Home

Degelijk spel levert meer op dan avonturieren.

Op 2 december speelde Goes B in de vierde ronde thuis tegen koploper Souburg A. In verband met de prijsuitreiking van het Goese Pepernoten kampioenschap begonnen we een kwartier later. Het werd zelfs nog iets later omdat we alsnog de mogelijkheid hadden in de grote zaal te spelen en al het materiaal konden verplaatsen. Remco moest stand bye zijn voor het werk, Jo viel voor hem in.


Goes B1829Souburg A207613
1.Rinus Burgerhoff1942René Tiggelman2240½½
2.Hans Welten1873Jeroen Hekhuis213401
3.Erwin Kloosterman1845Robin Bosters2040½½
4.Jo Tholenaar1655Roeland Alders189201


Hans ging al vroeg in de opening op avontuur toen hij de lange rokade speelde in plaats van de korte rokade. Even later offerde ik paard en loper om toren en pion en koning in het midden te bereiken. Onmiddellijk daarna ging ik volgens het computerprogramma in de fout. Ik kon geforceerd nog een centrumpion winnen, maar verzuimde dat. Jeroen wist de dreigingen op de open koningsvleugel simpel te pareren, de stelling op de damevleugel te openen en vervolgens met een instructief dame-offer mat te geven via een subtiel pionzetje.

René offerde in de opening een pion tegen Rinus. Ik dacht eigenlijk dat Rinus een pion gewonnen had, want voordeel van het offer heb ik nooit kunnen ontdekken. Rinus stond de hele wedstrijd beter. Toen de tijd wat begon te dringen stond had Rinus nog steeds de pion extra, maar voor een winstpoging moest de stelling worden geopend. Er was ontzag voor de kracht van René, waardoor remise werd overeen gekomen. Een remise voor René op reputatie.

Jo had een mooie gezonde stelling. Ik nam aan dat dit tenminste remise ging worden. Jo zag zelf mogelijkheden voor meer en naar eigen zeggen ging hij avonturieren. Maar hij overspeelde zijn stelling en moest zich uiteindelijk gewonnen geven.

Erwin kwam zoals gewoonlijk in een stelling terecht die ik helemaal niet zou willen hebben. Ik rekende hier al op termijn op verlies. Maar Erwin en ik spelen vrij vaak in hetzelfde team waardoor ik ook wel weet dat hij juist goed is in lastig houdbare stellingen. Zo ook nu. Robin ging forceren om zijn mooie positie uit te buiten. Erwin profiteerde en wist een dubbel toreneindspel met twee pionnen extra te bereiken. Dit moest gewonnen zijn, maar het was zeker niet gemakkelijk. En dat bleek ook in de partij die alsnog in remise eindigde.