“SponsorKliks,
  • image
  • image
Previous Next
De langste dag PDF Afdrukken E-mail
  
maandag, 07 augustus 2017 06:25

Het was weer zover... Yours truly mag deze titel weer eens gebruiken... Het werd een dag met wisselende resultaten.

 

Helaas was er nog altijd serieus sprake van opstartproblemen. Vooral met betrekking tot de indeling... Uw verslaggever wilde zich 's nachts voorbereiden maar dat kon niet... Er was geen indeling! Die was er pas toen ik liep te slapen. Pas tegen 11 uur kwam de schrijver deze er achter dat er tegen Iturrizaga (2662) gespeeld mocht worden aan bord 1. Nu dacht de (logischerwijs) half wakkere Zeeuws Kampioen nog best aardig te staan maar dat viel tegen. De Zuid-Ameirkaan produceerde een geweldig zet / bombshell waarna het gelijk uit was.

 

Gelukkig werd in de avond revanche genomen met een redelijk overtuigende overwinning op Shannon Vlaar (1882). Nog altijd wordt de Siciliaan gespeeld (vooral omdat ik te lui ben om te switchen). Het werd de Taimanov. Dit speelt mijn opponente blijkbaar ook met zwart. Met mijn zijvariant was de Alkmaarse echter niet bekend. Er ontstond een scherp tactisch duel waarbij wit een mooi tactisch shot miste om voordeel te bereiken (nog een bombshell Nc6!). Ik zag het wel nadat ik b4 had gedaan. Toen deze kans vervlogen was greep zwart de controle wat wit al snel noodzaakte om een kwaliteit te geven. Het converteren duurde nog even maar na nog een misser van wit was het toch nog redelijk vlot klaar. De partij: http://www.viewchess.com/cbreader/2017/8/7/Game915232578.html

Sven had het ook lastig in de ochtendronde. Hij mocht tegen een klein jongetje zoals hij zelf zei  IM Praggnanandhaa R (2487) (copy paste is een geweldige uitvinding!) De jongste meester ter wereld gaf een geweldige schaakles aan de man die zijn vader had kunnen zijn... Was Sven in ronde 1 de opponent aan het wurgen nu gebeurde het omgekeerde. De jongeling speelde steeds de logische zetten. Uiterst accuraat. Heel vervelend. Sven kwam er niet aan te pas... Het is nog even de vraag of Praggie een Carlsen of een Negi gaat worden maar Sven kan toch maar mooi zeggen dat hij van Praggie verloren heeft!

In de avondronde nam ook Sven revanche. In een Svesnikov werd Adri Timmermans (1847) zeer overtuigend weg gespeeld.

Maxim is ook aardig op dreef. In ronde 2 haalde hij een vlotte remise tegen Ricardo Klepke (2205). in een Chigorin deed wit een paar ongelukkige zetten en stond eerder minder toen hij remise aanbood. Maxim vond het wel best.

In de avondronde behaalde de Rotterdammer andermaal een remise. Erik Sparenberg (2158) mocht op het einde nog niet klagen. Maxim speelde de 'agressive colle' (jawel) met h4. Interessant! Toen ik weg ging stond er een gelijk loper en toren eindspel op het bord. Maxim had de goede loper... Maar ja..Er was gewoon geen toegangpad in het zwarte kamp op de a en b lijn.... Heb ooit zelf nog wel eens remise moeten toe staan tegen Kees Freeke (!) dit resultaat was ieder geval niet slecht.

Louis had wel een slechte dag. In ronde 2 gaf hij toch heel aardig partij tegen FM Nick Maatman (2386). De mogelijke eindspelen gaven wit goede kansen. Zoals dat wel vaker gaat kiest de lager gerate speler net even een verkeerde en plots is het punt toch daar voor de sterkere.

