Home

Gelukkige zege Goes in verre Asten

De Combinatie

2072

-

Goes

2016

3 ½

-

4 ½

Clevers, E.

2248

-

Grochal, J.

2242

½

-

½

Aarts, R.

2120

-

Stange, S.

2151

½

-

½

Jansen, B.

2157

-

Nieuwenhuijse, L.

2037

0

-

1

Swinkels, M.

2136

-

Burgerhoff, R.

1944

1

-

0

Swinkels, J.

1991

-

Van de Braak, R.

2004

0

-

1

Briels, R.

1949*

-

De Bock, R.

1932

½

-

½

Van den Berg, G.

2009

-

Van de Braak, J.

1904

½

-

½

Kerkhof, M.

1966

-

Welten, H.

1915

½

-

½

Na 3 speelronden in de 3e klasse F heeft Goes nog altijd de maximale score. Ondanks het feit dat de Brabantse opponent op volle oorlogssterkte kwam opdraven, terwijl Goes het moest doen zonder Parisien Maxim en Jos, werd de match succesvol afgesloten. En hoe! Helaas moesten we het dus ook in deze 3e ronde nog doen zonder Jos en aangezien Maxim bezig was de Franse hoofdstad te verkennen mocht invaller B voor de derde keer opdraven. Voor teamcaptain Hans was het ook leuk dat hij weer eens mocht afreizen naar de geboortegrond van zijn ouders. Die grond bevond zich dus voorbij Eindhoven. Voor 7 spelers een nogal verre reis… Rien had de dichtstbijzijnde wedstrijd in jaren. Kon hij ook nog eens meereizen met Eindhoven 3 dat tegen de Combinatie 2 speelde! Het zou niet bij dit geluk blijven voor onze wiskundige deze dag overigens… De anderen hadden een forse reis voor de boeg en vertrokken al voor 11 uur. Niet ideaal natuurlijk. Chauffeur Rinus volgde nauwgezet de aanwijzingen van zijn ingebouwde TomTom en zette dan ook koers richting Antwerpen (!?). Rijden over Turnhout was immers een minuut sneller volgens Tante Truus… Nu weten Sven en Joey dat wanneer je de keuze hebt dus Nederland en België je altijd door Nederland moet rijden, dat rijdt prettiger. Maar zie… De reis verliep vlekkeloos en we kwamen aan voor de andere auto! Of nou ja… men had een kebabkraampje gevonden in Asten en was dus even aan het lunchen. Gelukkig had de TC genoeg ruimte ingebouwd en zo waren we voor 13 uur compleet. Nadat de wedstrijdleider nog eens had benadrukt dat een afgegaane mobiel tot een 0 zou leiden konden we beginnen. Een snelle blik op de opstellingen leidde al vlot de conclusie bij YT dat we het aan 3 en 4 vooral zwaar gingen krijgen. De andere borden waren betrekkelijk gelijkwaardig. Dit dus doordat Jos en Maxim er niet bij waren maar ja dat was nu eenmaal zo. De thuisploeg was in ieder geval voor het eerst dit seizoen op volle oorlogssterkte en kon zodoende bogen op een ratinggemiddelde van boven de 2050 met zowel de FIDE als KNSB ratings (zolang de KNSB die belachelijke site met te veel mouseclicks, te weinig info, lelijke lay-out en moeilijk kopieerbare tabellen in stand houdt maak ik mn eigen met FIDE…). Ook hun 2e en 3e 8-tal speelden thuis (voor het eerst samen blijkbaar) waardoor het lekker druk was in de Klepel. Rond 13 uur konden we dus beginnen:

De match begon met 2 vlotte puntendelingen aan de topborden. Sven was als eerste klaar met zwart tegen Rob Aarts (2120, 2120N). Nu vindt Sven het niet fijn als YT altijd maar de openingen rondbazuint in de verslagen. Hij is bang dat de tegenstand zich beter kan voorbereiden op deze manier! Nu krijgt u dan ook niet te horen wat voor opening op het bord kwam maar de muziek was er vlot uit, temeer omdat Sven de witveldige lopers ging ruilen. Met zwart kon de Vlissinger wel leven met een halfje. Overigens wist de opponent nog te melden dat hij ooit in de jeugdcompetitie tegen Sven had gespeeld. Dat wist Sven dan niet meer!

