Home

Bekerteam door naar de finale

Vrijdag speelden we de traditionele halve finale tegen Denk en Zet. Het was alweer de derde keer op rij dat we dit team troffen in de een na laatste beker ronde. Waar we de vorige keren een uitwedstrijd hadden moesten nu de Denk en Zetters naar Goes komen. Bij uitwisselen van de opstelling bleken de gasten de volgorde van de spelers wat gehusseld te hebben, maar we konden daar niet al te lang bij stilstaan want de westrijd moest beginnen. We lootten zwart op de oneven borden.

 Goes
1785
 Denk en Zet
1719
3.5-0.5
1
Erwin Kloosterman
1857
-
Sebastiaan Koedoot
1766
1-0
2
Hans Welten
1850
-
Joost van Eenennaam
1525
1-0
3
Niels de Feijter
1754
-
Olaf van der Sloot
1900
0.5-0.5
4
David de Feijter
1679
-
Rick van de Breevaart
1686
1-0

Niels kreeg Olaf tegen zich op het derde bord. De zwarte koning kreeg geen kansen om zich in veiligheid te brengen en Olaf begon een aanval. Na een fout van Niels offerde de witspeler een stuk tegen drie pionnen, maar gelukkig voor Niels deed Olaf daarna een mindere zet. De dames werden afgeruild en Niels won weer een pion terug. De oudste Feijter broer kreeg hierna een remise aanbod wat hij aannam.


Erwin was als tweede klaar met zijn partij. De pionstructuur van onze eerstebordspeler leek iets minder, maar Erwin had wel het loperpaar. Alles werd afgeruild waarna een loper + pionnen voor Erwin vs paard + pionnen voor Sebastiaan. Deze loper was wat beter dan het paard en hierdoor won Erwin een aantal pionnen. Uiteindelijk werd de witte koning neergelegd met drie pionnen minder.

David kwam goed uit de opening, zijn tegenstander speelde ietwat passief. Het begin van het einde kwam toen Rick zijn paard op h5 buiten spel zette. David maakte het hierna nog even spannend door een poging te doen dit paard in te sluiten, deze poging faalde jammerlijk. David behield wel een verre vrijpion en toen de dames werden afgeruild begon dit voordeel zwaarder te wegen. De vrijpion stormde vrolijk naar voren en het paard van h5 moest in volle galop het veld over om promotie te voorkomen. Uiteindelijk werd het paard geofferd tegen de a-pion en ging David een gewonnen eindspel in. 2.5-0.5

De partij van Hans bleef redelijk lang in balans. Misschien een klein plusje voor Hans, maar dat zal nooit heel veel geweest zijn. De doorbraak kwam in de tijdnood fase toen Hans met zijn verre vrijpion ging opstomen. De zwarte koning moest hier achteraan, dit gaf Hans de tijd om richting de pionnen op de andere vleugel te marcheren. Dit was niet meer te houden: 3.5-0.5

Voor de verandering een keer met ruime cijfers door naar de volgende ronde. En in die volgende ronde wacht ons een nieuwe verrassing: we mogen dit jaar niet tegen Zierikzee, maar tegen Middelburg de finale spelen.