Home

Goes C wint bijna

De nummers 1 en 2 uit de tweede klasse gingen vrijdag met elkaar de strijd aan. In een volle zaal (zowel het A, C als D team speelde thuis) zaten we allemaal lekker knus op elkaar.

 Goes C
1623
 De Vesting A
1664
2-2
1
Mark Paul
1724
-
Ivo Lagendijk
1815
0-1
2
Niels de Feijter
1705
-
Albert de Visser
1677
0.5-0.5
3
David de Feijter
1649
-
Rahul Hotwani
1732
0.5-0.5
4
Elize de Jong
1412
-
Jos van Bellen
1432
1-0

 Eliza ging zoals we van haar gewend zijn vol in de aanval. Nog voordat haar eigen koning helemaal veilig stond was ze al begonnen met een opmars van de pionnen in de richting van de koning van de tegenstander. De zwarte koning werd uitgerookt en moest wat naar voren komen. Eliza won met een penning een paard, niet veel later werd de zwarte koning omgelegd.

Bij David zag het er ook rooskleurig uit. Al snel in de opening kwam hij een pion voor te staan en later kwam daar nog een pion bij. Helaas verzuimde de jongere Feijter broer zijn stukken actief neer te zetten waarna hij weer een pion verloor. En ook nu volgde (helaas) de tweede pion snel. Er kwam een loper vs paard eindspel op het bord. Twee keer had David de partij kunnen beslissen, de eerste keer door het paard in te sluiten en de tweede keer door onvermijdelijke promotie door zetdwang. In de partij ging het helaas anders, David won het paard maar had geen pionnen meer. Er werd remise overeengekomen.

Op bord 2 werd het evenwicht nooit verbroken. Alle pionnen bleven op het bord en vormden een muur die niet door te breken was. Toen alle stukken behalve de lopers afgeruild werden bood Niels remise aan. Het remise aanbod werd enigzins onwillig aangenomen (gezien de situatie op de onderste twee borden op dat moment), maar er zat simpelweg niets meer in de stelling.

Mark stond vrij lang positioneel net wat minder, maar had wel meer tijd over dan zijn tegenstander. Er kwam uiteindelijk een eindspel op het bord waarin beide spelers twee paarden en vijf pionnen hadden. De gast speler had vijf pionnen bij elkaar, Mark had vier pionnen bij elkaar en één verre losse pion. Waarschijnlijk moest Mark de losse pion opgeven, zoveel mogelijk pionnen ruilen en vervolgens zijn paarden voor de overgebleven pionnen geven. In de partij probeerde Mark zijn pion te behouden. Dit lukte, maar zorgde er tegelijkertijd voor dat zijn paard (het andere paard was inmiddels afgeruild) inactief werd. Plots zat er een combinatie in waardoor de promitie van een witte pion niet meer kon worden voorkomen. Eerder in de partij was het punt bijna binnen geweest, met nog maar één seconde op de klok werd de zet van de witspeler voltooid.

2-2, gelijkspel dus. Zowel op bord 1 als op bord 3 had het zomaar de kant van Goes op kunnen vallen, maar dat zat er vrijdagavond helaas niet in. Volgende ronde spelen we tegen Zierikzee A, een sterk team dat nu net onder ons staat in verband met een uitglijer tegen Middelburg B in de eerste ronde.