Home

Goes B ondanks verlies nog 4e

Afgelopen vrijdag, 17 maart, mocht Goes B thuis aantreden tegen de mannen van Souburg B.
Door de winst in de vorige ronde tegen Landau had Goes B zich al behoorlijk veilig gespeeld. Dit gold nog niet voor Souburg.


Goes B moest aantreden met twee invallers omdat Hans en Remco niet konden.
Hans had net als tegen Landau een theateravond gepland. Ja, ja, Hans die neemt het er van Smile.
Hans wist als invallers Rob Dekker en Jo Tholenaar te strikken.
Ook Souburg had een aantal wisselen in het team.

Bijna op alle borden kwam vuurwerk op het bord.
Bij Rob viel het aanvankelijk wel mee. Ik taxeerde het spel als een gelijk opgaande strijd.
Carl Schoor wist echter met de witte stukken de druk meer en meer op te voeren richting de koningsvleugel.
Toen de dame van wit zich met de aanval ging bemoeien werd een matbeeld achter de zwarte paaltjes gecreëerd waarop Rob het opgaf.

De volgende die klaar was, was Erwin. Na een betere opening van Erwin, waarbij overigens de remisemarge niet echt werd verbroken, was Erwin met 13. Tc3 wat onnauwkeurig waardoor de stelling vervlakte.
13. h3 of 13. Tc5 gaven meer spel. De volgende zetten werden wat stukken geruild en resteerde uiteindelijk een potremise stand waarop Ronald terecht remise aanbood en Erwin dit maar aannam. Zie hieronder de partij van Erwin.Jo had volgens mij lange tijd een gelijk opgaande partij. Jo had echter een mooi aanvalsplan opgezet gericht op pion f7 en wist in het eindspel deze pion met een loperoffer te slaan waarmee de volledige zwarte koningsstelling in duigen viel en zwart zijn dame moest geven tegen een toren en de geofferde loper. Jo wist vervolgens met zijn dame de zwarte koning in een matnet te vangen. Hiermee werd de stand rechtgetrokken.

Dit was mooi vuurwerk om te zien maar bij Rinus stond het bord ondertussen echt in brand. Nadat Rinus, met de zwarte stukken, redelijk tot goed uit de opening was gekomen ontstond een zeer gecompliceerde partij.
Rinus had ogenschijnlijk een sterke pionnenstructuur in het centrum met op termijn aanvalskansen voor zijn torens richting de koningsvleugel van wit. Albert had echter twee sterke lopers met dreigingen en penningen langs beide kanten van het bord. Rinus dacht zijn pionnen steeds verder te kunnen opspelen maar deze werden door Albert vakkundig opgevangen.
Toen Albert ook zijn toren(s) kon laten meespelen en tot afruil van enkele zware stukken kon overgaan, waren de rookwolken vervolgens opgetrokken en stond Albert een aantal pionnen voor, waren er geen aanvalskansen meer voor Rinus met ook nog een koning op de tocht.
Dit liet Rinus zich niet meer bewijzen en gaf op waarmee de overwinning voor Souburg binnen was en ze hiermee goede zaken deden tegen degradatie.

Hieronder de gespecificeerde uitslag:

 Goes B
1790
 Souburg B
1706
1.5-2.5
1
Rinus Burgerhoff
1942
-
Albert Vermue
1726
0-1
2
Erwin Kloosterman
1845
-
Ronald Steijn
1773
0.5-0.5
3
Rob Dekker
1718
-
Carl Schoor
1718
0-1
4
Jo Tholenaar
1655
-
Martin de Bock
1607
1-0

Omdat de teams onder ons zeer dicht bij ons in de buurt staan zijn nog allerlei verschuivingen mogelijk maar omdat de laatste vier teams nog tegen elkaar moeten kunnen we niet verder terugzakken dan de 7e plaats (van de 9).

En daarmee zijn we volgens mij veilig tegen degradatie.