Home

Goes bekert door!

T

CSV

2196

Goes

2033

1½

2½

vr 23 okt

1.

FM Leon Koster

2312

Joey Grochal

2184

0

1

2.

Stefan Tabak

2179

Sven Stange

2090

0

1

3.

Richard Ammerlaan

2132

Maxim le Clercq

1890

1

0

4.

Ka Chun Lui

2161

Rinus Burgerhoff

1968

½

½

Na een overwinning op Souburg vorig seizoen moest nu CSV uit Cappelle aan de IJssel er aan geloven. Zij waren natuurlijk ook al verslagen in de KNSB-competitie een maandje eerder. In Zuid-Holland werd het na een spannende wedstrijd 2,5-1,5 voor Goes.

 

Beide teams waren stevig opgekomen voor deze confrontatie in de bekercompetitie. Het blijft toch de kortste weg naar... nou ja een titel? Het is vooral leuk om in een andere competitie ook te spelen. De spanning van het moeten winnen en de 'dreiging' van snelschaken maken dit aparte avonden. CSV had 4 van hun sterkste spelers opgesteld terwijl Goes aantrad met JG, Sven, Rinus (auto Zeeland) en ook thuisspeler Maxim die op 10 minuten rijden met de auto woont (zo zagen we op de terugreis).

 

De score werd geopend door uw verslaggever tegen FM Leon Koster (2299/2312n) die voor de tweede keer in korte tijd verslagen werd. Zowaar lootte Goes wit aan de oneven borden met dank aan 4e bordspeler Rinus. Zo had YT weer eens wit in een bekerpotje (het is nu 3-15 meen ik). Andermaal kwam de Grunfeld op het bord maar zwart week als eerste af en ging voor cxd4 cxd4 Nc6 Rd1. Wit krijgt in deze variant een hele makkelijke ontwikkeling en een mooie extra centrumpion. Zwart moet proberen zaken te doen op c4. Voornaam verschil in deze partij was het tijdsverbruik. Met correct spel had zwart het evenwicht gehandhaafd maar zwart liet in tijdnood een invasie op de lange diagonaal toe door Bf8? Met het rigoreuze f5 hield zwart de boel net bij een. Op dat moment had wit nog 1 uur en 11 minuten, zwart 1 minuut 36 seconden. Met een tempo van 110'+5" . Hierop besloot YT op een kritiek moment eens 40 minuten te gaan nadenken. De druk erop. Mijn opponent moest inderdaad naar de wc zo bleek... Bovendien bestond de mogelijkheid dat we 2-0 voor zouden komen en ik met een zetherhaling de winst binnen kon halen (het telt toch niet mee voor de FIDE-rating...) Uiteindelijk werd gespeeld met een kansrijke voortzetting. Er werd even een zetje tussendoor gespeeld wat weinig uit zou halen bij correct spel maar onder tijdsdruk blunderde zwart de partij verder weg. Wit won een stuk en de partij. http://www.viewchess.com/cbreader/2015/10/24/Game1213798539.html

Verder was het heel onduidelijk. De stelling van Sven taxeerde ik als heel lastig terwijl die van Maxim en Rinus als kansrijk mochten worden gezien.

Blije verrassing was toen Sven niet veel later ook de analysezaal in kwam en gewonnen bleek te hebben. Op tijd uiteindelijk! Tegen Stefan Tabak (2272/2179n) was opeens het punt binnen. Na een offbeat opening in de KNSB ging wit nu voor een opzet met b3... Weer geen normale opening dus voor Sven die echter weinig problemen kende met zwart. Zwart leek me eerder beter te staan. Plots wist wit echter een aanval op te zetten tegen de zwarte koning met verdacht weinig verdedigers in de buurt. Gelukkig net wel een paard... Het leek me dat Sven dit nooit ging redden maar hij wist tegenspel te creeren op de andere kant van het bord en uiteindelijk vanaf c2 met de dame punt g6 te dekken. Omdat de aanval niet doorsloeg leek het af te gaan op een slecht eindspel voor wit maar zo ver kwam het dus niet toen de tijd opeens op was schijnbaar.

Even later kwam de teamleider van CSV binnen die wist te melden dat het snelschaken ging worden. Zo ver kwam het gelukkig niet. Helaas verloor Maxim wel daadwerkelijk van Richard Ammerlaan (2155/2132n) ook al iemand die een poosje minder gespeeld heeft. Hij was er bij de ontmoeting een maand eerder nog niet bij. Op dit bord zagen we de Taimanov. Maxim spendeerde veel tijd in de opening en ging voor een scherpe variant met f4. Hij verkreeg een kansrijke aanval. Maxim wist na afloop te vertellen dat hij toch wel ergens op rekende. Het zag er ook hachelijk uit voor zwart. Die verdedigde echter goed / wit miste het een en ander en zo wist zwart af te wikkelen naar een gewonnen eindspel. Erg jammer...

Gelukkig wist Rinus met een halfje tegen Kachun Lui (2179/2161n) de winst binnen te halen. In zijn standaardopzet met f5/e6/b6 verkreeg Rinus een prachtige stelling. Met een fraaie pionoffer verkeeg Rinus een heerlijke wurgstelling. Kroon op de stelling was een zwart paard op e3, met de koning op e1. Wit verdedigde zich sterk. Rinus vond niet het juiste plan en wit worstelde zich los. Erg jammer. Met het juiste plan had zwart vast fraai kunnen winnen. Wit kreeg zelfs winstkansen maar zwart wist een toreneindspel met pion minder te bereiken (dubbelpion notabene) wat simpel remise was. Winst binnen!

De volgende ronde spelen we uit tegen landskampioen Charlois Europoort. Vorig jaar verloren we in ronde 2 nipt van deze ploeg die natuurlijk een heel brede selectie heeft. De terugreis had nog wel wat voeten in de aarde. We waren pas na 12 uur klaar. Maxim had zn laatste metro gemist en werd thuis afgezet. Rinus dacht wel even op het fietspad te kunnen gaan staan. Gelukkig reed het politiebusje dat juist toen langs kwam gewoon door... Tja... Ook Sven moest nog thuis afgezet worden maar gelukkig mocht YT er eerst nog uit in Goes waardoor ik toch nog iets eerder thuis was!