Home

Tweede bekerteam wint finale

Vrijdag was het dan zover, de finale van de zeeuwse bekercompetitie werd gespeeld. Waar vorig jaar het eerste Goese team de beker op zijn naam zette was het nu de beurt aan het tweede team (ook wel oneerbiedig de B-garnituur genoemd). Op papier had Goes gemiddeld grofweg 50 ratingpunten meer, maar het zou geen makkelijke wedstrijd worden. Er werd geloot om de kleur, Goes kreeg zwart aan het eerste bord.

 

 Goes 2
1775
 Zierikzee
1723
2-2
1
Erwin Kloosterman
1863
-
Hans Aangeenbrug
1888
0-1
2
Hans Welten
1869
-
Sjaak Spiegels
1808
0-1
3
Niels de Feijter
1715
-
Martin Krijger
1690
1-0
4
David de Feijter
1652
-
Ben Snethorst
1504
1-0

Niels kreeg een mindere stelling tegen Martin Krijger, die net als David en Niels een bye opnam bij het PKS. Met nog een paar minuten op de klok compliceerde Niels de stelling nog een beetje door een stuk tegen twee pionnen te ruilen. Niels' toren kwam vrij en dit gaf nog wat schwindel kansen. Toen Martin even later blunderde won Niels een stuk terug, de betere pionstructuur van de thuisspeler deed de rest. 1-0 voor Goes.


Erwin had het lastig tegen de hoogst gerate Zierikzeese speler. Halverwege de partij zag het er iets gunstiger uit voor de uitploeg, Erwin had een dame die een beetje ongelukkig aan de rand stond. Fast forward naar het einde van de partij (tussenliggende deel heb ik gemist), hier zag ik Erwins aanval op de koning doodlopen. Vanwege de materiele achterstand werd opgegeven.

1-1. Gelukkig zag het er op de oneven borden gunstig uit voor Goes. David moest eigenlijk wel winnen en Hans zou toch wel minstens remise moeten kunnen pakken. Het verliep iets anders.

Hans en tegenstander Spiegels hadden hun stellingen opgebouwd en lieten vervolgens hun paarden koekhappen bij de tegenstander. Hierbij werden veel van de stukken afgeruild. Beide spelers hielden uiteindelijk een loper en vier pionnen over. De pionnen van Hans stonden in één groepje, Spiegels had zijn pionnen op a, f, g en h. De lopers werden afgeruild en Hans kon de a-pion ophalen. Hoewel Hans een pion meer had dacht hij verloren stond omdat zijn koning ver weg stond. Hans keek opzij, zag de klok op 4 seconden staan en deed snel een zet. Dit verloor de partij, in de analyse bleek dat er toch winst in had gezeten.

2-1 David moest nu winnen om nog kans te maken op de titel. Gelukkig zag het er goed uit, want David stond een groot deel van de partij al beter. Eerst won hij een kwaliteit, dit werd later omgeruild voor een voorsprong van twee pionnen. Met de dame en toren had David vervolgens voor mat moeten spelen, maar hij koos ervoor om de dames af te ruilen en een gewonnen eindspel met twee pionnen meer. Uiteindelijk had David nog een a & h pion en een toren over vs een toren van zijn tegenstander. Langzaam maar zeker rukten de pionnen op. Het ging nog bijna mis toen David een pat-grapje toeliet, maar gelukkig zag tegenstander Snethorst dit over het hoofd. Uiteindelijk werd de h pion geslagen maar hierdoor wist de a pion juist door te breken. Gezien de zwarte koning ver van de a lijn af stond was het niet meer te houden: 2-2, op naar de snelschaakpotjes.

Er mocht gesnelschaakt worden, 3 minuten + 5 seconden bij elke zet. Niels was al snel klaar toen opponent Krijger een paardvorkje op koning en dame over het hoofd zag. Broer David volgde niet veel later toen de materiele achterstand niet meer bij te benen was voor tegenstander Snethorst. 2-0. Erwin wist het kampioensschap binnen te halen door eerst toren versus dame te ruilen en vervolgens met een vorkje ook nog een loper te winnen. Hans en Sjaak bleven nog even doorspelen (voor de eer?), ook in deze partij gingen de punten naar Goes omdat Spiegels door zijn vlag ging. 4-0! (Blijkbaar doen we bij Goes meer aan snelschaken?)