Goes overleeft Kop Staart Botsing

T

Goes

2037

SHTV

2018

1.

Jos van der Kaap

2174

Alex Hut

1963

1

0

2.

Joey Grochal

2249

Stijn Gieben

2183

1

0

3.

Sven Stange

2150

Wouter Noordkamp

2058

1

0

4.

Maxim le Clercq

1996

Twan van der Togt

2101

1

0

5.

Louis Nieuwenhuijse

1901

Sander Pauw

1964

0

1

6.

Rinus Burgerhoff

1947

Peter Vorstermans

1967

½

½

7.

Remco van de Braak

1948

Hans Segers

1946

0

1

8.

Rien de Böck

1931

Eduard van Dijk

1959

0

1

 

Goes heeft de kansen op het kampioenschap levend gehouden. Tegen het Haagse SHTV (Schaakcombinatie Haagse Toren Vogelwijk meen ik) werd nipt gewonnen. Na de afgetekende nederlaag tegen het sterke DSC Delft 2 was het tijd om weer in het goede spoor te komen en dat lukte dus, zei het nipt. Voor de gelegenheid waren we gelukkig compleet. De speelzaal was goed gevuld want ook Goes 2 en 3 speelden thuis. Het kabaal van de kinderen in het nabijgelegen speelpaleis bleef van de keer gelukkig beperkt waardoor de wedstrijden zonder veel problemen konden plaatshebben. Van de keer was niemand minder dan David de Feijter wedstrijdleider. Joris voelde zich nog niet fit genoeg. Gelukkig van de keer geen rare voorvallen voor onze chemicus. Het was best koud buiten dus perfecte omstandigheden om te schaken. Dat ging dus beter bij de ene helft van het team dan de andere:

 

Rinus Burgerhoff aan 6 bracht tegen Peter Vorstermans (2020/1967N) een achteraf heel belangrijk halfje binnen. We zagen hier een gesloten structuur waarbij zwart een dubbelpion op de koningsvleugel had. Mijns inziens had Rinus zeker wat om mee te werken maar zelf vond hij dat blijkbaar tegen vallen want het punt werd vlot gedeeld.

 

Jos zat van de keer eens op bord 1 en zette ons op voorsprong. Opponent Alex Hut (-/1963N) bediende zich van de Van Geet en we zagen vlot zijn paard op g3 verschijnen. Heb zelf wel ervaring met soortgelijke stellingen met verwisselde kleuren en zo heel makkelijk is het nooit volgens mij. Jos ging echter redelijk vlot door de witte stelling heen en in de slotstelling stonden er dan ook zwarte pionnen op e4 en d3 die de witte stelling soort van in tweeën kliefden. Heb even gemist waarom het nou precies afgelopen was, volgens mij kreeg Jos een cadeautje?

 

YT zat van de keer dus aan bord 2 en dat pakte goed uit (ik kreeg immers een tegenstander MET rating en dan ook nog de hoogst gerate). Tegenstander Stijn Gieben (2123/2183N) bleek achteraf geen theoreticus. Hij ging een scherpe variant in maar bleek het geheel totaal niet te kennen. De eerste cruciale keuze van zwart was dan ook nog eens foutief. Zo kwam ik wel heel vlot in een veel betere stelling uit met meer ontwikkeling. De enige troef van zwart was mijn domme paard op a2 maar je kunt niet alles hebben. Fijn was ook dat zwart heel veel tijd spendeerde gedurende de partij. Mijn tijdsvoorsprong liep op een gegeven moment op tot bijna een uur. De Zeeuws Kampioen speelde het geheel niet optimaal en zo kon mijn sterke tegenstander nog enigszins in de partij blijven. Zeker toen wit een behoorlijke bok schoot. Houdini is er als de kippen bij om een variant die bijna -1 is voor zwart op het bord te toveren. Mijn tegenstander zat echter al in tijdnood en kon alles niet doorrekenen. Er werd vervolgens voor een ‘veilige optie’ gekozen maar deze verloor juist simpel materiaal. Stijn maakte er D vs TP van ipv T vs P. De zwarte stukken werkten echter nooit genoeg samen. Ook hier was de perfect move ratio verre van 100% voor uw verslaggever maar dat hoefde ook helemaal niet. Wit kon het zich zelfs veroorloven even de koning wat veiliger neer te gaan zetten met h3-Kh2. Op de 40e zet ging zwarts laatste potentiële tegenspel van het bord waarop werd opgegeven. 2,5-0,5

 

De bezoekers deden echter wat terug ‘aan de staart’ zoals u uit de titel vast wel kon afleiden. Remco en Louis gingen allebei ten onder (aan ruimtegebrek?). Louis kon het niet bolwerken tegen Sander Pauw (2078/1964N). In deze partij zette wit snel een groot centrum op en kon vervolgens met e4-e5 de stukken van zwart verder terugdringen. Fischer was hier altijd wel een fan van (voor zwart). Hij ging dan het witte centrum belegeren / uiteen slaan. Nu had wit echter gewoon meer ruimte en zette spel over de h-lijn op analoog aan de Draak. Met een zwarte loper op g4 leek het me allemaal nog wel te kunnen. Vraag was of Louis de aanval kon overleven en vervolgens het witte centrum kon opblazen. Heb het einde van de partij gemist maar het antwoord was blijkbaar nee.

 

Bij Remco ging het ook niet best . Tegenstander Hans Segers (2016/1946N) had eveneens een ruimtevoordeel. De stelling had wel wat weg van een Benko / Benoni of iets dergelijks. Ook hier was het de vraag of het witte ruimtevoordeel erg was. En ook hier was het antwoord dus positief voor de bezoekers. Gelijke stand.

 

De Kop Staart Botsing ging door want Sven bracht een vol punt binnen. Wouter Noordkamp (2053/2058N) ging eraf. Na het nodige gemanoeuvreer leek zwart mij wel een prettige stelling te krijgen met een mooie loper op d5 en potentiële aanvalskansen. De onhandige stelling van wit leverde Sven uiteindelijk materiaal en het punt op.

 

Rien had minder succes tegen Eduard va Dijk (-/1959N). Een tegenstander van wie zowel zijn naam als uiterlijk de nodige gelijkenissen met Erik Dijkstra vertoonden. Rien trok van leer zoals bekend en leek eigenlijk best goed te staan. Toch stond die witte koning best open. Iets te open. Rien was net te laat om er nog een gelijk eindspel van te maken. In plaats daarvan was het er eentje met een paar pionnen minder. 3,5-3,5 met nog 1 partij te gaan. Uitstekelbaars! (volgens de spellingscheck is dit een correct woord, in tegenstelling tot spellingscheck)

 

Het kwam dus aan op Maxim die uitstekend stond tegen Twan van der Togt (2125/2101N). Maxim speelde weer zijn rustige systeempje en kwam zonder problemen uit de opening. Naar eigen zeggen speelde zijn tegenstander het allemaal best passief. Hierdoor ging het in tijdnood dan ook goed voor onze Rotterdammer. Toen YT eens ging kijken stond er een volledig gewonnen toreneindspel 3 vs 1 op het bord. Maxim moest nog een paar keer uitkijken (f6? Tg6! was een flauw geintje bv dat zag Maxim net op tijd), maar hij haalde koeltjes het punt en de matchpunten binnen!

 

Een nipte zege maar toch weer een overwinning! Best uniek dat de eerste 4 borden winnen terwijl de onderste 4 bijna allemaal verloren! Het was al met al nipt genoeg. DSC won eveneens nipt waardoor alles blijft zoals het was.