Home

Joey Grochal weer Zeeuws Kampioen

Voor de 6e keer in totaal en de 5e keer op rij is uw verslaggever Zeeuws Kampioen Schaken geworden. Gezien de geringe coverage van het evenement kan ik me voorstellen dat dit langs u heen is gegaan. Dat geldt vrijwel zeker niet voor het bestaan van het kampioenschap in het pinksterweekend, want alle Zeeuwse Schakers kregen de nodige (nood)oproepen om toch vooral mee te doen aan dit toernooi. Het Zeeuwse toernooischaak heeft het nogal lastig en als dan ook nog eens een groot aantal mensen de voorkeur geeft aan een toernooi in Limburg (!) boven het PKS wordt het lastig… Komt daarbij dat men zichzelf de doelstelling zet om met minimaal 16 spelers te willen spelen, 15 is blijkbaar te weinig?! Mijns inziens kun je met 12 perfect een toernooi over 7 ronden spelen temeer omdat er geen sprake hoeft te zijn van zaalhuur / inschrijfgeld. Er wordt immers in Souburg gespeeld. Hoe fraai die entourage dan is is natuurlijk een tweede… Je kun je afvragen of schakers die geen enkele intentie hebben om aan het kampioenschap mee te doen er mee zitten dat een aantal schakers die wel graag willen spelen niet kunnen spelen. Enfin in ieder geval sorteerden de menige oproepen genoeg effect om precies aan het streefgetal van 16 te geraken. Nog altijd geen vol huis daar in Souburg maar goed… Voor wat betreft Goes gold dat we 25% van het deelnemersveld vormden. Helaas kon Sven er niet bij zijn (verhuizing) terwijl ook de gebroeders de Feijter verstek gaven (geen zin…). Wel erbij naast Yours Truly en Organisator Louis waren jeugdspelers Jari Groen en Jefta van Steijn. Voor Jefta het eerste toernooi met langer tempo tussen de senioren, Jari heeft natuurlijk al meer ervaring.

 

Het toernooi begon op vrijdag 7 juni met 7 partijen: Jefta had een bye de eerste ronde. Uw verslaggever begon soepel aan het toernooi met een overwinning op Martin de Bock (1661/1622N) met zwart. Martin rook zijn kans toen YT de dame naar a5 speelde om deze snel te ruilen… Dat kostte evenwel simpel een pion. Hier ging uw verslaggever natuurlijk op zitten en langzaam maar zeker werd afgewikkeld naar een gewonnen eindspel. Het punt kwam niet meer in gevaar. Ook Louis begon het toernooi goed met een zege tegen Ben Snethorst (1431/1571N). Jari had in Hans Groffen (2067/2130N) een veel zwaardere tegenstander. De jeugdspeler verdedigde zichzelf echter goed tegen de ervaren rot in een stelling met hanging pawns. Het leek mij dat Hans ergens kon toeslaan met een paardinvasie maar wellicht viel het tegen. Jari kwam in ieder geval actiever te staan. Als hij niet had toegestaan dat de witte dame los kwam door een pion te ruilen stond zwart gewoon beter zelfs! Mede door tijdsdruk ging het toch nog mis in het zwarte kamp. Jammer maar wel een goede partij.

 

