Bijna

DSC Delft II

2137

-

Goes

2003

7

-

1

Goes, S.

2221

-

Grochal, J.

2244

½

-

½

Van der Velden, B.

2184

-

Le Clercq, M.

1959

1

-

0

Op den Kelder, J.

2258

-

Van der Kaap, J.

2206

1

-

0

Smits, S.

2175

-

Burgerhoff, R.

1945

1

-

0

Munnik, T.

2016

-

Nieuwenhuijse, L.

2035

½

-

½

Verbaken, O.

2088

-

Welten, H.

1916

1

-

0

Vos, J.

2075

-

Van de Braak, R.

2014

1

-

0

Middelveld, M.

2080

-

Paul, M.

1704*

1

-

0

Bijna... heeft Goes de koppositie weten te handhaven. In en tegen Delft ging het NET mis... Nou ja net... 7-1. YT kon ook net geen gebruik maken van de creatieve kop 'Goes verliest', dan had zelf maar gewonnen moeten wonnen. Tja… Goes STOND bovenaan. Maar de confrontatie met het hele sterke DSC Delft II wachtte. Op papier simpelweg een (stevig) tweede klasse team. Hoe dit team ooit gedegradeerd is mag een raadsel heten. Geeft dus wel aan dat het niveau een klasse hoger alleen maar hoger wordt. Als je dan net een paar invallers hebt en een paar partijen vallen een beetje verkeerd dan krijg je zo een uitslag. Ondanks het gemis van Rien en Sven gingen we toch vol voor een goed resultaat. De invallers Hans en Mark werden op de laagste zwartborden geposteerd. De sterkste spelers juist op de witborden. Wellicht hadden we met een andere opstelling een bordpuntje meer kunnen graaien maar ja daar gingen we niet voor. Het was jammer dat Sven toch nog verstek moest laten gaan hierdoor schoven de zwartborden door naar boven. Van de keer dus ook Mark in de ploeg, hij debuteerde in Goes 1! Maar niet in de KNSB competitie zo wist hij te melden. De autorit met invallers Hans en en Mark als chauffeurs liep voorspoedig. We hadden bovendien een mooie tip van Talitha gehad voor gratis parkeren. We werden aldaar ook nog eens begroet door allerlei jongelui van een studentenvereniging (?) die lekker aan het roeien (en drinken) waren. Al met al waren we eens een keer op tijd in de bekende speelzaal van DSC. Aldaar hebben we volgens mij nog nooit succes gehad (tegen het derde team). Nu speelden we tegen het tweede. Een matchpunt heeft er werkelijk geen moment in gezeten:

 

Het werd dus een slachting. Tegen zo een sterk team kan het net ‘verkeerd vallen’ en dan krijg je zo een uitslag. Een ‘normale uitslag’ was bijvoorbeeld 5,5-2,5 of 5-3 geweest. Het ging hiervoor in ieder geval niet van Jos komen. Die wist in de auto te vertellen dat Joram op den Kelder (2258/2263N) wel heel goed is en dat je daar best van kan verliezen. Ik had ook gezien dat de Delftenaar Aangenomen Damegambiet speelde en dat wilde Jos best ook proberen. Zwart had hier echter GEEN zin in en dus had Jos achteraf liever e4 gespeeld. Nu speelde Jos wel heel veel mindere zetten en zo stond zwart binnen no time gewonnen. Jos moest een stuk tegen twee pionnen geven en had bovendien geen enkele compensatie of tegenspel. Het punt kwam dan ook binnen voor Delft.

 

Hans en Mark waren hierdoor al lang blij dat ze niet als eerste verloren zo wisten ze bij het eten na afloop te melden. Punten kwamen er niet voor de invallers. Hans had het lastig met zwart tegen Onno Verbaken (2088/2128N). We zagen hier uiteindelijk een structuur met d4/d5 tegenover elkaar. Helaas kwam Hans niet echt lekker toe aan rokeren. Hij koos uiteindelijk zelf voor een opzet met h6-g5 Tg8 en Kf8. Wellicht was alsnog rokeren toch verstandiger. Zoals het nu ging stonden te veel stukken van zwart buitenspel en kon wit juist op de damevleugel binnen dringen.

 

Bij Mark ging het ook mis op die damevleugel tegen een dame: Martine Middelveld (2080/2083N). Zwart ging voor een opzet waarbij wit al snel het loperpaar verkreeg en iets meer ruimte. De zwarte stelling staat dan wel te boek als ‘solide’. Er kwam een eindspel met zware stukken en ongelijke lopers op het bord. Zwart had een hele lelijke zwakte op b7 maar het was er wel maar eentje. Er was blijkbaar niet genoeg tijd om een solide verdediging op te zetten en toen een lopermanoeuvre gemist werd stortte de hele zwarte stelling in elkaar.

