Eliza goed begonnen op NK Jeugd

Na 2 dagen (en 3 ronden) spelen staat Eliza op een mooie 50% met een TPR van boven de 1600. Bent heeft het zoals verwacht zwaar en staat op 0 uit 3.

In de eerste ronde tegen Frederique Lacourt kwam ze met zwart een pion voor. Deze wist ze niet vast te houden maar het leverde in ieder geval een halfje op. Gelijk van de 0. In ronde 2 werd Willeke Knotterus verslagen. Hiervan is nog wel eens extreem hard verloren op het NK D meisjes zo herinner ik me (dusdanig hard dat de partij in schaakmagazine kwam bij het stukje over haar tegenstandster) Ditmaal kwam een tactisch potje op het bord. Grappig was dat zwart een gare variant van het Schots speelde. YT had dit vrijdag nog afgedaan (toen Joop vroeg - wat speel je als ze dit doen - ) als 'zo slecht dat spelen ze toch niet'. Wel dus. Eliza stond vlot huizenhoog gewonnen maar ging matig verder met zetten als Tf2 en Lb5. In het vervolg zaten er (zonder engine) volgens mij voor beiden bij de nodige grappen en grollen in. Andermaal kwam Eliza een pion voor in een eindspel echter. Ditmaal een toreneindspel. En ditmaal wist ze het wel af te maken! In ronde 3 speelde ze tegen de sterke Lola den Dunnen. Ook deze partij was krap. Met een grapje won wit een pion. Ditmaal dus een (toren)eindspel met minuspion. Hier leken mij toch de nodige remisekansen te zijn maar Eliza vergat b5 te spelen en ging bovendien vrijwillig een verloren pionneneindspel in?! Toch een goede score na 2 dagen.

Bent verloor dus alles. In ronde 1 werd hij hard gehakt door Rosa Ratsma, de meisjeskampioene. In de Draak speelde zwart wat traag en dat mag niet... Ronde 2 ging het al beter al kon zwart vrij vlot een stuk winnen voor aanvalskansen van wit. Dit gebeurde niet en uiteindelijk verloor hij van ene Rogier Zoun. Bent kwam zelfs nog beter te staan maar ruilde op mysterieuze wijze de dames en deed er ook nog een pion bij in. Uiteindelijk haalden beiden een nieuwe Dame. Dat had altijd remise moeten zijn maar Bent blunderde en verloor jammerlijk. In ronde 3 werd er tegen Noud Lentjes weer verloren. Bent leek met een minnetje uit de opening te komen. Daarop trad er iets van kortsluiting op bij Bent die zonder enige aanleiding zijn koningsstelling verzwakte en vervolgens ook nog een paard toe stond op het verzwakte veld f6 plaats te nemen hetgeen onmiddellijke opgave betekende.