Goes 1 begint seizoen met nederlaag (of toch niet?!)

Na een bizarre ontknoping heeft Goes 1 voorlopig met 5-3 verloren van Overschie. Helaas waren we nogal verzwakt voor deze wedstrijd. Zoals bekend is Rien bij Eindhoven gaan spelen... Bekend was eerder al dat Remco niet kon maar in Erwin hadden we daarvoor een capabele invaller. Helaas moest Sven vanwege persoonlijke omstandigheden op de ochtend zelf verstek laten gaan. Externe Teams Coordinator Hans bleek in geen velden of wegen te bekennen en het telefoonnummer van de Feijters, gevonden in het vrijwel gereed zijnde jaarboek, bleek niet meer te bestaan! (@ Niels stuur mij even jullie nieuwe nummer door voor het clubblad). Louis had gelukkig wel een mobiel nummer van Niels en zo geraakten we uiteindelijk toch nog compleet. Het verschil tussen Sven en Niels is echter niet onaanzienlijk te noemen. Dat gezegd hebbende bleken de teams qua sterkte ongeveer in balans en kon het dus alle kanten op. Speellokatie bleek een kerk te zijn gelegen in wat wel een dorp midden in Rotterdam leek te zijn. Zo kom je nog eens ergens!

Eerste resultaat kwam op het bord bij Rinus aan 6 tegen Han Smit (-/1908N). Rinus had zwart en speelde een solide partij tegen 1.e4. Zijn loper vond emplooi op a4 en zwart rokeerde thematisch lang. Gezien het gesloten karakter van de stelling een logisch idee. Het was even de vroeg hoe Rinus tot actief spel kon komen maar daar kwam men dus niet aan toe want het punt werd al gedeeld.

Ook bij Erwin een puntendeling tegen Ronald Ruijtenberg (2012/1972N). Erwin had te kampen met een duidelijk ruimtenadeel maar wist dit netjes op te lossen en bovendien een sterk veld op e4 te krijgen. Het was ook hier niet zo makkelijk voor beiden om de boel open te breken. Erwin bood daarop maar eens remise aan wat na een tijdje denken werd aangenomen door de opponent. Zo begonnen we met remises aan de zwartborden niet gek.

Daarop keerden de kansen echter een beetje... Niels had het nogal lastig tegen Karel Looijmans (2012/2002N). Na een paar wat aarzelende zetten van onze invaller leek hij wel met zwart te spelen! Langzaam maar zeker bouwde de zwartspeler zijn kleine plusje uit. Het leek mij dat Niels ergens met b4!? een pion had moeten offeren voor activiteit en tegenkansen maar hij bleef maar keepen en keepen. Langzaam maar zeker verbeterde Looijmans zijn stelling en wikkelde af naar een totaal gewonnen toreneindspel. Niels kreeg de lachers nog een beetje op zijn hand met een lumineus remiseaanbod. Zwart kon compleet risicoloos zijn gewonnen stelling converteren en deed dit dan ook gewoon...

Minder was de nederlaag van Louis tegen Henri Krop (1931/1940N). Normaal scoort onze oud-voorzitter toch lekker met wit en hij kwam eigenlijk best wel lekker te staan. Een duidelijk plusje met wat meer ruimte en ontwikkeling. Het is mij een compleet raadsel hoe een duidelijke += stelling in no time gereduceerd werd tot een 0!

En ja dan zit je in een lastig pakket... Eigenlijk had YT een vol punt geteld bij Jos en ook Maxim leek een kansrijke stelling te hebben. Van de Joey's mocht normaliter niet meer dan een puntje meer verwacht gaan worden. Een gelijkspelletje zou dus wel eens het hoogst haalbare kunnen zijn... Jos gaf echter nogal onnodig de winst weg tegen Erik Brandenburg (2189/2147N)... Vanuit de opening (een boerenkool opening aldus Jos) verkreeg wit prachtig spel. Een zwarte pion kwam zo maar op a5 uit en stond daar wat onhandig. Het ding werd belegerd en uiteindelijk gewonnen (op b4). Jos mocht zich gelukkig prijzen met een fraaie triplepion op de b-lijn. Daar zat echter ook controle over de a-lijn bij dus wit stond wel heel lekker. Langzaam maar zeker bouwde wit zijn voordeel uit. Toen had Jos de keuze tussen 2 winnende plannen maar wisselde halverwege van plan... Dit kostte de nodige tempi. Als hij zijn pionnen op de koningsvleugel wat handiger had neergezet had het waarschijnlijk nog wel gewonnen maar nu kon de kopman van de tegenstander op het tandvlees de remisehaven bereiken met dank aan een vrije f-pion. Als het ding op f2 geraakt en de zwarte koning op g2 dan doet zo een witte dame het daar niet al te best tegen... Pat. Een tegenvaller.

