Goes 2 stunt in de bekercompetitie

Verslag van Hans Welten

Dit jaar hebben we twee bekerteams in de ZSB bekercompetitie ingeschreven. Het eerste bekerteam begon met een vrije ronde na het winnen van de beker in het vorige seizoen. Het tweede bekerteam had een zware loting tegen het eerste team van HWP. Nu klinkt dat gelijk als een hopeloze missie, maar KNSB spelers mogen niet meedoen. HWP kwam met een mix van spelers van het vierde en vijfde team uit de ZSB competitie. Goes 2 speelde met een mix van het tweede en derde team uit de ZSB competitie. De bekerwedstrijd Goes 2 – HWP 1 werd gespeeld op vrijdag 4 december.

Zoals gebruikelijk in de bekercompetitie werd er eerst geloot voor de kleurverdeling. Goes had wit aan bord 1. Mark speelde een gambiet, maar compensatie voor de geofferde pion zag ik niet. Volgens mij zou Mark het zwaar krijgen tegen Philip de Vroe. De wedstrijd van Rob tegen Henk de Ridder was in evenwicht, waarbij Rob’s tijdverbruik wel veel gunstiger was. Jo speelde tegen William Baeten waartegen hij de week ervoor in de zaterdagcompetitie had gewonnen. Jo had licht, maar nog geen beslissend voordeel. Ook Eliza had met Gilbert Ongena een tegenstander waarvan ze al eerder in de zaterdagcompetitie had gewonnen, ze had in het middenspel licht voordeel vanwege een betere pionnenstructuur.

Bij mijn tweede rondje had Mark het nog steeds lastig met een pion minder alhoewel er niet direct iets dreigde. Rob had nog steeds meer tijd, inmiddels ook een kwaliteit voorsprong en tenslotte een betere stelling. Dat zag er goed uit. Jo had een lastig paard-eindspel dat ik niet zo goed kon inschatten, ik vond hem eerder minder dan beter staan. Eliza was haar voordeel kwijtgeraakt en stond duidelijk minder in een loper-eindspel met lopers van gelijke kleur, ze kon niet meer dan hardnekkig verdedigen.

Rob was als eerste klaar. Hij drong de stelling van Henk de Ridder binnen waarna het punt snel binnen werd gehaald. Gilbert wist de lopers af te ruilen waarna hij als eerste een pion liet promoveren, maar onmiddellijk daarna deed Eliza hetzelfde. Gilbert wist niet te profiteren van de eerdere promotie, waarna tot remise werd besloten. Een prima verdedigende prestatie van Eliza in deze cruciale partij. De matchwinst werd binnengehaald door Jo. Hij bleek het paard-eindspel veel beter te hebben ingeschat dan ik. Hij haalde pionnen op, zijn koning werd actiever en een pion wist hierna te promoveren. Spoedig daarna was de partijwinst en de matchwinst binnen. Mark bleef stug doorspelen en Philip bereikte geen verder voordeel, waarna tot remise werd besloten.

Een prima prestatie van het tweede ZSB bekerteam. Zie de resultaten (met de rating van augustus):

Goes 2
 HWP Sas van Gent 1
Mark Paul
Philip de Vroe
0.5-0.5
Rob Dekker
1713-
Henk de Ridder
Jo Tholenaar
1637-
William Baeten
Eliza de Jong
1240-
Gilbert Ongena
1475 0.5-0.5

De tweede ronde (oftewel de kwart finale) moet worden gespeeld voor 31 januari. In de kwart finale speelt Goes 1 thuis tegen Goes 2.