Home

Goes wint ook vierde wedstrijd

Goes

2060

-

RSR Ivoren Toren II

1909

4 ½

-

3 ½

Grochal, J.

2242

-

Koster, W.

2127

1

-

0

Van der Kaap, J.

2202

-

Keetbaas, H.

1953

1

-

0

Stange, S.

2151

-

Beijen, M.

1849

½

-

½

Le Clercq, M.

1967

-

Torczynski, P.

2021

0

-

1

Nieuwenhuijse, L.

2037

-

Van Doorn, M.

1853

0

-

1

Burgerhoff, R.

1944

-

Janse, S.

1785

1

-

0

Van de Braak, R.

2004

-

Klijn, J.

1869*

½

-

½

De Bock, R.

1932

-

Dekker, P.

1815

½

-

½

Goes staat aan kop! Concurrent DSC Delft II ging in de fout bij Sliedrecht en zo staan we na 4 overwinningen alleen aan de leiding. Opponent RSR Ivoren Toren II was op voorhand de gedoodverfde degradant in deze hele sterke 3e klasse F. In de 3e klasse G had men op papier alle kansen op behoud maar hier is het net even een ander verhaal. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het makkelijk ging in de bowling vandaag, zo kunt u ook uit de uitslag aflezen. De reserves van de tweede club van Maxim en de voormalige club van Jos hebben hun huid duur verkocht. Het leek er zelfs even op dat het weer ‘de Bocktime’ zou worden maar een zelfde dramatische ontknoping als in Asten werd ons bespaard door Rien zijn tegenstander. Overall was het vandaag een heel wisselend beeld voor de Goesenaren maar het was al met al wel genoeg voor de matchpunten:

De bezoekers waren de eersten die op voorsprong kwamen. Maxim hielp zijn andere clubgenoten een handje door van Peter Torczynski (2021/1994N) te verliezen. Nochtans zag het er in de opening uiterst kansrijk uit voor de witspeler. Maxim speelde zijn bekende systeempje en verkreeg ondermeer een pracht paard op e5. De stelling van zwart leek wel wat op een blokkendoos. Het was zoeken naar de knock-out… Maxim dacht hem te vinden maar het viel tegen. Daarop had omgeschakeld moeten worden naar een plusje houden, maar in plaats daarvan ging Torodeboro all-in. Hij overzag het zwarte tegenspel en verloor materiaal en de partij. Onnodig.

 

De andere speler met een RSR verleden Jos was niet zo vrijgevig voor de tegenstander. Opponent Herman Keetbaas (1953/1896N) kwam er niet aan te pas met zwart. Na 6 zetjes had Jos 1 uur 32 op de klok terwijl Mark al meer dan een half uur kwijt was. Kwam er ook nog eens bij dat Jos de stelling de avond te voren blijkbaar nog op het bord had gehad. Zwart dacht lang na en speelde iets dat Jos niet had bekeken. Het bleek alleen maar slechter te zijn echter. Jos won een pion met mooie stelling. De koning van wit stond nog wel in het midden. Zwart probeerde het met een stukoffer maar dat werd simpel weerlegd. Punt voor de thuisclub.

 

Rinus kwam ook op het scorebord met een vol punt. Jeugdspeler Sebastiaan Janse (1785/1783N) had echter ook kansen in deze pot. De opponent ging voor een scherpe Wolga en Rinus verdedigde met zijn vaste variant. Strategisch ging het niet helemaal lekker voor wit. Zwart had zondermeer de beste kansen als het bijvoorbeeld een eindspel zou worden. Het agressieve spel van de jongeling had echter ook zijn nadelen; Rinus kreeg tactische mogelijkheden. Het was vast allemaal te keepen voor zwart maar zoals het in de partij ging ging Rinus er vol doorheen en mocht met een koningsaanval een vol punt bijschrijven.

