“SponsorKliks,
  • image
  • image
Previous Next
HZ Toernooi halverwege PDF Afdrukken E-mail
  
woensdag, 09 augustus 2017 02:34

Het Hogeschool Zeeland Toernooi is alweer halverwege... De resultaten voor de Goesenaren zijn wisselend te noemen. Nergens echt bijzonder (in positieve zin).

Sven staat na 5 rondes op 3,5 punt. In ronde 4 behaalde hij een remise met wit tegen FM Lars Vereggen (2336). In een Konings-Indier met g3 en een snel Bg4xf3 had Sven volgens mij nooit echt problemen. In het eindspel leek hij eerder nog de kansen te hebben met zijn meerderheid op de koningsvleugel en loper tegen paard. Uiteindelijk bleek het echter remise geworden te zijn.

Vandaag won Sven met de nodige moeite van Robert Oosting (1983). In nog maar eens een Sveshnikov (?) kwam wit zo maar een pion voor door er een te slaan op a7 (!). De lichte stukken gingen eraf en Sven had mooie compensatie voor het houtje. De nodige zwakke broeders in het witte kamp en belangrijker een koning op e1 die niet rokeren mocht. Uiteindelijk resulteerde dit in een dame-eindspel met PLUSpion voor Sven. De speler van de Pluspion Wachtebeke maakte het kleinood in het dame-eindspel te gelde. Hoe is me even ontgaan want ik was zelf druk bezig. Bij Dame-eindspelen ligt eeuwig schaak natuurlijk altijd op de loer. De thuisspeler bracht het punt echter binnen

Als beloning mag Sven nu met wit tegen FM Tim Lammens (2304). Kan me nog een fraaie overwinning van YT herinneren op deze opponent. Kan Sven dat ook?

------------------------------------

Over YT gesproken. Yours Truly kreeg een heuse Goese derby voor de kiezen tegen ene Maxim Le Clercq (1929). Nu zit je daar natuurlijk niet op te wachten maar door de avonturen in de randstad van Maxim was de laatste confrontatie in een lange partij alweer een jaar of 4 geleden. Voor Maxim was het lullig dat ik wist dat hij de Chigorin speelde... YT was een van de weinigen die dit wist... temeer omdat het team van de broer van Jeroen Frijhoff (de indelingsdeskundige van het toernooi klaarblijkelijk...) ten tijde van de voorbereiding nog geen partijen van ronde 2 online had gezet... Zo plugde uw verslaggever een paar leuke variantjes en vond een aantal mooie stellingen voor wit. Er kwam er zo eentje op het bord. De Rotterdammer was niet zo bekend met het alles en stond na 7 zetjes en het mindere Nb8?! al +0,7 achter aldus Houdini. Wit bouwde zijn voordeel uit na het slimme Ba3 en de mooie manoeuvre Rb4-c4-c6. Gemist door Maxim... Uiteindelijk kwam de toren uit op e6 terwijl zwart c5 deed. De toren was daarmee 'ingesloten' achter de vijandelijke linies en voor een voorbijganger moet het een raadsel geweest zijn hoe het ding daar kwam. Maxim kampte in ieder geval met ruimtegebrek en was iets van een schietschijf. Wit onderschatte het krachtige f4! onmiddellijk nog maar een zet later was het nog steeds heel goed. Wit won uiteindelijk de partij door de al de hele partij lastige d-pion:                                http://www.viewchess.com/cbreader/2017/8/8/Game996980580.html

In de 5e ronde deed uw verslaggever zichzelf nog al te kort met een enorme blunder op de 40e tegen FM Nick Maatman (2386). De partij was 39 zetten lang niet boven de +0,3 voor beide kanten geweest. Met nog een paar accurate zetten was er ook een dood eindspel op het bord gekomen...  De Dame-Indier met e3 werd beantwoord met een zeldzaam plan maar de ontstane structuren liggen mij wel. Het werd dan ook een strategische manoeuvreerpartij met wat minder tactiek. Uiteindelijk kwamen daar wel de nodige slagenwisselingen maar die waren zeker niet ongunstig voor mij. Het ontstane eindspel leek redelijk gelijk. Ik miste een mooie eeuwig schaak wending maar het gespeelde was ook geen probleem. De tijd bleek dat wel te zijn. Niet zo zeer door de vlag gaan natuurlijk maar met minder dan een minuut waren de laatste 2 zetten niet best. Zet 39 kon nog maar het lelijk ogende Kg6 was veel simpeler. Op zet 40 had ik plots nog maar 4 seconden en produceerde een enorme blunder. De koning stond buiten het vierkant. Kg6 had een pion gekost maar de witte vrijpion op d5 was weldra ook gevallen waarna remise bijna geforceerd was... In plaats daarvan stond de koning nog buiten het vierkant. Achterlijk. Compleet onnodig weer een halfje gemorst...

