“SponsorKliks,

Alders, Roeland

Nieuwenhuijse, Louis

2079

Goes A is ook dit jaar weer kampioen geworden in de avondcompetitie! Na een jaartje Souburg is het ook dit jaar weer gelukt voor het avondteam. Daarmee komt de teller op 4 titels in 5 jaar avondcompetitie. Een prachtige score. Op donderdagavond 16 maart ging het er dus echt om. Een rechtstreeks duel om de titel. Vorig jaar ging het in het zicht van de haven mis en ging Souburg dus met de titel aan de haal. Dit jaar dezelfde match-up met hetzelfde doel voor Goes. Er moest gewonnen worden. Het werd een spannend duel daar op de zolder van het Souburgse klubhuis. Voor de gelegenheid was de kachel fors aangezet waardoor het een vurige strijd werd. Ook op de borden zagen we vuurwerk terug deze cruciale match aan maar 4 borden.

De eerste partij die een beslissing kreeg was het treffen tussen Jos en Jeroen Hekhuis (2123/2169N). Op dit bord zeker niet het vuurwerk van de andere borden. Jos kreeg volgens mij zijn voorbereiding op het bord en had nooit echt problemen. Er werd her en der wat geruild en toen er nog wat meer stukken van het bord gingen werden de punten gedeeld. Op dat moment leken de andere 3 borden beter te staan voor Goes, dus Jos kon wel leven met een halfje op dat moment.

Sven stond zondermeer beter tegen Henrik Westerweele (2018/2007N). In een Hollandse partij kreeg zwart geen enkele aanval op de damevleugel terwijl Sven juist heel sterk in het centrum kwam te staan. Sven won (tijdelijk) een pion die op e6 uit kwam en een doorn in het oog van Henke werd. Om de pion terug te winnen moest de Souburger elders nog meer verzwakkingen toe laten. Effectief was de zwarte stelling zo lek als een mandje. Overal had zwart zwakke pionnen. Met weinig tijd was het wachten op de genadeklap van Sven. Maar wel geconcentreerd blijven want een foutje is snel gemaakt in een ingewikkelde stelling. Sven bleef koel, vond een goede combinatie en haalde het punt binnen. Weer een zege tegen het Hollands dus.

Lang konden we niet van onze voorsprong genieten want Louis kreeg het voor elkaar om door zijn tijd te gaan tegen Roeland Alders (1975/1959N). Hier zagen we, zoals wel vaker, dat Louis een atheoretische variant speelde. Louis ging eens voor een Benoni setup maar speelde daarin Le7 ipv g6-Lg7. Uiteindelijk ging hij alsnog voor Lf8-g6-Lg7 maar dat kost zoveel tijd… Nu speelde wit het ook niet even handig dus op zich ging het nog wel voor Louis. Louis won / Roeland offerde een kwaliteit en kreeg daarvoor een verbonden vrijpion. Kansen voor beiden in een ingewikkelde stelling met weinig tijd. Uiteindelijk dus geen tijd voor Louis. Wit stond al heel mooi maar dit was toch al een heel abrupt einde…

Dan kwam het dus aan op het 1e bord. Uw verslaggever moest winnen van FM Rene Tiggelman (2239/2227N).  Rene verraste met de Benoni. Een lange theoretische variant kwam op het bord. Pe5 is een sideline waarvan de Zeeuws Kampioen zich weinig herinnerde. Het pakte desondanks allemaal goed uit. Wit behield de kenmerkende pluspion in deze variant met duidelijk voordeel. Zoals te doen gebruikelijk met dit tempo maakten beide kanten echter wat fouten. Zwart kwam zo weer terug in de partij… Rene mistte /ging niet voor een onmiddellijke zetherhaling en kwam in plaats daarvan weer in een lastig eindspel. Uiteindelijk resteerde D2p vs Dp. De Lomonosov tablebase voor 7 stukken inclusief koningen schreeuwt remise. Toen Rene argeloos de koning naar onderen dirigeerde sprong het ding echter naar winst… Dat bleek ook in de praktijk. De pion van zwart werd belegerd en gewonnen terwijl de zwarte koning zijn best moest doen om niet in een schaak / dameruil verzeild te raken. Vervolgens moesten de pionnen op de goede manier naar voren worden gedirigeerd. Uiteindelijk slaagde ik daar in en toen de kabouters bijna aan de overkant waren aangekomen gaf Rene op. Voor de volledigheid de partij met lichte analyses: http://www.viewchess.com/cbreader/2017/3/17/Game999738257.html

En daarmee was het kampioenschap voor Goes binnen!

Een mooi seizoen in de avondcompetitie bekroond met een kampioenschap. Zeker YT was op dreef met 7,5 uit 8. Jos, Sven en Louis haalden allen scores ruim boven de 50% al liepen ze ook allemaal wel een keer tegen een 0 op. Uiteindelijk heeft Souburg ook meer bordpunten gehaald dan wij (mits zet met een goede score van Middelburg winnen) maar het gaat natuurlijk om de matchpunten.

Laatst aangepast ( vrijdag, 17 maart 2017 07:26 )

#3 Hans 18-03-2017 00:14
Opnieuw kampioen na een felle strijd. Gefeliciteerd. :P

#2 Marlies Kloos-Kämink 17-03-2017 16:11
:lol: Van harte gefeliciteerd Goes A. Mooi gedaan. En Joey dank je voor dit prima verslag.

#1 Peter van der Borgt 17-03-2017 12:37
Gefeliciteerd mannen. Blijft grappig dat één wedstrijd bepalend is voor wie er kampioen wordt en dat die andere potjes alleen bepalend zijn voor het geval er een 2-2 uit de bus komt rollen. Ben natuurlijk zelf erg trots er op dat ik heb kunnen voorkomen dat YT 100% gescoord zou hebben. :-)

Plaats reactie

Vernieuwen

Puzzel van de dag

Hoeveel Goesenaren spelen deze zomer in Vlissingen?