Home

Goes puntenleverancier voor Middelburg

Verslag: Hans Welten

We waren gewaarschuwd. Het eerste team in de avondcompetitie dat dit seizoen op bezoek kwam in onze nieuwe locatie “De Pit” was Middelburg A. Ze hadden moeten winnen van Goes A, maar het werd een gelijk spel. Het eerste team in de avondcompetitie dat dit seizoen op bezoek kwam in onze nieuwe locatie “Bowling Goes” was Middelburg A. Ze hadden moeten winnen van Goes B, maar het leek ook nu weer uit te draaien op een gelijk spel. Na een bizar toreneindspel ging de winst echter alsnog (terecht) naar Middelburg A.Goes B1894Middelburg A17551½2½
1.Rinus Burgerhoff1942Marcel Nellen178510
2.Remco van de Braak1916Sjaak Steijn1761½½
3.Hans Welten1873Paul Koster175101
4.Erwin Kloosterman1845Maarten Westerweele172401


Vlissingen A speelde deze avond ook in Goes tegen het C team. Oud clubgenoot en collega Ruud Stroo zag mijn opening en zei “Speel je die Draak nou nog steeds”. Ja, die speel ik nog steeds. Maar deze keer wist ik me niet goed raad met de alternatieve zetvolgorde van Paul. Na een als aanvallend bedoelde foutieve zet moest ik ineens flink in de verdediging. De onbedoelde verdedigende zetten waren nodig om de boel bij elkaar te houden. Volgende keuze: stug door verdedigen of het bekende kwaliteitsoffer in de Draak toepassen met tegenaanval. Ik koos het laatste. De tegenaanval werd nooit wat. Paul snoepte nog wat materiaal mee en maakte het met enkele krachtige zetten mooi uit.

Rinus kreeg de Franse opening tegen Marcel. Het spel bleef lang in de remisemarge. Rinus kreeg langzamerhand voordeel en kwam tijdelijk een pion voor. Even later was het materialistisch weer gelijk. Evenals de stelling, maar die lag wel open waardoor er nog van alles mogelijk was. Er resteerde een eindspel met D+T+3p aan beide zijden. Rinus speelde deze fase zorgvuldiger en verkreeg aanval. Een slechte damezet van Marcel en ineens was het uit door schaak met de toren en aftrekschaak met een pion die tegelijk de dame aan viel en even later verloren zou gaan. Een boeiende partij.

Ook Remco speelde de Draak, maar dan met wit. Een fantastische partij met wisselende kansen. Eerst had Remco voordeel en zijn koningsaanval leek beslissend. Even later kreeg Sjaak tegenkansen met een aanval op de lang gerokeerde koning op de damevleugel. Uiteindelijk volgde een afwikkeling naar een eindspel met T+L+2p voor Remco en T+L+p voor Sjaak. Remco had a+b pion, Sjaak had een e-pion. Remco probeerde de stelling naar winst te spelen, maar vond mede door de sterke loper van Sjaak geen sluitend winstplan en berustte in remise toen de b-pion niet meer te houden was.

Erwin speelde tot mijn verrassing de Opocensky variant in het Grünfeld-Indisch. Maarten speelde het volgens het openingsboek en overrompelde Erwin . Maarten kreeg steeds meer voordeel met een eindspel van T+L+4p tegen T+L+2p voor Erwin. Weinigen gaven Erwin nog een kans . Toen het eindspel was gevorderd tot T tegen T+2p (a en g pion) zocht Maarten zichtbaar naar een winstplan. Uiteindelijk gaf hij zijn g-pion om met de koning zijn a-pion te ondersteunen. Een eindspel uit de eindspelboeken. Het leek even remise te worden, maar Erwin miste in dit moeilijke toreneindspel de beste voortzetting en daarna won Maarten alsnog.