Home

Bekerfinale: Goes - Zierikzee

Ook dit jaar had Goes de finale van de bekercompetitie bereikt. Waar het vorig jaar een complete verrassing was dat we de finale wonnen, hadden we nu wat te bewijzen als regerend kampioen.


Net als vorig jaar troffen we Zierikzee in de finale. De teams waren grotendeels hetzelfde. 7/8 spelers die vorig jaar speelden, waren dit jaar ook van de partij.

Niels wist niet meer goed hoe de opening ging die hij speelde, en dit kostte hem veel tijd en hij kwam iets minder te staan. Toen begon het grote afruilen en bleven alleen de dames en 12 pionnen over op het bord. Hierna bood de speler uit Zierikzee remise aan, wat Niels aannam. 0.5-0.5

Op bord 2 kwam een opening op het bord met een open a+b lijn voor zwart en een pion meer voor Erwin met wit. Erwin wist druk van de open a+b lijn te weerstaan, maar kwam zelf ook niet veel verder. Uiteindelijk werd remise overeen gekomen, mede omdat beide spelers al veel tijd verbruikt hadden.

Bij David werden al snel veel stukken afgeruild. Beiden hielden een toren, een paard en 6 pionnen over. Davids stukken stonden hierbij net wat actiever, en de Goesenaar wist een pion voor te komen. David had nu 3 vrijpionnen en Snethorst 2. Daarbij stond de koning van Snethorst helemaal open, en die van David nog veilig. Dit gaf uiteindelijk de doorslag. David wist met zijn toren de zwarte koning op te sluiten en kon toen mat gaan dreigen met zijn paard. Dit besliste de partij. 2-1.

Hans (Welten) was als laatste bezig tegen Hans (Aangeenbrug). Om spel te krijgen had Hans (Welten) een kwaliteit geofferd tegen een pion. Even later dacht Hans (Welten) een pion te winnen met een manoeuvre, maar dat bleek niet te werken. In plaats daarvan brak hij alleen maar de stelling open en in hogere zin was de stelling uit. Hans probeerde nog wat eeuwig schaak/matgrapjes, maar dat liep op niets uit. 2-2.

 

 Goes
1764
 Zierikzee
17352-2
1
Hans Welten
1845
-
Hans Aangeenbrug 
1962
0-1
2
Erwin Kloosterman
1885 -
 Sjaak Spiegels 1830
0.5-0.5
3
Niels de Feijter
1663
-
 Kees van den Nieuwendijk 17640.5-0.5
4
David de Feijter
1661
-
 Ben Snethorst 1384 1-0


Het zou dus weer op het snelschaken aankomen. Op zich geen slecht scenario voor Goes, gezien onze 4-0 overwinning van vorig jaar bij het snelschaken.

Niels opende de score. Eerst won de oudere Feijter-broer een paar pionnen en later wist hij een loper in te sluiten. Dat hij nog een stuk terug verloor maakte niet meer uit, want zijn tegenstanders vlag viel. 1-0.

De tweede die op het scorebord kwam was David. David dreigde een stuk te winnen, waarna Snethorst er gewoon mee ging offeren. Dit brak de stelling open, waarna Snethorst een aanval begon. David verloor een heleboel materiaal, maar mazzelde naar remise met een dolle toren. 1.5-0.5

Op bord 2 zag het er ook goed uit, tenminste tot het moment dat Erwin zijn dame weggaf. Met 2 vergevorderde vrijpionnen was de stelling nog wel speelbaar. Erwin wist echter op een andere manier te winnen, zijn tegenstander deed namelijk een onreglementaire zet. 2.5-0.5, de buit was binnen!

Net als vorig jaar speelde teamcaptain Hans (Welten) in opperste concentratie verder toen de knikkers eigenlijk al verdeeld waren.
Hij wist een toreneindspel dat er minder voor hem uitzag om te buigen. Het leek even remise te gaan worden, maar Hans (Welten) wist uiteindelijk toch te winnen. 3.5-0.5


Hiermee hebben we de verrassende prestatie van vorig jaar geëvenaard en kan het niet louter aan toeval worden toegeschreven.