Daarmee leek de wedstrijd gaan vliegen. Beide Joeys kregen een remiseaanbod. B stond objectief waarschijnlijk vrijwel verloren, G totaal remise. Beiden speelden door. Even later koos JoeyB toch maar eieren voor zijn geld en werd het toch remise tegen Daan Smit (1791/1891N). B leek mij aanvankelijk de betere kansen te hebben in een stelling met dame, toren en ongelijke lopers. In de tijdnood zal het echter ergens misspeeld zijn en zo kwam B uit in een slecht eindspel met toren en ongelijke lopers... De koning van wit stond ook nogal verdacht. Zwart deed het echter ook niet helemaal handig en had er ook niet zo veel vertrouwen in getuige de remise. Of wellicht rekenden ze erop dat de andere Joey niet ging winnen? Wel dus.

Je bent FM of je bent het niet?! Tegen Albert Segers (1989/1960) was het eigenlijk huilen met de pet op. De opponent speelde een vage lijn waarop zwart aanvankelijk toch niet heel slecht kwam te staan. Zwart leek ook beter te komen te staan maar mijn geplande onderste rij invasie viel nog al tegen... Stockfish vond met het sterke d5! in plaats van Pxd4 een lange winnende variant... In plaats daarvan sloeg YT op d4 en volgde er f5. Het bleek niet de goede keus. Geheel onnodig vond ik me even later terug in een dramatische stelling... Ook voor wit weet Stockfish op 1 moment een winst te vinden (nou ja +3 eindspel) maar in tijdnood vond mijn tegenstander dit gelukkig ook niet... Het eindspel bleef echter beter voor wit. Aldus Jos in de auto op de terugweg was het eindspel niet echt het ding van mijn tegenstander echter en dat bleek. Wit speelde vol op remise en ruilde geheel onnodig de torens. Ook DAT was nog remise maar een zwarte vrijpion rukte op naar a3 en het was oppassen geblazen. Verder was de tijd ook een issue aan het worden voor mijn tegenstander, die klaarblijkelijk al een hele tijd niet meer noteerde!? Het was allemaal remise maar mijn tegenstander ging het op het laatst in de fout. 3 zetten voor het einde had wit nog remise kunnen maken met behulp van een verkeerde hoekloper combinatie. In plaats daarvan ging hij een op 1 tempo verloren pionneneindspel in. Gewoon blijven pushen en soms win je dan nog lijkt me... Een zeer slechte partij maar zo bleef het kosmisch evenwicht bewaard aldus Jos die door geknoei een half punt liet liggen...

En dan was daar nog de partij van Maxim tegen Maurits de Jong (2030/1978N)... Een veel bewogen partij. Wit ging voor een 'kinderaanval' (AKA Kings-Indian attack) met h4-h5 Ph2-g4 etc etc. Maxim was echter tijdig met zijn counterplay op de damevleugel en wist de aanval zo te onkrachten. Er resteerde een gewonnen eindspel met volgens mij 2 pionnen meer voor onze speler. Het leek op een technisch goede prestatie van Maxim tot dat hij een totale blackout kreeg... Hij wist even niet meer wie er aan zet was (hij had net gezet en was zijn klok vergeten in te drukken). Daarop zette hij in een vlaag van verstandsverbijstering de klok stil... De arbiter (die tot op dat moment zich geheel terzijde had gehouden en bijvoorbeeld niet had opgemerkt dat mijn tegenstander helemaal meer aan het noteren was... ik ook niet maar Jos wel en daar wees hij de man dan ook op...) kwam er bij en nam aanvakelijk de (volgens mij) correcte beslissing om wit er 2 minuten bij te geven en de partij voor te zetten. Daarop begon de opponent echter ook stennis te maken en te melden dat hij de partij wilde claimen (volgens mij?! zelf was ik druk bezig). Maxim was er nog steeds niet helemaal bij en haalde, terwijl het spel nog stil lag, zomaar een dame. Hierop vond de beste man dat er sprake was van 2 onreglementaire zetten en dat Maxim dus verloren had (!) Een gevalletje geen controle over de situatie hebben lijkt me. Het is jammer dat er in de 3e klasse geen echte wedstrijdleiders zijn en dat de personen die dit doen doorgaans niet de sterkste schakers zijn. Volgens ons lag het spel stil omdat de klok nog niet opnieuw was ingesteld en is er dus maar 1 onregelmentaire 'zet'. De wedstrijdleider leek echter maar wat blij dat hij er van af was en gaf dus de 0. Maxim wilde de partij echter gewoon uitspelen, mocht een protest toegewezen worden. Daar wilde de wedstrijdleider (en de speler van Overschie) niets van weten waarop ons dus niets anders restte dan protest aan te tekenen. Het is natuurlijk niet handig dat de partij niet is uitgespeeld want nu kan men analyseren?! Maxim stond in ieder geval gewonnen volgens mij. Volkomen onnodig.

Net zoals de (voorlopige) nederlaag onnodig te noemen was. We kregen een halfje cadeau bij YT maar Jos liet een halfje liggen en Maxim dus een vol punt. Wordt vervolgd.