 

Aan bord 1 duurde het allemaal net wat langer maar ook daar een puntendeling. YT bereikte niets tegen voormalig jeugdtalent Egbert Clevers (2248,2223N) die het schaken na wat rustige jaren weer lijkt te hebben opgepakt. De opening was in ieder geval een volslagen verrassing (een voordeel wanneer je weinig tot geen partijen in een database hebt…). Het bleek al weer de vierde keer dat ik dit tegen kreeg maar dat wist ik toch even niet meer. De reactie was in ieder geval niet ideaal en wit bereikte dan ook weinig. Weliswaar het loperpaar, maar een gesloten stelling en lelijke dubbelpion. Zwart ondernam ook weinig en hield de boel aan beide kanten gesloten. Toen zwart op kunstmatige wijze de koningsvleugel ging sluiten was de muziek er helemaal uit en werd er tot een zetherhaling overgegaan. Overigens liet YT in de analyse nog een kansrijk klein kwaliteitsoffer zien wat zwart wellicht had kunnen spelen. Houdini evalueert het aannemen nota bene op bijna -2 dus het was heel kansrijk te noemen… Zwart had hier echter totaal niet naar gekeken en noteerde een halfje.

 

Daarop kwam het dus aan op de lagere borden… Waarbij de thuisploeg dat voordeel had aan 3 en 4. De stelling van Rinus zag er in ieder geval al precair uit. ‘Invaller JoeyB’ (die binnenkort toch echt maar eens in ploeg 2 mag gaan aantreden?!) noteerde met wit in ieder geval een halfje in een Leninggrad. Je mag natuurlijk best opschrijven wat B speelt want die speelt bijna alles… Tegenstander Gerard van den Berg (2009/1980N) had zich blijkbaar zelfs nog op Joey voorbereid en was tot een zelfde conclusie gekomen. In de partij speelde zwart Pe5 en B ruilde de paarden. Een interessante structuur. Zwart zag vervolgens af van een snel e4. Hij verwierf wel het loperpaar maar B had ook zijn troeven met zijn paard en een mooi veld op d6 dat lag te wachten. Het kwam er niet van. Beiden herhaalden de zetten en daarmee was het remise.

 

Ook een halfje voor de captain. Tegen Michiel Kerkhof (1966/1931N) kwam hij daarmee toch wel een beetje goed weg. Het was de eerste van een reeks meevallers deze middag. Hans speelde zoals wel vaker zijn lijfopening tegen e4 maar maakte daarin, nadat wit voor de korte rokade ging, een behoorlijke fout naar eigen zeggen. Wit greep de controle. Er gingen een hoop stukken af en wit verkreeg een kansrijk dubbel toreneindspel. In de auto op weg naar het door Rien geregelde Eindhovense restaurant, wist Hans te vertellen dat hij al zijn tijd investeerde in het vinden van een goede (actieve) verdediging. De veel jongere opponent begon pas te denken toen zwart zich mooi verdedigd had. De speler van de Combinatie ging dan ook maar akkoord met een remiseaanbod van Hans. Goed gedaan. Onze invallers met 1 uit 2 tegen spelers met net wat meer rating is natuurlijk niet slecht. Zo leek het op een schuiffestijn? Het vuurwerk zat toch echt aan de laatste 4 borden die nog bezig waren.

 

De thuisploeg kwam op voorsprong door een overwinning van Maurice Swinkels (2136/2182N) op Rinus. Rinus speelde met zwart wat hij altijd speelt tegen e4 (rara wat zou dat kunnen zijn?) en we zagen hier een interessante variant waarbij zwart de boel te snel dicht gooide. Wit had meer ruimte op de koningsvleugel en bovendien een potentieel toegangspad over de diagionaal a3-f8 op de damevleugel. Rinus ging over tot keepen en wist, mede door een kwaliteitsoffer, de boel op de koningsvleugel best aardig te stutten. Daarop kwam wit echter binnen met zijn dame en zwartveldige loper via a3-f8 en dat was dat… Op achterstand dus…

 

