stond de hele partij beter, volgens mij stond hij op den duur twee pionnen voor. Maar de kleinste aller stukken gooide roet in het eten. Jo nam niet genoeg tegenmaatregelen tegen een vrijpion waarna deze opstoomde naar promotie. 1-1

Joop had later die dag nog andere verplichtingen en dus werd het tempo er in gehouden. De man die al jaren betrokken is bij onze jeugdopleiding greep ergens het verkeerde stuk en kwam iets minder te staan. Hierdoor ging een pion verloren. De tegenaanval werd ingezet en er ontstond een chaotische stelling. Hoe het precies eindigde heb ik gemist (lastig hoor, acht borden in de gaten houden!), maar misschien dat hier de vrijpion die Joop op de 7e rij had een rol in gespeeld heeft? Het punt ging in ieder geval naar ons: 1-2

Volgens mij bleef het op Marks bord lange tijd gelijk qua materiaal. Onze speler wist met goede zetten voordeel te behalen, maar kwam hierbij wel in tijdnood. Op het laatst moest Mark in 30 seconden nog even de winnende zet vinden, maar voordat hij hier aan toekwam werd er opgegeven. 1-3

David trof van de thuisspelers de schaker met de hoogste rating. Het ging op strategisch vlak mis, de koning bleef alleen over op de koningsvleugel terwijl alle andere stukken de damevleugel bevolkten. toen de koningsaanval werd geopend was er geen houden meer aan. 2-3

Bij broer Niels was de partij spannender. Geen van beide spelers had zich gecommitteerd aan het centrum en hierdoor bleef de partij heel dynamisch. Niels begon zijn aanval over de damevleugel terwijl de zwarte stukken oprukten over de koningsvleugel. Toen de meest beslissende fase aanbrak zaten allebei de spelers in tijdnood. Niels mistte de goede zet en moest een penning op zijn paard toestaan. Dit bleek fataal: 3-3

Als ik het me goed herinner stond Jari in eerste instantie een pion achter. Met deze achterstand ging hij een eindspel in waarbij beide spelers nog twee torens, een paard en wat pionnen over hadden. Met enige moeite worstelde onze jeugdspeler zich door de tijdnoodfase heen, rond zet 20 had hij al betrekkelijk weinig tijd meer over. De grote kans voor Jari kwam toen zijn tegenstander zijn paard in de aanbieding deed. 1 halen 0 betalen! Helaas moest Jari uiteindelijk remise accepteren omdat er eeuwig schaak op het bord kwam.

Alleen Erwin was nu nog bezig. Het begon goed, onze eerstebordspeler won een pion en stond ook actiever dan zijn tegenstander. Later verloor Erwin zijn materiele voorsprong en kwam hij zelfs een pion achter te staan. We hoopten dat het eindspel met ongelijke lopers remise te houden was, maar helaas trok Erwin aan het kortste eind. 4.5-3.5

Helaas verloren we de wedstrijd met het kleinst mogelijke verschil. Maar tegen de kampioen van vorig jaar mogen we niet geheel ontevreden zijn. Er had misschien zelfs meer ingezeten, op de borden van Niels, Jo, Erwin en Jari hadden we meer kunnen halen. Volgende ronde mogen we nogmaals tegen Landau 2, eens kijken of het thuisvoordeel ons daar de overwinning brengt.

#3 Jari 18-09-2017 06:14
Ik weet het niet, het was niet 2 zetten er na of zo maar wel 8 ofzo. Bovendien was het volgens de analyse (toen Erwin nog bezig was) bij hem een remise-eindspel.

#2 Joey Grochal 18-09-2017 02:14
Jammer... Toch was Goes 2 flink verzwakt dus een hoopgevend resultaat.

Jari ik heb de partij natuurlijk niet gzien maar getuige het verslag en jouw reactie heb ik zo het vermoeden (?) dat het een offer was om eeuwig schaak te forceren omdat Mark had gezien dat Patrick waarschijnlijk ging winnen (?) Maar dat kan ik ook mis hebben...

#1 Jari 17-09-2017 19:30
Niet te vergeten: ik had de pion wel teruggewonnen voordat Sinterklaas in hem naar boven kwam (het is nog wel wat vroeg :D ) en mijn koning die in het midden stond was een beetje het probleem, daardoor kon hij telkens schaak geven.

Plaats reactie

Vernieuwen

Puzzel van de dag

Hoeveel Goesenaren spelen deze zomer in Vlissingen?