Home

Goes B behaalt een nette overwinning.

Op 23 december speelde Goes B in de vijfde ronde thuis tegen rode lantaarndrager Denk en Zet A. Een echt vierpuntenduel dus, want Goes B was voorlaatste. Beide basisteams waren present.


Goes B1894Denk en Zet A173831
1.Rinus Burgerhoff1942Olaf van der Sloot190610
2.Remco van de Braak1916Sebastiaan Koedoot173410
3.Hans Welten1873Rick van de Breevaart170001
4.Erwin Kloosterman1845Peter van de Breevaart161310

Remco kreeg een kenmerkende Franse opening op het bord. Sebastiaan ging voor pionwinst, maar dat viel tegen. Remco lanceerde een tegenaanval en kwam met zijn toren op b7 binnen. Een boeiende stelling werd bereikt met het beste stukkenspel voor Remco tegenover Sebastiaan met twee oprukkende verbonden centrumpionnen. Uiteindelijk volgde een flinke afruil waarin Remco een kwaliteit won. Het eindspel met T+5p tegen P+5p manoeuvreerde Remco naar winst doordat Sebastiaan geen goede zetten meer had.

Rinus speelde zijn geliefde opening. Zoals zo vaak met een onduidelijke stelling tot gevolg, waarin Rinus langzamerhand de overhand kreeg. Zijn dame kwam binnen in de witte stelling en er dreigde tactisch spel. Plotseling was de partij afgelopen. Ik hoorde Olaf blunder zeggen en Rinus had het punt binnen. Hoe het precies ging weet ik niet.

Erwin won in de opening een pion. Hij had volledig controle over de stelling. Zijn koning bleef in het midden en hij probeerde een koningsaanval. Dat leverde niet gelijk wat op, maar er volgde wel een afruil van de zware stukken. Erwin pushte een pion voorwaarts en die dreigde te promoveren toen Peter opgaf. In de korte analyse na afloop vertelde Erwin dat het ook gemakkelijk spelen was met een pion extra, waarop Peter tot mijn verbazing zei dat hij niet wist dat hij een pion achter was gekomen.

Hans kwam niet uit de opening zoals hij wenste en probeerde het evenwicht te verbreken. Dat lukte goed. Rick offerde een pion en kreeg een flinke aanval over de damevleugel. Zijn stukken vielen binnen en na gedwongen afruil resteerde een eindspel met D+P+4p voor mij tegen D+P+5p voor Rick, eindspel waarbij mijn koning ook nog op g5 in de gevarenzone belandde. Ik voelde mij gedwongen om de dames te ruilen om te proberen een verloren staand eindspel te houden, maar verkreeg de dame-ruil later op de verkeerde wijze. Na het al verloren staande eindspel in tijdnood ook nog eens erbarmelijk te behandelen behaalde Denk en Zet zijn enige punt.

Dat de verschillen achter de te verwachten top 3 met Souburg A, Goes A en HWP A klein zijn blijkt wel uit de nieuwe stand. Ineens vinden we ons terug op de vierde plaats.