Home

Goes 2 - Middelburg 1

Goes 2 speelde zaterdag haar derde wedstrijd. Helaas een verzwakte opstelling, Joey en Hans waren opgeroepen om het eerste team te versterken. Gelukkig niet onverdienstelijk, beiden wisten remise te spelen tegen hogere spelers. Tegenstander was voor de verandering niet Landau (die hebben we al 2x gehad) maar Middelburg.

 Goes 2
1619
 Middelburg 1
1703
1.5-6.5
1
Erwin Kloosterman
1829
-
Maarten Westerweele
1792
0-1
2
Niels de Feijter
1681
-
Paul Koster
1728
0-1
3
Mark Paul
1704
-
Marcel Nellen
1821
0-1
4
David de Feijter
1690
-
Sjaak Steijn
1757
0-1
5
Eliza de Jong
1585
-
Willem van Sluijs
1807
0.5-0.5
6
Jo Tholenaar
1673
-
Dick Wolters
1568
1-0
7
Joris Verburg
1396
-
Alex Jonkheer
1609
0-1
8
Yoran Wisse
1393
-
Joosten Kerssemakers
1538
0-1
Joris verloor ergens een dame tegen een stuk en kwam dit niet meer te boven. Helaas een nul voor onze competitieleider.

Yoran dolf ook het onderspit. Materieel gezien stond het lange tijd gelijk, maar de stukken van onze invaller (inmiddels bijna vaste kracht) stonden onhandig. Een toren die binnendrong op de tweede rij was genoeg om het kaartenhuis in te laten storten.

Jo trok gelukkig de stand nog een beetje recht. Al halverwege de partij werd een stuk tegen een pion gewonnen, maar Jo's koning stond wel erg in het midden. Gelukkig werd dat nooit echt een probleem. Toen onze senior dreigde te promoveren werd opgegeven.

Eliza verloor een stuk maar wist daar wel twee pionnen voor terug te winnen. Hierdoor ontstond een interessant eindspel: Verbonden vrijpionnen voor onze speelster op de damevleugel en voor beide spelers nog wat pionnen op de koningsvleugel. Eliza met één paard, haar tegenstander met twee knollen. Op den duur zag haar tegenstander het niet meer en offerde één paard om de vrijpionnen van het bord te krijgen. Uiteindelijk werd het remise.

Bij David ging het lange tijd gelijk op. Hij beging echter een blunder toen hij zijn pion op h3 zonder reden weggaf. En toen hij niet veel later zijn toren liet insluiten (en een kwaliteit verloor) was het echt uit. Er werd nog op schwindelkansjes gespeeld maar die kwamen er helaas niet, dus ook een 0 op bord 4.

Bij broer Niels ging het iets beter. Het evenwicht bleef lange tijd in stand, maar in de tijdnoodfase ging het mis. In een stelling met een dame en een toren + pionnen voor beide spelers onderschatte Niels de koningsaanval van zwart. In plaats van op de veertigste zet gedwongen de dames te ruilen en in een remiseachtig toreneindspel te komen ging Niels zelf ook voor de aanval. Dit bleek echter foutief. Paul Koster ging er hierna nog even goed voor zitten en toverde een mat in 5 op het bord.

Eerstebord speler Erwin moet er ook nog een beetje in komen dit seizoen. Het begin heb ik niet helemaal meegekregen, maar volgens mij stond Erwin een kwaliteit achter. De Middelburgse speler begon op den duur met een pionnenstorm in het centrum en dit was niet te houden voor onze penningmeester.

Mark, die op het begin zei dat hij snel weer weg zou zijn als zijn partij klaar was (feestje de avond ervoor), was uiteindelijk het langste bezig. Onze derdebord speler werd gedwongen zijn dame tegen een toren en een stuk te ruilen. Uiteindelijk bleef er een stelling over met T+P+p voor Mark en D voor Marcel waarbij al Marks stukken elkaar dekten. Op een afstandje leek dit op remise af te stevenen. Maar toen bleek waarom de dame zo'n sterk stuk is. De koning werd klemgezet waarna Marks stukken uit hun veilige posities moesten komen. Dit was het begin van het einde, Mark moest uiteindelijk de koning omleggen (@AIVD, mochten jullie meelezen: dat is figuurlijk gesproken).