Het zag er heel lastig uit. Remco speelde een goede partij en leek gewonnen te staan, maar Rien en Louis waren aan het knokken voor een halfje. Een grote meevaller was dat Bob Jansen (2157/2140N) viel voor een geniepig valletje dat onze voorzitter gezet had. Zwart had gewoon een pluspion in DTL en dat was ook nog eens een vrijpion op d2! Tja… Zwart vergat echter de dames te ruilen toen dat kon… In plaats daarvan verdwenen de torens van het bord. Het leek erop dat Louis zich enkel kon verdedigen tegen de dreigende promotie… Echter…. Er werd een val gezet. Zwart liet toen dat zijn loper op g8 gepend werd… Met de dame op d8 speelde zwart g6?? om een luchtgat voor de koning te maken… Met de dame op c3 leken b3 en f6 allebei gedekt. Louis speelde echter Lb3!! Zwart liep uiteindelijk met g7 het vrije veld in maar met een stuk voor kreeg Louis de vis op het droge. Een grote meevaller.

imagebam.com

En zo leek de 4-4 ineens wel haalbaar… En dan had Rien ook nog eens kansen op een halfje en dus de volle winst voor Goes. Remco behield zijn 100% dit jaar door Jos Swinkels (1991/1936N) te kloppen. Remco is dit jaar dus goed bezig en dat bleek ook dit keer weer. Hij wist de ervaren opponent in de tijdnoodfase te outplayen en toen de verwikkelingen voorbij waren had hij 2 lichte stukken PLUS pion voor een toren. Het converteren duurde vervolgens nog wel een hele tijd maar het punt kwam niet echt in gevaar. Of nou ja… Zwart had nog een dolle dame val kunnen zetten op het aller laatst. Remco gaf aan dit niet gezien te hebben, maar hij had het vast wel gevonden verzekerde hij ons. Zoals het nu ging kwam het punt een paar zetten later gewoon binnen. En daarmee ook het eerste matchpunt. Nu moest Rien zijn moeilijke eindspel remise houden!

 

Rien had zwart tegen Raymond Briels (-/1949N). Eigenlijk ging deze partij aanvankelijk best goed. Wit zette iets van een aanval maar tijdens het eten gaf Rien aan dat hij daar niet veel in zag. De opponent gooide er een kwaliteit tegen aan… Rien was niet onder de indruk. Hij had blijkbaar iets actiever moeten tegenspelen. Nu kreeg wit toch een voet aan de grond. Dat leidde uiteindelijk tot een eindspel met een pluspion voor wit. Zwart had wel sterke paarden en een toren die actief kon worden op de 7e rij. Dat was allemaal voldoende… om af te wikkelen naar een theoretisch remise-eindspel. Helaas is Rien niet zo goed op de hoogte van zijn eindspelen. Eerst kon hij T fh v T h bereiken. Zelfs zonder de h-pion is dit remise… Maar hij durfde het niet aan. Even later kon hij zelfs T h  vs T bereiken. Een uitzonderlijk simpele remise. Om de een of andere reden deed Rien dit niet (?!) Hij wist het niet?! In PLAATS daarvan ging hij voor T L vs T (!!!). Dat is natuurlijk OOK theoretisch  remise maar is ongeveer het moeilijkst te verdedigen eindspel. GMs verliezen dit zelfs nog soms… Doorgaans onder tijdsdruk maar toch. Goed nieuws was dat geen van beiden het flauwste idee had waar men mee bezig was, tot afgrijzen van de toeschouwers aan beide zijden. Toch had YT er een hard hoofd in.. Immers met trial en error komt de aanvallende partij meestal wel een eindje… En zie. Met nog 17 zetten tot de verlossende 50e zat de zwarte koning in het bekende matnet. Wit hoefde het alleen nog maar even dicht te knopen… Maar zoals gezegd. Hij WIST het niet… En spaarde zwart. Voorlopig dan toch want het was nog steeds verloren op dit punt. Wit kon gewoon het mechanisme gaan herhalen.. In plaats daarvan…. Liet hij pat toe (!). Dit tot verwondering en hetzij genoegen of afgrijzen van de toeschouwers. Dit tactiekje was natuurlijk wel aan Rien besteed en zo kreeg hij toch zijn halfje. Met een behoorlijke omweg maar goed anders hadden we toch een hele spannende ontknoping gemist!

 

Na afloop werd gegeten bij een door Rien gekozen restaurant in Eindhoven. En dat smaakte allemaal toch net wat beter met een (gestolen) overwinning op zak. Zo zijn we nog foutloos na 3 ronden. Op BP staat favoriet DSC Delft 2 wel bovenaan. In de volgende ronde wacht in RSR Ivoren Toren 2 op papier toch de minste opponent. Kijken of we daar het 100% record kunnen volhouden.