Ook geen succes in ronde 3... Het ging ieder geval feest worden voor uw verslaggever want Louis mocht tegen mijn clubgenoot Tommy Verschraegen (1799). Altijd winst dus! Het werd winst voor de Belgen... Er was al voorspeld dat dit OF een snelle win voor Tommy ging worden door zijn tricky openingen tegen notoir atheoreticus Louis of een zekere grinding win door Louis. Het werd dus het eerste.. Louis verzeilde uiteindelijk in een stelling met Kf8 en Rg8. Als die omgedraaid zouden zijn had het nog wel gegaan. Nu wit heel vlotjes nadat een paard op b2 de weg kwijt raakte. Weet niet  of Gligoric dit bedoelde toen hij zei dat je nooit op b2 moest slaan maar hier was het zeker niet goed!

JoeyB hield het bij 1 potje. Hij moest werken in de avond.. Theo van der Pol werd simpel geslagen. De opponent riep nog de nodige verbazing op toen deze dacht een kwaliteit te offeren op e5. Hij sloeg echter een pion geen stuk.. Het was dus een torenoffer. Merkwaardig...

Het is nog niet echt een Feijter toernooi. David won wel in ronde 2. Zijn opponenten Esther Visbeen (1387) kwam in een hele passieve stelling uit. De brilloze Feijter kon gemakkelijk zijn stelling verbeteren en de beslissende tik uit delen met een paardje.

In de avond ging het miss tegen Herr Dokter Dragos Ciornei (2098)

Niels staat nog maar op een half puntje. In ronde 2 was Bert Bishoen (1902) te sterk....

In ronde 3 speelde hij tegen de wat oudere meneer Ko Kooman (1467). Die speelt echter een hele aardige pot schaak en zo kwam wit niet tot winst in een stelling met torens en ongelijke lopers.

-

Vandaag. de kraker... de klassieker.... Joey - Maxim. Toch fijn dat de broer van Jeroen Frijhoff (onze indelingsexpert dit jaar) tijdig was met de indeling dit keer. Wordt het weer die Chigorin of toch de Stonewall? Maxim leest dit natuurlijk vandaar dat ik dit schrijf maar misschien bereid ik me wel op hele andere dngen voor en wil ik hem laten denken dat ik dit bekeken heb. Na mijn goede partij tegen Tabak ben ik ieder geval niet bang meer voor de Stenen Muur. En die Chigorin... Ben benieuwd!

Sven valt de eer te beurt tegen FM Lars Vereggen te mogen! altijd leuk!

JoeyB mag tegen FM (jawel... die k-factor 40 leidt tot hilarische toestanden) Jasper Beukema. Toch nog wel sterk.. Maar tbh kan onze JB deze jongen wel hebben als het een beetje zijn kant op gaat.

David mag tegen jeugdtalentje Lucas Nguyen. Daar zit je niet op te wachten....

Niels heeft zwart tegen Marcel de Schepper.

Louis tot slot mag met wit tegen Breskensenaar Johan de Meester. Wordt het een meesterlijke partij?

 

Laatst aangepast ( maandag, 07 augustus 2017 06:26 )
 

Reacties  

 
#2 Joey Grochal 10-08-2017 15:54
k-factor = hoe hard je rating verandert.
Voor 2400> is dat 10.
Voor ons is dat 20... (dus 1 punt overscore = 20 punten winst) Voorlopig verlies jij dus 6,2 punt.

Voor jeugdspelers onder de 18 en onder de 2300 elo is dat VEERTIG.
dus dan stijgen ratings veel harder.
speelt men dan ook nog eens een aantal toernooien in 1 maand (of wordt een competitie in 1x verwerkt) dan kan men zo maar 100en punten stijgen en door het ontbreken van een LPR limitering zoals bij de KNSB rating krijg je spelers met veel te hoge ratings.
Er was bijv. een Oezbeeks jochie dat ineens 2510 had ofzo... Ook ene Jonathan Burke uit Amerika kwam zo maar op 2600 uit... (uit 2001)
Deze speler is nog zo een voorbeeld van mensen die ineens FM zijn door zo een k-factor.
Citeer
 
 
#1 Peter van der Borgt 10-08-2017 15:50
Hoi Joey, ik hou van hilarische toestanden, maar ik heb geen idee wat de "k-factor 40" is. Zal wel geen spul tegen zonnebrand zijn.
Citeer
 

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen

Puzzel van de dag

Hoeveel Goesenaren spelen deze zomer in Vlissingen?