In ronde 2 op zaterdag was Jefta er ook voor het eerst bij. Tegen de eerder genoemde Martin de Bock (1661/1622N) wist hij een knappe remise te behalen in een Franse partij. Het had nog meer kunnen zijn want wit wist een dodelijke penning op te zetten op het paard van d7. Helaas profiteerde Jefta niet en ging in plaats daarvan voor een toreneindspel. Dat was ook nog steeds duidelijk beter voor wit maar niet volkomen gewonnen. In dat eindspel beging Jefta nog een fout door de toren passief te houden in plaats van actief te worden. De nestor aan de overkant had dit wel door en kwam hierdoor zelfs nog heel goed te staan met een veel betere toren. Gelukkig kon Jefta nog wel net remise houden. Jari won een fraaie partij van Gordon Rijkers (1555N). Vanuit de opening had Jari constant een kleine plus en wat druk: Zijn stukken waren wat beter, de structuur was wat beter. Allemaal niet heel veel maar wel genoeg. Jari bleef met weinig tijd kalm en wist af te wikkelen naar een gewonnen toreneindspel en dit vervolgens ook daadwerkelijk te winnen. Louis had het makkelijk met jeugdspeler Jens de Visser (-) die in de eerste ronde een bye had gehad. Uw verslaggever had het wat lastiger met de tricky Maarten van Haaften (1870/1869N). Zwart bracht een dubbel pionoffer. Ik had het allemaal een beetje onderschat, de engine geeft zwart genoeg compensatie. Zwart gooide er ook nog een kwaliteit tegen aan om iets van een bind te krijgen. Daarvan is Stockfish minder onder de indruk maar in de praktijk zeker interessant. Wit bleef overeind maar dat kostte me wel veel tijd. In tijdnood werd echter toch een veilig heenkomen gevonden voor de witte koning terwijl de zwarte juist onder vuur werd genomen. Dit bleek toch voldoende voor het volle punt.

De absolute topper van het kampioenschap bleek al in ronde 3 plaats te vinden… Uw verslaggever had de zwarte stukken tegen Hans Groffen (2067/2130N). In België was dit jaar nog overtuigend gewonnen in dezelfde opening die op het bord kwam maar Hans koos nu een andere subvariant en speelde het veel beter. YT ging evenwel ernstig in de fout en dat had gewoon een pion moeten kosten… Hans zag het niet / onderschatte het blijkbaar en zo kwam ik goed weg. In het vervolg werden er geen gekke dingen gedaan en gingen de lichte stukken vlot van het bord. Het leek mij op dat moment verstandig om wat energie te sparen in plaats van nog uren een zware stukken eindspel te gaan spelen (dat de computer ook 0,00 geeft overigens) en zo werd net na zet 20 al remise overeengekomen. Daardoor heb ik van de andere partijen ook wat minder gezien… Louis ging ten onder tegen Gert van Rij (1960/1928N). Het niveauverschil bij Jefta en Maarten van Haaften (1870/1869N) bleek nog wat te groot… De stelling zag er ok uit maar door een logisch gebrek aan ervaring ging Jefta verkeerd verder met het verkeerde plan en kon van Haaften profiteren. Jari leed een uiterst pijnlijke nederlaag tegen Jens de Visser (-). Het niveauverschil was zoals verwacht fors en Jari kwam dan ook een stuk en een pion voor te staan. Helaas beging hij een enorme blunder die hem een stuk kostte maar bovendien wit ook een mataanval cadeau deed omdat het verloren gegane stuk een vitale verdediger was… Heel onnodig. Geluk bij een ongeluk voor Jari was dat het geen dure ratingpunten kost! Jari klaagde vooraf dat hij tegen een ratingloze moest maar nu kwam dat dus nog soort van goed uit ook…

 

Ronde 4 was de eerste van 2 op zondag. Zoals te doen gebruikelijk geen Jari en ook Jefta was er niet voor de 4e ronde. Het was nu de beurt aan Louis om het op te nemen tegen Maarten van Haaften (1870/1869N). Met zo weinig deelnemers is er logischerwijs een hoop overlap! Louis had het lastig met zwart. Zwart speelde (zo vertelde hij mij later) voor het eerste de Budapest. Daar kon Louis zich natuurlijk nooit op hebben voorbereid ;) In ieder geval wist hij niet hoe om te gaan met deze opening en liet een bekend plan (in snelschaken partijen ondermeer gespeeld door Mamedyarov) a5-Ta6-Th6 toe. Dit gaf zwart een prachtige stelling met kansrijke aanval. Maar… Althans zoals zwart het speelde sloeg het niet door en wist Louis uiteindelijk zelfs nog te winnen! Uw verslaggever ondertussen liet een kostbaar halfje liggen tegen Gert van Rij (1960/1928N). In een Nimzo ging Gert voor een origineel plan met c6-b5 wat ik geheel overzien had… Na mijn botte b4 volgde b5 voordat wit b5 kon doen… a4 kost dan een pion… U raadt het al Stockfish doet TOCH a4 en offert gewoon een pion. Wit wint de pion terug OF ruilt de zwartveldige loper af met dark square control. In beide gevallen duidelijk beter voor wit. Dat speelde YT echter niet en zo kwam zwart heel goed te staan. Wit moest zelfs uitkijken om niet overlopen te worden op de damevleugel. De Zeeuws Kampioen bleef overeind maar meer dan een gelijk toreneindspel zat er niet in… in Frankrijk had ik vrijwel hetzelfde toreneindspel over gehouden en dat overtuigend gewonnen maar daar was mijn toren beter en de zwarte slechter. Ik probeerde het hier met een pion offer maar zwart verdedigde zich goed en zo werd het uiteindelijk zelfs nog meer een verliespoging. Zo ver kwam het bij lange na niet maar er werd wel een pijnlijk halfje gemorst.

