Home

Finale bekercompetitie

Vrijdag speelde Goes voor de derde keer op rij de Zeeuwse bekerfinale. Dit keer niet tegen Zierikzee, maar tegen Middelburg. Op papier hadden wij het sterkste team, maar Middelburg bleek al een paar keer eerder dit seizoen de Goese angstgegner. Alle vaste spelers waren van de partij: Erwin, Hans, Niels, David. Bij de loting werd bepaald dat we met zwart op de oneven borden speelden.

 
 Middelburg
1743
 Goes
1781
3-1
1
Maarten Westerweele
1779
-
Erwin Kloosterman
1846
0.5-0.5
2
Paul Koster
1723
-
Hans Welten
1838
0.5-0.5
3
Sjaak Steijn
1731
-
Niels de Feijter
1725
1-0
4
Marcel Nellen
1740
-David de Feijter
1713
1-0

Erwin was als eerste klaar. In een gesloten stelling werd het evenwicht nooit echt doorbroken. Als ik het me goed herinner had Erwin wel wat meer tijd verbruikt. Uiteindelijk werd remise overeengekomen.

David had inmiddels een opgesloten loper, maar had wel aanvalskansen op de centrumpionnen. Toen David en penning over het hoofd zag kon Marcel een pion winnen. Dit was het begin van het einde. De witte koning kwam open te staan en er ging nog een pion verloren. Er werd nog doorgespeeld, maar dit had eigenlijk geen nut meer. 1.5-0.5 voor de thuisploeg.

Ook op het derde bord ging het niet al te best. Niels maakte een denkfout en moest dat bekopen met een tochtgat rond zijn koning waar de Middelburger gretig gebruik van maakte. Mat werd ternauwernood ontlopen, maar wel gingen er drie pionnen verloren. Inmiddels was wel de tijdnoodfase bereikt. Met nog veel zware stukken op het bord en minder dan een minuut (+30 sec per zet) op de klok bleef het nog een tijdje spannend. Maar na nog een onnauwkeurige zet van Niels ging het dan toch mis. 2.5-0.5 voor Middelburg.

Hans had op het tweede bord wat minder ruimte, maar materieel gezien was de stand gelijk. Alle stukken behalve een toren voor beide spelers werden afgeruild en het eindspel begon. Hans offerde een pion voor een doorbraak en won zijn pion met rente (1 pion) terug. Uiteindelijk bleef er T+p vs T over. Normaal gezien remise, maar in deze stelling kwamen nog kansen toen Paul een fout maakte. Hans wist de koning weg te drukken, maar liet deze later weer terugkomen. Hiermee was de remise een feit.