Home

DZD2 - Goes 3

De Bevelandse derby werd dit keer eens niet op de Zuid-Beveland gespeeld, maar in Zierikzee bij de gezamenlijke slotronde van de ZSB. Waar we weer eens met z’n alleen een gezellige schaakmiddag er van konden maken.

Na de welbekende speeches konden we om iets na één aanvangen aan de partijen.

Aangezien we als Goes 3 een uitwedstrijd tegen DZD2 hadden we op bord 1 en 3 wit. Een kleurtje die Jo, in ieder geval tegen Herman Schoonakker, wat beter bevalt dan het zwart waar hij intern de laatste weken wat problemen mee had. Op de momenten dat ik deze stelling bekeek had ik niet direct het gevoel dat het winst was, maar ook zeker geen verlies. Toen even later er een pionnetje werd mee gesnoept kwam er wat meer hoop in. En daar moet ik ophouden want ineens was daar de winst welke ik gemist heb door dat mijn eigen partij toen ook redelijk drukkend was.

Eliza op bord twee had het met zwart tegen Wim van Gendt lastiger. Na een goed NK kon hier niet echt er een lekker gevolg aan worden gegeven. De opening zag er nog redelijk gelijk uit, maar ergens moet Eliza het toch fout hebben gedaan want ineens kreeg ik te horen dat het punt helaas verloren was gegaan.

Aan bord drie mochten Joris en Gayan den Hollander het eindelijk weer eens tegen elkaar opnemen. Vaak genoeg zitten we naast elkaar bij de toernooien/wedstrijden, maar zelden komen we tegen over elkaar. Na een toch wel slechte opening volgens de pc, ja Gayan had gelukkig wat gemist, viel het de goeie kant op voor wit. Met wat meer durf, lees je moet toch durven ruilen, had het een vol punt moeten zijn, maar het juiste vervolg werd steeds niet gezien, waardoor remise werd aangeboden in een stelling die ook zeker gelijk stond. De score was dus op dit moment in evenwicht. En dus lag alle druk bij Jari.

Het verslagje van Jari over zijn partij wordt nog toegevoegd zodra dat deze binnen is, maar voor nu rest daar over te zeggen dat hij een mooie partij speelde, maar helaas een fout maakte die hem een kwaliteit koste en daarmee uiteindelijk ook de partij.

Hierbij Jari's verslag van zijn partij:

Ik kwam niet zo lekker uit de opening, koning op g8 en toren op h8 en loper op f8. Ze konden er allemaal niet goed uit. Ik had wel een pionnencentrum, maar mijn tegenstander had veel ontwikkelingsvoorsprong en zijn koning was gerokeerd. Uiteindelijk kon ik e5-e4 doorzetten wat na een paar zetten een pion koste bij wit. Later werd nog een pion gewonnen waardoor ik 2 verbonden vrijpionnen had op h6 en g7. Ik deed uiteindelijk een zet om stukken af te ruilen, maar de zet Pg6+ met aanval op koning en toren had ik totaal over het hoofd gezien. Een hartstikke harde blunder die de partij die ik had moeten winnen verknalde. Toen stond ik dus een toren tegen 2 pionnen achter. Ik modderde nog even door maar helaas moest het punt naar de tegenstander. Zelf verloren en het team ook verloren. Tegenwoordig heb ik dat vaker, dat ik een gewonnen stelling moet winnen in plaats van verliezen, zo ook tegen Ronald Janssens de vorige ronde. Daar had ik ook een pion meer. Ik denk dat het komt door de klok die er naast staat, ik denk te lang na en daardoor focus ik me meer op de klok dan op het spel. Dat moet ik nog leren. En ik moet ook niet vergeten dat het maar voor de leukigheid is, want als ik dagen in de put blijf zitten dat ik een gewonnen stelling verloren heb, werkt dat niet positief op mezelf en ook niet op mijn spel.

Jari Groen 

En daarmee was de eindstand dus 2½-1½ in het voordeel dit maal van DZD2. En dit seizoen eindigt dus in een gelijk stand als we de eerste ronde uit de promotieklasse meenemen waarin het 2½-1½ voor Goes 3 was geworden.

 

De Zwarte Dame 2

1393.5

Goes 3

1495.5

2½-1½

Herman Schoonakker

1442

-

Jo Tholenaar

1686

0-1

Wim van Gent

1501

-

Eliza de Jong

1600

1-0

Gayan den Hollander

1435

-

Joris Verburg

1394

½-½

Marco Baars

1196

-

Jari Groen

1302

1-0