Home

Goes A verslaat Goes B

TABEL

Zoals te doen gebruikelijk begint de avondcompetitie met het treffen tussen Goes A en Goes B. Ditmaal mochten wij 'op bezoek' bij Goes B. Dit hield in dat ik alles klaar mocht zetten... Tevens waren er ook geen consumptiebonnen voor de bezoekers. Ongelofelijk... De opstellingen van beide ploegen waren zoals verwacht. Op papier waren wij dus veel sterker.

 

Aan bord 1 zette uw verslaggever Goes A, zoals wel vaker, op voorsprong. Rinus ging voor een Stonewall met zwart maar kwam tot de ontdekking dat dit 'gat' in mijn repertoire inmiddels redelijk gepatched is. Zwart had waarschijnlijk voor een afruil van de zwartveldige lopers moeten gaan maar hield mijn loper in leven op e5. Dat bleek ongelukkig want het ding was dominant. Zwart had minder ruimte en zat verlegen om een plan. Hij probeerde daarop de boel op de damevleugel te sluiten maar dat hielp wit alleen maar. Plots stond er een verbonden vrijpion op b6! Niet veel later was het klaar. De andere partijen duurden veel langer.

 

Op het 3e bord won Sven ook de andere witpartij voor Goes A. In een afruil Slav had wit het kenmerkende kleine voordeeltje door ontwikkelingsvoorsprong en controle van de c-lijn. Zwart had het moeilijk zich los te worstelen. Sven had de volle controle. Hij moest nog even uitkijken maar kon even later oogsten en de ene na de andere pion winnen. Uiteindelijk kon afgewikkeld worden naar een gewonnen pionneneindspel.

De witpartijen voor Goes B eindigden in remise. Aan het 4e bord leek Louis in een Hollandse partij de beste papieren te hebben. Zo had hij het loperpaar en een klein plusje. Toen duidelijk werd dat Sven wel ging winnen bood Louis met een klein plusje en weinig tijd remise aan.

Daarop resteerde de partij tussen Remco en Jos. Vorig jaar had Remco dit duel nog gewonnen. Nu had Jos zwart. Er ontstond een interessant eindspel met beiden torens en paarden. Allerlei mogelijke paardvorken en vrijpionnen. Ingewikkeld met dit vlotte tempo. Remco speelde toch op remise en offerde 2 paarden voor toren en pion. Jos zat dus met 2 paarden en uiteindelijk kon Remco zijn toren geven en bleef Jos met 2 paarden zitten... Remise dus. Of nou ja... Remco had nog een pion. Het ding was de Troitzky lijn gepasseerd (op e5) waardoor het remise was. Nalimov gaf mat in 61 (te traag dus met 50 zetten regel) op de mobiel van Jos na de partij... Het was echter niet eens opgekomen in Jos dat hij nog voor de winst kon gaan dus werd ons een PP vs p eindspel bespaard...

Een 3-1 overwinning. Een solide start.