Goese Jeugd op PKJ

De eerste Goese deelnemers zijn op zaterdag 17 januari begonnen (en in 1 geval alweer klaar) met het Zeeuws Jeugdkampioenschap.

 

Gespeeld werd in Scherpenisse en van de keer viel de eer aan YT te beurt om de jeugd te begeleiden. Vandaag speelden Bent (A), Eliza (B), Kim (D) en Juliette (E). Davey en Freek komen de tweede speeldag uit in de FGH.

Bent is regerend kampioen. Ook dit jaar weer 3 deelnemers. Single Round Robin dus maar 3 potjes. De concurrentie bestaat uit B-tjes die hun kansen in de A hoger aan slaan omdat Bas de Feijter in de B speelt... De eerste partij werd (na groot voordeel voor Niels) remise tussen Niels Schelleman en Bas van Doren. Bent moest even een paar uurtjes wachten. In zijn partij tegen Niels kwam het Scandinavisch op het bord. Bent kwam met een lastige penning te zitten en zag zijn koningsstelling open gespleten worden. Hij was echter net op tijd erbij met de dame om het redelijk te stutten. Zwart stond zeker (weer) beter maar Bent hield alles onder controle. Mijns inziens was er in het eindspel voor beide kanten nog genoeg spel maar men was content met een remise. Zodoende heeft Bent dus aan een zege genoeg voor titelprolongatie. 3 halfjes en het wordt een gekke barrage.

Eliza was minder op dreef in de B. In de ochtend kwam ze tegen Bas heel goed te staan. Helaas kende ze de patronen / plannen / strategieën van de stelling totaal niet (terwijl Bas duidelijk het witte spel volledig overschatte zo bleek later) en mis speelde de stelling volledig. Jammer dus. Nu raakte zwart in de knoop en won wit snel materiaal. Onnodig. 

's middags ging het weer mis. Nu was Joost van Eenennaam te sterk. Weer had Eliza zwart en ongeveer hetzelfde systeem als tegen Bas kwam op her bord. Eliza blunderde nu echter ontzettend en wit kon met een simpele combinatie een stuk winnen. Beide partijen zagen het 3 zetten lang niet... Tja.. De stelling die nu op het bord kwam was ook gewoon heel goed voor wit en Eliza verloor dan ook kansloos omdat haar paard op h3 ingesloten raakte.

Kim speelde 4 partijen (+ 1 bye) in de D. Ze had het lastig maar wist wel een partij te winnen van Jason Haastbroek en staat zo op 2 uit 5. Volgende speeldag nog 4 partijen.

Juliette moest 's ochtends nog hockeyen en kwam dus te laat in het verre Scherpenisse. Liep het ook nog eens uit... Eerste ronde kreeg zij dan maar de bye maar de 2e ging toch verloren door niet opkomen. Net tegen het einde van partij 3 kwam ze aan maar met nog een minuut op de klok werd het niets meer. Hierna herstelde ze zich netjes en won 2 partijen. Ook in de partij die bezig was toen wij weggingen stond ze al weer goed. Het hele toernooi is gespeeld, uitslagen komen ongetwijfeld nog op de site. Ik schat zo in dat Juliette een uitstekende kans heeft om beste meisje te worden.