Vandaag krijgt YT als 'beloning' een hernieuwde ontmoeting met Maarten van Haaften (1901)

----------------------------

Maxim die verloor dus in ronde 4.... Dat kunt u hierboven lezen. In ronde 5 meer succes. Middelburger Marcel Nellen (1722) moest er aan geloven. Zo heel makkelijk ging het niet... In een stelling met ongelijke lopers en wat stukken greep de speler van Goes uiteindelijk toch de controle en het punt.

In ronde 6 heeft Maxim zwart tegen de theoreticus FM Marc Lacrosse (2173).

--------------------------

Louis heeft zo zijn toernooi niet. In ronde 4 werd het er niet veel beter op... Tegen WZV speler Johan de Meester (1795) dicteerde maar een speler de actie... Het was wachten op de genadeklap. En toen gaf Louis een stuk weg...

Het ging al niet veel beter in ronde 5 maar nu werd er gelukkig wel gewonnen. Dat mocht ook wel tegen Ben Duivenvoorden (1659). Louis was echter als 2 na laatste van de ronde nog bezig... Nu was het eindspel R+2p vs R wel volledig gewonnen maar toch. De 1600-speler ging nog rijkelijk lang door maar het punt ging toch echt naar Goes.

Vandaag krijgt Louis als 'beloning' een wit partij tegen Jacques van Laer (1487). Die heeft vandaag klaarblijkelijk wel van Albert Vermue gewonnen dus Louis is gewaarschuwd.

-------------------------

Joey van de Braak doet het niet slecht. Met wit tegen FM Jasper Beukema (2209), een uitstekend voorbeeld van het grote nadeel van K-factor 40 voor jeugdspelers dat moet tot 2000 niet to 2300!, ging het best goed. JoeyB had voorbereid (!) en kreeg dat ook nog eens op het bord. Het systeem van de Belg was ook niet fantastisch te noemen. Wit had eigenlijk best goede kansen. Hij durfde 0-0-0 echter niet aan. Er werd wel een kwaliteit geofferd. Misschien niet genoeg maar wel interessant. En toen ging B door de vlag... Ritme? Onnodig.

Vandaag ging het beter qua resultaat. Souburger Carl Schoor (1780) ging eraf. B volgde het voorbeeld van Maxim en trok de eerste zet stevig aan de teugels van zijn strijdros. Na 2. Bc4 kwam er een soort gare Franse ruilvariant op het bord. Voor wit dan.. De witte koning ging naar de damevleugel en laat die nou na Bxc3 net open komen te liggen. B trok ten aanval... Mat werd het niet, mede omdat wit zijn koning naar e3 evacueerde, maar uiteindelijk leverde het wel maarliefst 3 pionnen op op de damevleugel. Meer dan genoeg voor het punt.

In ronde 6 is er wit voor B tegen jeugdspeler Simon Elgersma (2082).

-------------------------

Nog geen Feijter magic dit toernooi in tegenstelling tot vorig jaar. David is vooralsnog wel de beste broer. Tegen de jonge Lucas Nguyen (1959) kreeg hij ondanks de witte houtjes geen voet aan de grond. Toen ik eens kwam kijken stond David al een houtje achter en had zwart ook nog de betere stelling.

Meer succes in ronde 6 tegen Bert Bergshoeff (1635). Het kwam uiteindelijk aan op een ongelijke lopereindspel met pluspion voor David. Maxim drukte mij op het hart om vooral te schrijven dat het verstandig was dat hij fxg5 terugsloeg ipv hxg5. Zelf heb ik werkelijk niets hiervan gezien dus we zullen het maar voor waar aannemen. Zwart kreeg verbonden vrijpionnen op de damevleugel en dat was genoeg ondanks de ongelijke lopers.

David krijgt nu wit tegen Jordy Schouten (2094) die dit jaar in de beker nog verslagen werd door YT in een Konings-Indiër. 

---------------------------

Niels moet het doen met 1,5 uit 5 voorlopig. In ronde 4 pakte hij tegen de Belg Marcel de Schepper (1596) eindelijk eens een vol punt. De man stond al slecht en ging toen ook nog eens door zijn vlag.

In ronde 5 ging Niels ten onder tegen de Duitser Lars Dittmar (1881). Het eindspel leek mij net een tikje beter voor zwart met loper tegen paard maar dacht toch dat Niels het droog ging houden. Niet dus.

Ook hier een Zeeuws duel in ronde 6. Maarten Westerweele (1855) is de opponent.

 

 

 

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen

Puzzel van de dag

Hoeveel Goesenaren spelen deze zomer in Vlissingen?