 

Sven had niet bepaald een topdag. Met een remise tegen Mark Beijen (1849/1842N) mocht hij nog niet eens klagen. Je verwacht van Sven dat ie de opening beter kent dan zijn tegenstander, zeker wanneer die nog geen 1900 heeft. Toch zag het er allemaal wat dubieus uit toen wit de koningsstelling uiteen kon slaan. Sven offerde een pion om de boel te kunnen verdedigen. Even later was men aan het praten. Daarop dacht ik dat het voorbij was maar Sven bleek toch genoeg te hebben voor een remise dankzij zijn pionoffer en wellicht ook zijn rating.

 

Het zag er best wel goed uit al met al. Joey won overtuigend van Wim Koster (2127/2116N). Mijn opponent was volgens Jos vroeger een hele goede speler, dus ik was best gewaarschuwd. Ik ging voor een leuk systeem dat ik nog maar een paar keer gespeeld had. Ook de jonge Aronian speelde het zo dus het was allemaal ok. Het was grappig dat de partij op bepaalde manieren een beetje een mirror image van mijn witpartij uit de Belgische competitie van de week te voren was. Wit leek wellicht wat spel te kunnen krijgen maar het spelen tegen de zwakke witveldige loper van de opponent woog toch zwaarder. YT wist tactisch goed paard tegen slechte loper te krijgen. Het strijdros stond er op d4 maar wat mooi bij. Nu stonden er ook nog 2 torens voor beiden op het bord en volgens Houdini is het bijna gelijk. De zwarte stelling was echter veel makkelijker te spelen en in lichte tijdnood ging wit dan ook in de fout. Ik kon een pionnetje buit maken en de afwikkeling naar een vol punt ging vervolgens uiterst soepel. 3,5-1,5 en de matchpunten leken er wel te gaan komen.

 

Even later was het plots allemaal voorbij. Louis leek verloren te staan waarop Remco een remiseaanbod kreeg. Rien leek in een gelijk eindspel te zitten en bood ook maar remise aan. Toen de opponent dat aan nam kon Remco ook remiseren en de matchpunten veilig stellen! Een verrassend einde. Dat Louis verloor maakte alleen uit voor de bordpunten… Even resumeren:

 

Remco speelde met zwart remise tegen de ratingloze Joop Klijn (-/1869N). We zagen hier een hele scherpe opening waarbij Remco volgens hemzelf de nodige zetten theorie op het bord zette. De zwarte koning bleef in het midden maar stond daar ‘betrekkelijk’ veilig. En dan moet het eindspel beter zijn voor zwart… Dat leek ook het geval te zijn voor zwart. Hij kreeg echter een remiseaanbod en toen Rien daarop pal naast Remco remise aanbood EN dat kreeg ging Remco natuurlijk ook akkoord met een puntendeling. Heb zo het gevoel dat Remco als het echt gemoeten had het punt binnen had gebracht maar ok.

 

Rien bracht dus ook een belangrijk halfje binnen. Tegen Paul Dekker (1815/1806N) kwamen er niet echt fireworks op het bord. Symmetrische pionnenstructuur… Saaie stelling. Rien had wel het loperpaar. Maar dat gaf hij een poosje later weer op. Een eindspel met dame en toren elk leek volstrekt gelijk maar toch was het een enorme verrassing dat de opponent zomaar een remiseaanbod aan nam. De matchsituatie uit het oog verloren? In ieder geval geen peentjes zweten zoals nabij Eindhoven de vorige keer!

 

Louis verloor dus helaas van de veel lager gerate Maarten van Doorn (1853/1818N). Louis kreeg weer een strategische stelling met veel mogelijke pionnenstructuren. De gekozen structuur was wellicht niet even gelukkig voor zwart. Het leek echter wel allemaal te gaan voor zwart. In de tijdnoodfase echter ging het mis met de voorzitter. Wit offerde een stuk voor een gevaarlijke aanval en die kostte zwart meer materiaal wit geïnvesteerd had .Toen de rookwolken waren opgetrokken stond Louis een toren achter tegen een paar pionnetjes. Het punt kwam niet veel later voor de bezoekers.

 

Al met al een benauwde maar verdiende overwinning. Ook het sterke DSC Delft II had geen makkelijke dag. In en tegen Sliedrecht kwam men niet verder dan een gelijkspel. Hierdoor staan we bij de topper in Delft in december een matchpunt voor.