“SponsorKliks,
  • image
  • image
Previous Next
Zomertoernooi Oostkapelle: Jari op bord 2 in laatste ronde (en Joey wint) PDF Afdrukken E-mail
  
donderdag, 03 augustus 2017 19:24

Zo op zomeravond tempo voegt YT hier, aan de vooravond van het Zeeuwse schaakfestijn in Vlissingen, een verslag toe van dat andere Zeeuwse Zomer schaakfestijn. Het beroemde toernooi van Oostkapelle

ook dit jaar hadden de nodige Goesenaren de weg naar dit unieke evenement in de Zionkerk van de kustplaats gevonden. Joey, Jos, Niels, David, Jari en Carlo waren erbij. Het is wel eens meer geweest maar met 6 op 33 waren we niet slecht vertegenwoordigd. Zoals ieder jaar blijft het een raadsel hoe de organisatoren van deze piepkleine club een aardig deelnemersaantal op de kop weten te tikken. De nieuwe media zijn hen volledig ontschoten. Zo vonden de Feijters alleen maar via de moeder van Jari uit dat het weer tijdwas voor houtjes schuiven EN schaken daar aan de kust. Het zal de zomerperiode zijn...

Bij enkele Goesenaren was er nog wat slijtage waarneembaar. Zonder enkele Souburgers waren Jos en Joey net zoals vorig jaar de grote favorieten. Vroeg in het toernooi ging uw verslaggever echter bijna ten onder tegen Niels. Na een goede opening met zwart kwam YT een ritme dingetje tegen en liet zomaar een loper insluiten. In plaats van deze te winnen tegen een paar pionnen verkoos Niels tot een afwikkeling die tot een open zwarte koning leidde met gelijk materiaal. Zeker in zo een 10 minuten partijtje (enkel de dammers speelden met het voor schakers onbekende Fischertempo.... ) lastig. De titelverdediger spendeerde ongeveer de helft van de bedenktijd aan een oplossing vinden maar het uiteindelijk ontstane eindspel L+6p vs T+2p kon het niet zijn. Niels had echter maar iets meer dan een minuut over en koos eieren voor zijn geld en nam mijn ietwat opportunistische remiseaanbod maar aan.

Jos kon daarop de koppositie pakken. De recreatieve schakers uit veelal regio Walcheren werden zonder veel moeite weggevaagd. Toch klaagde Jos over zijn scherpte. Dat bleek ook wel toen de kraker aan bord 1 plaats vond. In een wat irreguliere partij leek wit de touwtjes in handen te hebben (dat was ik dus). Jos ging in op een ingewikkelde verwikkeling. Hij had toch verkeerd gekeken en toen de stofwolken waren opgetrokken stond wit een stuk voor. In de analyse bleek dat zwart een iets beter eindspel had kunnen bereiken maar ja dat is achteraf. 

Ondertussen weerde ook jeugdtalent Jari zich kranig. Het ging af en toe wel mis maar de wat zwakkere locals moesten er toch echt aan geloven. En dat ondanks het kromme knock out tempo. Jos wist Jari aardig te leren hoe sneller te spelen en wanneer... Zo ging het dus vaak net goed qua tijd. Op stelling stond Jari ieder geval vrijwel altijd goed tot aan de uitvluggerfase. Dat was tegen de sterke Sjaak Steijn niet het geval. Die bracht een Wolga op het bord en kreeg daarin alles wat hij wilde. Jari kent dat nog niet zo... Toch gingen ook hier allebei de klokken richting de 0. Ons talent stond inmiddels volledig verloren MAAR hij was het die de een dame voorstaande Sjaak door de vlag wist te jagen en niet andersom. Een fijne gewaarwording. Als beloning mocht hij in de slotronde tegen Jos... Een foto werd gemaakt... Jos was duidelijk te sterk. Ondertussen kreeg Jari, met een fraaie gedeeld 7e plaats, wel de grootste prijs van de avond: 10 euro als beste jeugd! De winnaar moest het doen met 5 euro (herdenkingsvijfje) Het blijft natuurlijk Oostkapelle!

De winnaar werd toch echt YT die voor de vijfde maal dit gekke zomeravondtoernooi wist binnen te koppen. Ditmaal leverde dit een zelfde vijfje op als eerder maar gelukkig wilde 'loterijwinnaar' David (die ook gedeeld 7e werd) wel ruilen! Het is allebei 5 euro waard... Uw verslaggever speelde net als Jos zeker niet groots maar het was wel genoeg voor de zege.

Niels ondertussen speelde een geweldig toernooi en was relatief gezien wellicht het best in vorm? Hij liet toch wat meer liggen dan de nummers 1 en 2 maar het werd toch echt een onvervalste 1,2,3 voor Goes! Zo wordt Niels vereeuwigd op de spelfoutenlijst uhm erenlijst van het  toernooi van Oostkapelle! Spannend om te zien of zij naam goed gespeld gaat zijn of niet volgend jaar! Komt dat zien!

Zo zagen we 5 Goesenaren in de top 10 (of 8 beter als we de Weerstandspunten bekijken) Carlo deed het met een 50% score en een 15e plaats ook lang niet gek. YT was verbaasd toen hij in de eindfase opeens op bord 3 opdook. De halve thuisspeler viel nog ietwat terug maar toch niet slecht!

Volgend jaar weer?! Hier nog een eindstand en een foto van Jari aan bord 2:

oostkapelle-2017-001.jpg jari-jos-damegambiet-oostkapelle-2017.jpg jari-jos-joey-oostkapelle-2017.jpg

 

 

Laatst aangepast ( donderdag, 03 augustus 2017 19:35 )
 

Reacties  

 
#2 Joey Grochal 06-08-2017 00:17
Dat weet jij... dat weet ik.
Maar duidelijk niet iedereen.
Een e-mail naar secretarissen van verenigingen zou geen kwaad kunnen lijkt me...
Citeer
 
 
#1 Sebastiaan 05-08-2017 21:41
Zoals Prinsjesdag al sinds mensenheugenis altijd op de derde dinsdag in september valt, vindt dit memorabele toernooi altijd plaats op de derde donderdag in juli. Beide tijdloos en dus niet gebonden aan/ gehinderd door social media ;-)
Citeer
 

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen

Puzzel van de dag

Hoeveel Goesenaren spelen deze zomer in Vlissingen?