Home

Kampioenschap Goes 2

Toegegeven het publiek was niet massaal op komen dagen en de ambiance was niet helemaal kampioenswaardig. Toch was het wel even een dingetje. Sloot Goes 2 zich vorig jaar aan bij de malaise in de Rotterdamse Kuip door na Oud en Nieuw zo´n beetje alles te verliezen wat mogelijk was, moest het ook nu nog wel even gebeuren. Ondanks de opstellingsperikelen waarbij we uiteindelijk als een goed 2e elftal Hans en Eliza afstonden aan het Goese vlaggenschip, was er door het aantreden van Erwin weinig van verzwakking te merken. Toen vervolgens ook Landau Axel 3 zonder namen als Arendse en Zootjes op kwam dagen, leek de platte Kar wel de schuur te kunnen verlaten.

Het moest alleen nog wel even gebeuren. Erwin had volgens eigen zeggen een paar uurtjes ingepland en wilde op tijd thuis zijn. Hij won al snel een pion, stond veel en veel beter, maar de uiteindelijke afronding liet nog op zich wachten.

Intussen waren Niels en David er wel in geslaagd behoorlijk minder de opening uit te komen. Niels liet zich aan bod 1 door Fardin toch in een soort koningsgambiet-opstelling duwen met zwart, waarbij hij een pionnetje achter kwam te staan. David aan bord 3 was even de stappenmethode kwijt en bleef maar met zin dame zetten in de opening. Na 10 zetten en een stuk of 5 dame-manoeuvres verder stond hij eigenlijk ook gewoon een pion achter en dus minder.

Dan mijn eigen partij waarbij 1.Pf3 leidde tot een behoorlijk gecompliceerde stelling, die niet zo vreselijk lekker aanvoelde en waar een aantal malen nauwkeurig verdedigd diende te worden. Op het hoogtepunt stond er echt van alles in, zie bijgaande stelling.

Stelling Mark Paul - Ronald Janssens

Zwart had duidelijk risico genomen door e5 door te zetten. Na 26. Pg2 exd4 volgt 27. Pb5! Het witte paard op b5 onderbreekt de verdediging van de zwarte loper vanaf b8 en valt ook Ta3 nog eens aan. Na 27…dxe3 28. Pxe3 dacht zwart nog iets te hebben met 28…Lf6. Helaas was Txb3 nogal vervelend omdat na het nemen van de witte toren Dxd5 schaak zou volgen. Na 29. Txb3 Pa5 30. Txa3 vond zwart het wel genoeg. Ineens was de voorsprong daar, en omdat Erwin de weg naar de zege ook had gevonden was het 2-0, nog een halfje nodig.

Het ratingsverschil bij David en Niels begon ook te tellen en beiden wonnen het pionnetje terug en kwamen in toreneindspelen terecht die zeker niet minder waren. Niels pakte met een remise aanbod het nodige halfje voor de titel. David won daarna opvallend makkelijk zijn eindspel door een actieve koning en de overtuigende 3,5 – 0,5 zege was binnen!!

Nu afwachten of / wanneer de promotie-degradatie wedstrijd plaats zal gaan vinden, maar een beetje vertrouwen mag er best zijn van onze kant na 16 punten uit 8 wedstrijden en denk dat we best een behoorlijk achttal op de been kunnen brengen indien de PD-wedstrijd nodig blijkt te zijn.

Mark Paul