 

In de 5e ronde was Jefta er dus ook weer bij. Hij mocht het tegen een van de meest markante figuren van het Zeeuwse schaak opnemen: Alex Jonkheer (1660/1565N). Ook hier kwam Jefta vooral wat ervaring te kort. De meer ervaren speler wist de jeugdspeler te trucen en het punt binnen te halen. De andere Goesenaren speelden tegen elkaar. Dat moest er natuurlijk ook een keer van komen! Louis had hierbij de witte stukken… In de partij speelde Louis duidelijk op remise maar dat was voor YT natuurlijk niet echt acceptabel omdat Hans een half punt voorstond…. Evenwel had zwart nooit heel veel. Zoals dat gaat echter is het te veel op remise spelen niet altijd slim. Geheel onnodig werden de zwartveldige lopers geruild bijvoorbeeld. In een dubbel toreneindspel speelde Louis het onnodige g4? wat weer een zwakte creëerde. Ook de witte a4 pion werd een target. Uiteindelijk kon wit pionverlies niet meer voorkomen. Erger was dat zwart een vrije b-pion wist te creëren die uiteindelijk wist te promoveren. Louis had nog de toren kunnen geven maar was te laat met tegenspel aan de andere kant geweest.

 

Bij het ingaan van de slotdag stond uw verslaggever dus een halfje achter op Hans Groffen. Alles niet meer in eigen hand… Zaak om 2 keer te winnen en dan maar hopen. Louis was in ronde 6 de eerste die uw verslaggever een helpende hand toe stak. Hij wist remise te spelen tegen Hans (2067/2130N). In een typische stelling had wit vooral spel op de damevleugel maar heel veel leverde dit niet op terwijl Louis zijn stukken naar de koningsvleugel dirigeerde. Echt doorslaan deed het allemaal niet maar het was wel genoeg voor een zetherhaling en dus een remise! Uw verslaggever moest nu zelf natuurlijk wel winnen! Tegen Maarten Westerweele (1847/1867N) ging dit soepel. Jos in gedachten werd besloten om ook een ‘trucje’ qua zetvolgorde toe te passen om de opponent uit balans te krijgen. U raadt het al: Maarten speelde nu wel …c5 in plaats van ….d5 zoals het hoort. Uiteindelijk kwamen we uit in een Benoni waarbij YT niet voor de vaste variant kon gaan. Maarten was echter volkomen onbekend met de vaste structuren. Dat kostte hem veel tijd. Hij speelde uiteindelijk met c4 een standaardpionoffer. De timing was wellicht niet helemaal goed waardoor wit juist in het voordeel kwam. Het Fischerplan Ph5 was ook interessant geweest. Zoals het nu ging hield wit een sterk centrum met pluspion. Zwart probeerde het tactisch maar dat werkte averechts en met 2 gezonde pionnen achter en veel minder tijd gaf de Middelburger op. De jeugdspelers dan. Jefta noteerde toch weer een 0 tegen Gayan den Hollander (1640/1475N). Weet hier niet zoveel meer van. Jari ondertussen wist wel van Alex Jonkheer (1660/1565N) te winnen. In een scherpe partij had Jari de controle en meer materiaal maar Alex wist nog wel een gevaarlijk ogende aanval op te zetten met dame en paard. Jari bleef echter koel en haalde netjes het punt binnen.

