Home

Goes net ten onder tegen landskampioen

Voor het tweede jaar op rij is het bekerteam uitgeschakeld tegen Charlois Europoort in de 2e ronde. Dit jaar had de tegenstander hierbij zelfs de status van regerend landskampioen. Nu had de ontvangende vereniging niet de A-lne up in het veld gebracht, slechts 2 spelers spelen in het eerste team en dan nog niet eens de GMs, maar datzelfde gold voor Goes. Ook 2 eerste teamspelers bij ons. Dat had natuulijk 3 moeten zijn maar Hans kwam voor een nare verrassing te staan toen hij het reglement nog eens door las: Jos bleek nog niet speelgerechtigd voor de beker. En dan moet je een 4e gaan vinden op de vrijdagavond. Hans had zichzelf al  toegevoegd aan de selectie omdat Sven (tactisch, soms moet je iets geven <niet deelname aan beker> om iets te krijgen <mogen spelen in het weekend> ) , Maxim (zijn debatclub deed een Louis van Gaaltje en vierde kerst) en Louis (geen idee) verhinderd waren. Remco, Rien en JoeyB zijn op vrijdagavond doorgaans al niet beschikbaar... Zodoende moest er dus uit het tweede geput worden. Mark Paul mocht zo terug naar de regio waar hij vandaan komt. Al met al was Charlois dus dik favoriet maar dat is ook geen verrassing. De speellocatie was wel een verrassing. Er werd gespeeld in de speellocatie van een andere club (IJsselmonde) omdat het eigen lokaal niet beschikbaar was. In Rotterdam heb je dan een hoop keuze natuurlijk. We speelden in een VMBO school die vooral op viel door al het oranje in het gebouw. Verder schaakte de IJsselmonders op soort van bankjes in plaats van stoelen. Wij speelden ergens in een klein achteraf zaaltje wat groot genoeg was voor 4 borden. De wedstrijd:

 

De match ging een tijdje gelijk op. Goes wist op voorsprong te komen door een knappe zege van Rinus op FM Michel de Wit (2246/2256N), die we natuurlijk nog kennen uit de match van vorig jaar. Hij bood overigens nog zijn excuses aan voor het voorvalletje van vorig jaar en nam een 'incident' dit jaar ook goed op. Wat gebeurde nu? Rinus kreeg het voor elkaar om 2x achter elkaar te zetten (!) Rinus had blijkbaar de eigen klok niet (goed) ingedrukt en kwam na een rondje lopen terug denkend dat hij aan zet was 'het is uit' dacht hij nog. Zo een vaart liep het niet wat tot de nodige hilariteit leidde. Rinus bleef echter heel goed staan. In een ruilvariant damegambiet kwam zwart met een een beetje traag plan met Pa5 en c5-c4. Wit kon de loper op f5 zetten en f3 spelen om e4 een keer door te drukken. Zwart speelde g6? maar Rinus kon gewoon op g6 offeren. Zwart had Pf4! gemist. De aanval was heel sterk en Rinus wist deze ook zonder veel problemen tot winst te voeren zelfs zonder de extra zet. Een grote meevaller.

 

De kristallen bol van de niet spelende Sven bleek op orde want ik speelde inderdaad tegen Julian van Overdam (2351/2355). Zoals te doen gebruikelijk lootte YT zwart. Ik moest kiezen aldus wedstrijdleidster Angelique Osinga en als iemand mijn 'geluk' (klinkklare nonsens natuurlijk een groepje van nog geen 25 bekerpotjes is een sample size van niets) met dit soort dingen kent dan begrijpt u dat ik zwart koos (ik wilde eerst de andere hand kiezen maar dacht DAT moet dan zwart zijn dus kies ik die ander LOL). Een herhaling van de confrontatie op het HZ. Mijn voorbereiding was uiterst summier. Julian kwam te laat en speelde nu wat YT in augustus had voorbereid. Met een geheugen als een zeef speelde ik echter b5 waar d6 boek blijkt te zijn (uiteraard prutser!). Echt slecht was het allemaal niet en ik was dan ook tevreden over mijn stelling temeer omdat wit veel meer tijd gebruikte. Toch had zwart wat mogen doen aan 'de rokade', die werd nog even uitgesteld omdat er eerst andere dingetjes te doen waren. Dat is tegen mensen die daadwerkelijk een beetje kunnen schaken toch riskant te noemen en zie... Wit spendeerde al die bedenktijd niet voor niets en wist een hele goede variant op het bord te krijgen. Houdini juicht het allemaal toe. Na het nodige denken wist ook ik de Houdini moves te vinden in dit heksenketeltje maar dat was dan wel al +1,3 ofzo... De verliezende sleutelvariant werd gevonden waarop er dan maar voor een stelling met een stuk tegen 2 pionnen minder gegaan werd. Wit had nog 2 minuten (+5 seconden pz), zwart wel een half uur ofzo.. Tja time management... Enfin ik pakte een loper vast en zag toen pas dat het een blunder was (ging ook van +1,1 naar +2,7 ofzo...) De juiste variant had een nare val voor wit gezet bleek... Maar goed met wat er nu resteerde had wit weinig moeite meer... Niet scherp dus. YT had besloten om een pure chocoladeletter mee te nemen om de concentratie te verbeteren maar was deze uiteraard vergeten. Of het geholpen had is de vraag...

Dat was een nare verrassing. Mark had een beetje op een 'score' gehoopt / gerekend. Zelf kwam hij wel tot scoren. Tegen Lendert van den Ouden (2050/2000N) was het een duidelijk minremise maar goed die tellen ook. Er kwam via de Reti iets van een Stonewall op het bord. Zwart was hierin wat handiger en kreeg voordeel. Toen hij echter besloot een pion te winnen wist Mark af te wikkelen naar een stelling die toch houdbaar leek. Zwart had inderdaad een extra houtje maar het was 3 vs 2 met TP voor zwart tegen TL voor wit (Mark dus). Omdat wit de zwarte vrijpion goed geblokkeerd had was het allemaal te weinig voor de speler die in het verleden regelmatig op dook op het Open Snelschaakkampioenschap van Schouwen Duiveland. Toch was dat niet erg voor de thuisclub omdat YT dus verloren had... en Hans gewoon slecht stond.

Hans verloor ook inderdaad. Kees van Drunen (2134/2197N) bleek toch te sterk. Onze teamcaptain toverde een Benoni op het bord... waarbij de zwarte toren na paardruil op e4 verstrikt raakte in een onzalig avontuur op de damevleugel. b4... b6...a6 alles werd aangedaan om pion d6 maar niet te verliezen. Ondertussen kon wit rustig de stelling wat verbeteren terwijl zwart over damevleugelspel of zelfs maar een redelijke ontwikkeling niet eens mocht denken. Het duurde even maar uiteindelijk klapte de zwarte stelling in elkaar. Als je zo een scherpe (en lichtelijk dubieuze) opening gaat spelen tegen een veel hoger gerate speler is het belangrijk dat je hem wel goed kent uiteraard. Een les voor Hans dus die helaas dus de boot in ging waarmee de eindstand op 2,5-1,5 kwam.

Mark wist nog te melden 'we gaan snelschaken' maar daar bleek dus niets van waar te zijn. Toch, gezien de ratings, geen slechte uitslag maar de landskampioen gaat wel door.