 

Ook bij Maxim geen succes met de zwarten. Volgens hem was het een interessante partij tegen Bram van der Velden (2184/2166N) waarbij hij zeker kansen had. Voor zowel Jos als mij leek het toch vooral op een kansloze nederlaag. Maxim ging voor een koningsaanval en dat had hij zeker niet moeten doen zo zei hij ook. Gewoon doorspelen had volgens mij ook een duidelijke plus voor wit betekend maar nu was het allemaal wel betrekkelijk eenvoudig voor de opponent, die blijkbaar ooit de moeite heeft genomen om de CM titel aan te vragen.

 

Het ging dus helemaal niks worden. Toen YT na de eigen tijdnood eens omkeek zag ik daadwerkelijk alleen maar koningen van de verkeerde partij in het midden van het bord staan. Alleen als ik me helemaal omdraaide konden er 2 koningen in het midden ontwaard worden. Louis bereikte dus in ieder geval remise tegen Talitha Munnik (2016/1980N). Zoals te doen gebruikelijk is de openingskennis van Louis niet echt op orde maar hij leek evenwel redelijk uit de opening te komen. Toen zwart echter thematisch een paard op e4 kon installeren had zwart nooit problemen meer. Temeer omdat de witte loper binnen de keten stond in plaats van daarbuiten. Hier heb ik dus het einde gemist, net zoals bij zoveel borden, maar er kwam ieder geval een halfje op het bord.

 

Nullen waren er toch ook voor Rinus en Remco. Rinus had het lastig tegen Sebastiaan Smits (2175/2152N). Hij zette de partij wat onhandig op. Ondermeer een zwart paard op b6 stond er armoedig bij. Hij had geen tegenspel terwijl Sebastiaan bijvoorbeeld gewoon een pion op h6 kon posteren. Een idee Pe8-c7 gevolgd door de opmars b5 was meer aan te raden geweest waarschijnlijk. Nu ging het op dit bord ook al mis.

 

Remco leek tegen Jan-Pieter Vos (2075/2060N) toch echt goede kansen te hebben in een manoeuvreerpartij. Bij het eten wist hij ook te melden dat hij op enig moment technisch gewonnen stond maar in de tijdnoodfase ging het volledig mis blijkbaar. Het werd dus een monsterscore.

 

Was het aan YT om de eer te redden tegen Sten Goes (2221/2234N). Fijn was dat (zoals verwacht) de opponent de verkeerde dingen had zitten pluggen. Het voordeel wanneer wat je veel speelt nog niet in een database staat. Dezelfde variant als tegen Stefan Docx een aantal weken eerder leverde in ieder geval een tijdsvoordeel van een half uur op. Er ontstond een spannende stelling waarbij zwart vrijwillig toestond dat zijn paard volledig buiten spel stond. Hij kreeg daarvoor wel een koningsaanval. Houdini heeft een mooie winst gevonden. Sten lukte dat niet. Ik wist de aanval goed te verdedigen en dan ging de zwakke damevleugel van zwart tellen. In tijdnood was het eerst Sten die mis greep. Daarop kwam dan weer de klassieke 40ezet om de hoek kijken. Die BLEEK nog te kunnen volgens de computer maar Dc3 was wel zo makkelijk geweest. De grote fout was dat de witte koning niet naar h3 ging maar terug naar f1. Hierdoor werd de witte toren een toeschouwer en kon zwart (met kwaliteit minder inmiddels) rustig zijn idiote paard van a6 via b8 d7 en e5 naar het strijdperk dirigeren… Kh3 was +3 volgens de engine. Nu werd het nog even zweten. Zwart miste nog een mooie winst nadat wit de kwaliteit had teruggeven.  Uiteindelijk werd de partij beëindigd met eeuwig schaak. Beide partijen hebben op een tweetal momenten een winst laten liggen. Tja dan is remise een terechte uitslag i guess.

 

De andere spelers waren al lang klaar. YT wilde het partijtje ook nog even analyseren… Dat was de tweede keer dat men moest wachten. En de derde keer was bij het eten toen YT als enige een toetje nam (maar tbf duurde het afrekenen per persoon zo lang dat het niet veel uitmaakte!). Het eten bij ‘Kwalitaria’ was overigens uitstekend dus voor herhaling vatbaar als we WEER eens uit naar Delft mogen. We lijken altijd uit te spelen tegen deze club! Persoonlijker vind ik dat niet zo heel vervelend. Het parkeren was ieder geval uitstekend geregeld in tegenstelling tot in Den Haag bijvoorbeeld! Bij het eten kwamen we tot de conclusie dat we toch nog wat te kort kwamen… Aan de andere kant. Het niet al te sterke Rokado heeft zich vorig jaar gewoon gehandhaafd in de 2e klasse! Het gaat maar net om een paar wedstrijden die goed vallen. DSC Delft II is qua sterkte zelfs een goede 2e klasser dus dan kun je onderuit gaan. We staan nog steed 2e echter en het programma van de Zuid-Hollanders is wel wat pittiger dan het onze met De Combinatie en Schaakhuis nog voor de boeg.  Wij gaan gewoon in 2018 het seizoen uitspelen en zien wel waar het schip strandt.