 

De slotronde dan. Kans op snelschaken zeker aanwezig daar YT en Hans dus gelijk stonden. De indeling werd een hele interessante: Hans met zwart tegen Maarten van Haaften en uw verslaggever met zwart tegen Marcel Nellen (1854/1903N). DAT was in de externe toch niet zo goed gegaan een tijdje terug. Overigens was het al weer de 5e (?) zwartpartij op rij tegen Marcel nadat ik met een keer of 4 wit begon… Eerste taak hier was vooral om zelf te winnen voor uw verslaggever. Dat bleek dit keer toch een stuk eenvoudiger te gaan! In een scherpe originele opening besloot YT de dames te ruilen anders hadden dingen best riskant kunnen worden. Verder werd de koning in het midden gehouden en ging zwart voor een aanval op punt g2 met de g-lijn en de witveldige loper. Marcel moest het doen met een mooi paard op d6 gedekt door de pion op e5. Dat leek toch wat minder gevaarlijk te zijn… Marcel was duidelijk niet op zijn gemak en probeerde het met een offer op f5. YT had hiervoor al lang een lange tactische variant gezien die in alle varianten tot een gewonnen stelling voor zwart zou leiden. Dat bleek dan ook en er bleef na een zet of 9 (die allemaal voorzien waren) een pionneneindspel met pluspion over! Dat was natuurlijk simpel gewonnen en zo kwam YT op 6 uit 7. Nu was het aan Hans om dat ook te doen… Tegen Maarten van Haaften was de opening echter geen succes, wit stond heel erg goed. Maarten deed het echter wat onhandig en Hans kwam terug in de partij. Zijn koning bleek toch wel een probleem te zijn echter waardoor hij niet veel anders kon dan eeuwig schaak geven. Zo werd uw verslaggever voor de vijfde keer op rij Zeeuws Kampioen!

Louis deed het rustig aan in de slotronde met een remise tegen Maarten Westerweele (1847/1867N). Jefta speelde een interessante partij tegen Adriaan van Haaften (1416/1546N). Dit werd een goede les. Zwart speelde een Philidor set-up waarop wit snel en ongedwongen d4-d5 opspeelde. Hierdoor stonden zijn paarden op c3 en f3 helemaal verkeerd. Zwart probeerde het veld f4 uit te buiten met de standaardmanoeuvre Pf6-h5-f4 maar wit had met Pxe5! Kunnen toe slaan en zijn strategisch slechte stelling tactisch kunnen oplossen. Jefta wist niet zeker of op e5 geslagen kon worden... Een goede les om op zo een cruciaal moment wat meer tijd te gebruiken in het vervolg. Nu kwam de koning in de knel op de koningsvleugel en ging de partij verloren. Jari tot slot…. was heel lang bezig met wit tegen Gert van Rij (1960/1928N). In een Franse partij kwam wit stukje bij beter slechter te staan. Hij hield de verkeerde loper over en had geen actief plan terwijl zwart langzaam het witte kamp binnen drong. Daarbij ging zwart echter wel in de fout en tactisch had Jari kunnen toe slaan. Met weinig tijd op de klok werd de truc echter gemist en nu kwam hij uit in een verloren toren loper eindspel waarbij de witte loper zijn best deed voor een nominatie voor ‘slechtste loper’ aller tijden. Jari ‘probeerde’ het nog met (zijn 4e…) remiseaanbod maar Gert ging natuurlijk stug door en haalde het punt en plaats 3 binnen. Naast de titel van uw verslaggever won Jari wel beste jeugdspeler!

Aangezien er door de belachelijke nieuwe website layout / style niet fatsoenlijk meer een image toe te voegen valt blijkbaar hier een link naar de eindstand:

http://zeeuwseschaakbond.nl/index.php/senioren/persoonlijk-kampioenschap/246-uitslag-7e-ronde-en-einduitslag