Home

Bekerflop in Souburg

TABEL

Het jaarlijkse KNSB bekeravontuur zit er na 1 rondje alweer op voor Goes. Gelukkig krijgen we dit jaar een tweede kans in de ZSB-beker... In en tegen Souburg ging het allemaal heel onnodig en net mis. Iedereen was zich aan het klaar maken voor het vluggeren toen de thuisploeg er zowaar nog met de directe plaatsing van doorging. Jammer want in ronde 2 wachtte dit jaar nou eens niet een landskampioen maar een 'lekker hapje' in ZSC of Middelburg... Maar ja dan moet je wel winnen en dat ging net mis.

Sven had aan bord 3 zn dag niet tegen Henrik Westerweele (1999/1948N). Er kwam een zeer scherpe chaotische Hollandse stelling op het bord. Doorgaans niet Sven's sterkste punt wellicht. Met het fraaie g5! brak Henke de stelling open ten kostte van een verzwakte eigen koning. De witte vorst stond echter ook nog in het midden en zwart kwam met verbonden vrijpion op de e- en f-lijn wel heel lekker te staan. Miste Sven ook nog een detail en plots was het afgelopen, de vrijpionnen beslisten. Normaal gesproken waren de boeren gevallen en was een eindspel met kwaliteit minder op het bord gekomen maar wel een prachtpaard op e6. Dat had zwart nog maar moeten gaan winnen... Nu was het gelijk klaar.

Aan bord 4 had Rinus zwart tegen Max Toetenel (-/1859N). Hier werd de balans volgens mij nooit echt verstoord. Rinus had zeker nooit wat te vrezen maar in het ontstane eindspel zag hij ook niet hoe op winst kon gaan spelen. Remise dus....

Gelukkig zette YT Goes op gelijke hoogte door weer van FM Rene Tiggelman (2240/2202N) te winnen. Ook hier een Hollandse partij, een Stonewall. Dat had uw verslaggever 2x kunnen oefenen tegen Rinus laatst... Rene ging voor een agressieve set-up met een snel g5. Enkele sterke 24/2500 spelers hadden het ook al zo gespeeld maar de computer geeft wit de hele tijd een duidelijke plus. Maar toen wit het 'logische plan' om f3-e4 op te spelen voltooide sprong het ding dus naar ongeveer gelijk. De ontstane stelling was qua structuur en stukkenspel toch zeker beter voor wit. In de praktijk had zwart echter genoeg om een gelijk eindspel op het bord te krijgen. Dat liet Rene echter na (winstpoging?) door de dames niet af te ruilen. Plots springt de computer weer naar duidelijk wit voordeel en dat bleek ook wel in de partij. YT snaaide een pionnetje mee op b7 en verdedigde vervolgens netjes tegen de zwarte dreigingen. Door een handige dreigende vork kon zwart niet eens de sleutelpion van wit wegnemen en zo was het vlot gebeurd zeker toen zwart een stuk weg blunderde.

En toen kwam het dus aan op de partij van Jos tegen Jeroen Hekhuis (2121/2148N). Na een rustige opening had wit wellicht een klein plusje maar heel veel was het niet. In het vervolg kwam zwart beter in de partij en zo kwam Jos uiteindelijk zelfs een pion voor.... Even later was dit kleinood van het bord verdwenen en leek de partij op remise af te stevenen. Helemaal toen T fgh vs T egh overbleef. Potremise normaliter. Zelfs het verliezen van de e-pion is nog remise... Jos deed het ook, wellicht ietwat onhandig maar toch, goed met constant weinig tijd dankzij het 110' + 5'' tempo van de beker. Helaas blunderde hij met nog een paar seconden op de klok en ging een verloren pionneneindspel in. Hij had wel oppositie maar als de witte koning op 6e rij komt maakt dat weinig uit... T + g vs T was remise als zwart gewoon zijn toren op de 8e rij had gezet ivm de 'korte kant'...

Heel jammer allemaal. Een goede kans om eens door te stoten naar de kwartfinale van onze bekerpoule gemist... Dan maar in de ZSB-beker! De titel komt overigens voort uit de terugreis toen YT het 3' + 5''  snelschaaktempo een 'bejaardentempo' noemde. De vraag was hoeveel exa (zetta? yota?) flops per seconde nodig zijn om een cyborg/mens/brein te laten functioneren om deze 'ouderdom' tegen te gaan.